Döntős a magyar diákok fotója

Magyar fotó is versenyez a MIT JELENT SZÁMUNKRA AZ EURÓ? elnevezésű európai fotópályázat brüsszeli döntőjében.


A budapesti Trefort gimnázium tanulóinak alkotását 135 fénykép közül választotta a legjobb hét közé a nemzetközi zsűri.
Magyar diákok fotóját is beválogatta az európai zsűri a MIT JELENT SZÁMUNKRA AZ EURÓ? című uniós fotópályázat döntőjébe. A pályázaton – amelyet az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága 14-18 éves fiatalok számára hirdetett meg – a nemzeti zsűrik által kiválasztott 135 pályamű közül jutott a hét legjobb közé a „Fény az éjszakában”című magyar kép.
A versenyen, amelyet Magyarországon a Tipik European Network tagjaként az Issues Management kommunikációs ügynökség bonyolított le, a nemzeti zsűrik az öt legjobb fotót továbbították Brüsszelbe. A Magyarországról beérkezett 44 magyar pályamű közül a Stiller Ákos, a HVG fotósa, Bárány Botond rajztanár, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet munkatársa és Házi Katalin, az Issues Management ügyfélkapcsolati igazgatója alkotta zsűri a PATKÁNYOK (ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola, Budapest – felkészítő tanár: Fábián László), a GRACIOSILLAS (Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen – felkészítő tanár: Vanessa Hidalgo Martín), a MAZSOLÁK (Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola, Balassagyarmat – felkészítő tanár: Vajda Andrea), a SZIMBA (Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző és Kollégium, Szombathely – felkészítő tanár: Apró Éva) és az EGRI LEÁNYKÁK (Sancta Maria Gimnázium, Eger – felkészítő tanár: Dr. Szabó Zsuzsanna) pályaműveit továbbította Brüsszelbe.

 

368_lights_of_the_night_395_20100522194512_819.JPG

A fotók a nemzetközi mezőnyben a többi 26 tagállam 5-5 pályaművével versenyeztek. A 135 fotó közül az európai zsűri választotta ki a 27 országos győztest, a hét legjobb csapatot pedig – közöttük a PATKÁNYOK, a legjobb magyar fotónak választott „Fény az éjszakában” alkotóit – meghívták a brüsszeli döntőbe. A győztes magyar alkotás fekete-fehér fénykép, amin a Magyar Nemzeti Bank épülete előtt szürreális fényjelenségként jelenik meg az euró jele az éjszakában, a fejlődés és a remény szimbólumaként. A készítők művüket 15 felvétel egymásra kopírozásával készítették el. A csapat tagjai Bagdy Ábel, Mónus Gergely és Fülöp Péter, a budapesti „mintagimnázium” végzős tanulói, akik felkészítő tanáruk kíséretében utazhatnak a brüsszeli Economic Forum keretében megrendezendő május 25-i díjátadó ünnepségre.
A 27 tagállam győztes fotói megtekinthetők a www.euroinphoto.eu címen.

 

BreuerPress / FPI info