BELPOLITIKAI HÍREK RÖVIDEN

 

 AZ ÁLLAMFŐ ALÁÍRTA A KISEBB ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETEKRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNYT
    
   
  


    Sólyom László köztársasági elnök hétfőn aláírta a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló törvényt – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn az MTI-vel.
    Az Országgyűlés június 8-án, név szerinti szavazás során fogadta el a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatot, amely alapján már idén ősztől kisebb létszámúak lesznek az önkormányzati képviselő-testületek. A név szerinti voksolást a Jobbik kérte.
    A képviselők közül 258-an szavaztak igennel, 93-an nemmel. Az előterjesztésre igennel szavazott a Fidesz- és KDNP-frakció, az MSZP és a Jobbik képviselői viszont elutasították azt. A zárószavazáson nem vettek részt a Lehet Más a Politika (LMP) képviselői, mert nem értenek egyet a törvénnyel.
    A kihirdetése napján hatályba lépő jogszabály rögzíti, hogy az új szabályokat már a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek 2010-es általános választásán alkalmazni kell.
    AZ ÁLLAMFŐ MEGFONTOLÁSRA VISSZAKÜLDTE A KORMÁNYTISZTVISELŐK JOGÁLLÁSÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYT
    Sólyom László köztársasági elnök hétfőn visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt. Az államfő nem értett egyet azzal, hogy a munkáltatók a kormánytisztviselőket indokolás nélkül menthetnék fel a jövőben.
    A Köztársasági Elnöki Hivatal MTI-nek adott tájékoztatása kitért arra: a köztársasági elnök álláspontja szerint az indokolás nélküli elbocsátás lehetősége ellentétes az Európai Unió jogával.
    MSZP: AZ ORBÁN-KORMÁNY „LESZÁMOLTATÁSI” TEVÉKENYSÉGE AZ ÖTVENES ÉVEKET IDÉZI
    Az MSZP elnöke és frakcióvezetője szerint Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke egy szombati lapinterjúban mondott szavai a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát fenyegeti, és a legsötétebb ötvenes éveket idézi az Orbán-kormány „leszámoltatási” tevékenysége.
    Kövér László a Magyar Hírlapban szombaton megjelent interjúban kijelentette, a politikai oldalak közötti normális párbeszéd kialakulásához Gyurcsány Ferencnek el kell tűnnie a közéletből.
    Lendvai Ildikó és Mesterházy Attila az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében tiltakozását fejezte ki, hogy az Orbán-kormány a demokratikus politikai ellenfél „kriminalizálásával” akarja leszerelni az eddigi rossz és kártékony kormányzásával szemben erősödő elégedetlenséget, és tiltakoztak amiatt is, hogy a Fidesz a jelek szerint koncepciós perekre készül, mindenkiből ellenséget kreálna, mindenkit „bűnözőnek” kiáltana ki, aki nem ért vele egyet.
    WARVASOVSZKY TIHAMÉR SZERINT SZAKMAI MUNKÁJÁT ISMERTÉK EL A JELÖLÉSSEL
    Warvasovszky Tihamér szerint szakmai munkájának elismerése, hogy a Fidesz-frakció az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnökének jelölte.
    „Óriási megtiszteltetés számomra, hogy jelöltként szóba kerültem. Úgy érzem, a jelölés több évtizedes becsületes, szakmai munkám eredménye” – mondta Székesfehérvár MSZP, SZDSZ, Fehérvári Polgárok Egyesülete és a nyugdíjas szervezetek támogatásával megválasztott, a várost 1998 óta vezető polgármestere az MTI érdeklődésére hétfőn.
    Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a nap folyamán jelentette be, hogy Domokos László fideszes országgyűlési képviselőt jelöli az Állami Számvevőszék elnökének a Fidesz-frakció, az ÁSZ alelnökének pedig Warvasovszky Tihamért.
    
    OGY – FELFÜGGESZTETTE AZ ORSZÁGGYŰLÉS EGY JOBBIKOS KÉPVISELŐ MENTELMI JOGÁT    
    Felfüggesztette az Országgyűlés  a jobbikos Samu Tamás Gergő mentelmi jogát hétfőn.
    A képviselők 365 igen, 4 nem és 1 tartózkodó szavazattal hozták meg döntésüket. Nemmel voksolt egy fideszes (Tapolczai Gergely), két jobbikos (Kiss Sándor, Pősze Lajos), valamint egy KDNP-s (Varga László) képviselő, Kőszegi Zoltán (Fidesz) pedig tartózkodott.
    Az Országgyűlés mentelmi bizottsága június 8-i ülésén döntött úgy egyhangúlag a képviselő levele alapján, hogy mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a parlament plenáris ülésének.
    Samu Tamás Gergőt a Budapesti Nyomozó Ügyészség azzal vádolja, hogy 2008. március 15-én több emberrel együtt rátámadt a rendőrökre.
    BKV-ÜGY – KEZDEMÉNYEZTÉK HAGYÓ ELŐZETESÉNEK MEGHOSSZABBÍTÁSÁT
    Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatásának meghosszabbítását kezdeményezte az ügyészség – közölte Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-vel.
    A további három hónapra szóló hosszabbításra még pénteken tett indítványt az ügyészség – mondta a szóvivő.
    Hagyó Mikóst, akit a BKV-ügyben gyanúsítottak meg, május 17-én helyezték előzetes letartóztatásba. Az ügyészség azért kezdeményezte a volt országgyűlési képviselő előzetesének további három hónappal történő meghosszabbítását, mert a hatóság szerint fennáll a szökés, elrejtőzés, illetve a büntetőeljárás meghiúsításának veszélye.
     A BRFK korábbi tájékoztatása szerint Hagyó Miklóst azzal gyanúsítják, hogy közvetlenül vagy közvetítőin – H. Éván, L. Ottón és H. Ivánon – keresztül utasításokat adott a BKV vagyongazdálkodási kötelezettséggel rendelkező egyes vezetőinek, hogy a közlekedési vállalat számára szükségtelen szerződéseket kössenek.