SZLOVÁK JOBBOLDALI PÁRTOK SZÁNDÉKNYILATKOZATA A KORMÁNYALAKÍTÁSRÓL

KÜLFÖLDI HÍREK RÖVIDEN 
   
        
    
   
  


    MAGYAR KITÜNTETETTJE VAN AZ EMBERCSEMPÉSZET ELLENI HARCNAK
    Washington – Az amerikai külügyminiszter TIP Hero kitüntetést adott át Ádámné Dunai Irénnek, a korábbi Szociális és Munkaügyi Minisztérium munkatársának az emberkereskedelem elleni küzdelemben vállalt szerepéért. A TIP Hero (az emberkereskedelem elleni harc hőse) kitüntetésben olyan személyek részesülhetnek, akik életüket az embercsempészet ellen világszerte folytatott küzdelemnek szentelik. Akadnak közöttük nem kormányzati szervezetek (NGO) munkatársai, törvényhozók, rendőrök, egyszerű állampolgárok: mind olyan emberek, akiknek szívügyük a modernkori rabszolgaság felszámolása. A magyar aktivista hat más nemzetbeli társával együtt részesült a Hillary Clinton által átadott kitüntetésben.
    SZLOVÁK JOBBOLDALI PÁRTOK SZÁNDÉKNYILATKOZATA A KORMÁNYALAKÍTÁSRÓL
    Pozsony – Politikai szándéknyilatkozatot írt alá négy szlovákiai jobboldali párt – Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), Szabadság és Szolidaritás (SaS), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és Híd – a közös kormány megalakításáról. Iveta Radicová, az SDKU kormányfőjelöltje közölte, hogy a dokumentumról szerdán tájékoztatják Ivan Gasparovic köztársasági elnököt. A szándéknyilatkozat szerint a négy párt tudatában van az ország jelenlegi problémáinak. Az új kormány kiemelt feladatának tekintik a gazdasági válság és a Fico-kormány felelőtlen politikájából fakadó következmények felszámolását, az új munkahelyek megteremtését, a családok helyzetének megerősítését, Szlovákia eladósodásának megállítását, a jogállam elveinek és a kisebbségek helyzetének megerősítését, a hatalom magánjellegű befolyásolása és a korrupció elleni harcot.     
    
    KIRGIZISZTÁNBAN ENYHÜL A HELYZET AMERIKAI VÉLEMÉNY SZERINT
    Bécs – A jelek szerint enyhül a feszültség Kirgizisztánban, az erőszak már nem terjed tovább, sőt lehetséges, hogy kifulladóban van – vélekedett egy amerikai külügyi illetékes. „Tudom, kezdetben felmerült az aggódalom, hogy az erőszak továbbterjedhet Ostól akár Dzsalálábádig” – mondta Nancy McEldowney, a térségért felelős amerikai külügyi főosztályvezető. „Azonban az elmúlt 24 órában érkezett jelentések arra utalnak, hogy csökkent az erőszak terjedése” – fűzte hozzá. A hivatalnok szerint az ország északi részében fekvő Manasz amerikai légi támaszpont nincs veszélyben.
    IRÁNT ELÍTÉLŐ NYILATKOZATOT FOGADTAK EL AZ ENSZ EMBERI JOGI TANÁCSÁBAN
    Genf – Az Egyesült Államok kezdeményezésére Iránt elítélő nyilatkozatot fogadott el több mint félszáz ország az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén. A genfi nyilatkozatot az Európai Unió 27 tagállamán kívül több mint kéttucat ország támogatta, miközben Irán szövetségesei obstrukcióval próbálták megakadályozni már a felolvasását is. Célja az volt, hogy a tavaly elnökválasztás évfordulója alkalmából emlékeztessék Teheránt az emberi jogi helyzet javítására tett ígéreteire. A dokumentum támogatói aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy „nincs haladás az emberi jogok védelme terén Iránban”, különös tekintettel a tavaly júniusi elnökválasztást követő elnyomásra.
    ÉSZAK-KOREA KATONAI LÉPÉSEKKEL FENYEGETŐZIK
    New York, Szöul – A dél-koreai hajó elsüllyesztésével kapcsolatos, Phenjannal szemben ellenséges ENSZ-határozat katonai következményeket vonna maga után – figyelmeztetett Észak-Korea ENSZ-nagykövete. Dél-Korea azzal vádolja északi szomszédját, hogy haditengerészeti erői március 26-án torpedót lőttek ki a Cshonan nevű korvettre, amely elsüllyedt, 46 tengerész halálát okozva. Szöul e hónapban az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vitte az ügyet, olyan lépéseket kérve a testülettől, amelyek révén megelőzhetők Észak-Korea „további provokációi”. „Ha a BT bármilyen dokumentumot fogad el, amely elítél bennünket, vagy megkérdőjelezi álláspontunkat (a Cshonan elsüllyedésére vonatkozóan), … akkor erre katonai erőink által foganatosítandó intézkedésekkel fogunk reagálni” – hangoztatta Szin Szon Ho nagykövet.
    OROSZORSZÁGBAN ÚJ ATOM-TENGERALATTJÁRÓT BOCSÁTOTTAK VÍZRE
    Moszkva – Oroszországban vízre bocsátottak egy új atom-tengeralattjárót, amelynek az építése 17 éve kezdődött, de pénzhiány miatt mintegy tíz évig szünetelt. A Fehér-tenger partján lévő Szeverodvinszkben készült, s a város nevét viselő hajó az első tagja az orosz atom-tengeralattjárók negyedik nemzedékének, a Jaszeny (Kőrisfa) osztályú eszközöknek. Hossza 119 méter, s fegyverzetében nagy hatótávolságú, nukleáris töltetek célba juttatására alkalmas manőverező robotrepülőgépek is megtalálhatók. Az új atom-tengeralattjáró még nincs teljesen kész, hivatalos bejelentés szerint jövőre áll hadrendbe.