Ellenszavazat nélkül támogatta a Fidesz-frakció Schmitt Pált

Ellenszavazat nélkül támogatta a Fidesz parlamenti frakciója Schmitt Pál jelenlegi házelnök köztársasági elnökké választását; így kedden a kormánypárti képviselők őt támogatják a szavazáson vagy szavazásokon – közölte a képviselőcsoport hétfői ülése után Lázár János.

   


 

BreuerPress-info

 A Fidesz frakcióvezetője az Országházban tartott tájékoztatóján elmondta: a képviselőcsoport megerősítette korábbi döntését is, amely szerint Domokos László fideszes képviselőt támogatják az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöki tisztségére, Warvasovszky Tihamért, Székesfehérvárnak az MSZP, az SZDSZ és a Fehérvári Polgárok Egyesülete támogatásával megválasztott polgármesterét pedig az ÁSZ-alelnöki pozícióra.
    Lázár János tájékoztatása szerint Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök az ülésen kiegészítette, illetve megindokolta javaslatát az ÁSZ elnökének, alelnökének, valamint a köztársasági elnöknek a jelölésével kapcsolatban.
    Schmitt Pál maximálisan képes arra, hogy a nemzeti együttműködés, összefogás jegyében a köztársasági elnök legfontosabb küldetését betartsa, vagyis ne kétharmadot, hanem háromharmadot vagy – a határon túli magyarokat is beleértve – négyharmadot képviseljen majd – tájékoztatott a pártelnök-miniszterelnök jelöléséről Lázár János.
    Orbán Viktor általános érvényű indoklásában felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy a Fidesz soha nem kaphatott volna ilyen méretű társadalmi felhatalmazást az áprilisi választáson, ha baloldali szavazók nem támogatták volna; ezért nagyon fontos, hogy „ne gesztusokat tegyünk, (…) hanem a saját baloldali szavazóink miatt is jelöljünk olyan személyeket társadalmi tisztségekre, közjogi méltóságokra, akik képesek baloldali értékeket megjeleníteni, és baloldali embereket képviselni” – ismertette a frakcióvezető. Ezért fontos például Warvasovszky Tihamér ÁSZ-alelnöki és Bihari Mihálynak Ab-taggá való jelölése – tette hozzá.
    „Nagyon sok baloldali választópolgár van Magyarországon, aki a mostani kormány mögé állt, aki azt látja, hogy a parlamentben a Fidesz képviseli az érdekeit, és ezért körültekintően kell eljárunk akár az alkotmányozásról van szó (…), akár közjogi méltóságokról vagy társadalmi felelősségvállalásról” – mondta, majd kijelentette, hogy a jövőben is jelölnek majd olyanokat, akik vállaltan baloldali identitásúak.
    Arra a kérdésre, hogy kötelező szavazás lesz-e a keddi államfőválasztáson, Lázár János úgy válaszolt, minden szavazás kötelező szavazás, hiszen a Fidesz-frakció alapszabálya szerint ha a képviselők döntenek, akkor az mindenkire érvényes.
    A szocialisták azon kifogására, miszerint Schmitt Pál politikai jelölt, a frakcióvezető felidézte, Göncz Árpád a szabad demokraták ügyvivője volt, Mádl Ferenc az Antall-kormány minisztere volt, Sólyom László pedig az Alkotmánybíróság elnökeként számos olyan döntésnek volt a részese, amely társadalmi vitákra volt alkalmas, mégis mindhárman kiváló köztársasági elnöki munkát végeztek.