Ilyenek vagyunk?


A Pest megyei Verseg kistelepülésen 2009 egyik meghatározó esemény-sorozata a temetők rendbehozatala volt. Ez kiterjedt nemcsak az önkormányzati – lényegében katolikus – aktív temetőre, hanem az évtizedek óta elhanyagolt zsidó és evangélikus temetőre is.

 

A különböző felekezetű, Budapestről és más településekről érkezett fiatal és szépkorú önkéntesek a Versegi Önkormányzattal együttműködve szép és eredményes munkát végeztek a több alkalommal megszervezett társadalmi munkanapokon.

 

Az eredmény mindenkit jó érzéssel töltött el: a közös munka megmutatta, hogy sokan érzik, mennyire fontos az értékmegőrzés és a hagyomány, a kegyelet, és az ezekért kialakított együttműködés.

 

Idén tavasszal a folyamat következő részeként az Önkormányzat – máshol lebontott faanyagból – gyönyörű kerítést épített az evangélikus temetőhöz. A jó érzés fokozódott – egészen addig, míg néhány napja a kerítést valakik lefeszítették és elvitték…

 

Milyen országban élünk, milyen emberek között, ahol ilyen előfordulhat? Lebontani egy temető kerítését? Már a halottak iránti kegyelet sem számít?

Ezt el lehet szó nélkül tűrni?

 

2010-06-03

 

 

 

Dr. Rácz János sk.

Polgármester

Versegi Önkormányzat