Az Élet Menete Budapesten

 

          


 Több tízezer ember, köztük  politikusok és közéleti személyiségek részvételével, a sófár jelére indult el vasárnap délután a fővárosi újpesti rakparttól az Élet Menete felvonulás, amellyel a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek.

    Az idei Élet Menete felvonulás a XIII. kerületi Szent István parktól indult és a Vizafogó emlékműhöz tart. Az Újpesti rakpartot a Szent István parktól a Dráva utcáig teljes szélességben megtöltötte a tömeg.
    A 18. alkalommal szervezett felvonulás elején, egy kifeszített molinó mögött halad többek között Kiss Péter társadalompolitikai miniszter, Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Lévai Katalin volt európai parlamenti képviselő, Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a családjával, Iványi Gábor lelkész, Eleni Tsakopoulos-Kounalakis amerikai nagykövet, valamint több ismert közéleti személyiség.
    Horváth Csaba volt főpolgármester-helyettes a rendőrség által jelentős erőkkel biztosított menet indulása előtt tartott beszédében úgy fogalmazott: közös felelősségünk, hogy szűnjön meg a kettős beszéd, amely megkülönbözteti az embereket, nem hagyhatjuk, hogy bárkinek is félnie kelljen nemzetisége vagy felekezeti hovatartozása miatt.
    A szocialista politikus azt mondta: a jövőben minden tisztességes magyar politikus meg fogja akadályozni az erőszakot, a kirekesztést, és közösen lépnek fel a diszkrimináció ellen, és ezt várják el a következő kormánytól is.
    Utalt arra, hogy 136 évvel ezelőtt egyesült Pest és Buda, azóta a két városrész egységes. Mint mondta, az állam feladata az egységesítés, mert ha ez nem történik meg, akkor a vészkorszakhoz hasonló időszak ismétlődhet meg az országban. Horváth Csaba azt mondta, a parlamenten belül és kívül is meg kell tartani az egységet, akár ellenzéki, akár kormányzó pártként.
    Rogán Antal, Belváros-Lipótváros fideszes polgármestere azt mondta: el kell utasítanunk az erőszakot, erős nemzetre, gazdaságra, családra és kormányra van szükség, de hangsúlyozta, emellett nemcsak erőre, hanem a józan észre is nagy szükség van.
    „Állítsuk vissza a józan ész tekintélyét, hogy ordas eszmék ne veszélyeztessék nemzetünket” – fogalmazott a fideszes politikus, hozzátéve: nemcsak a saját, hanem a nemzet történetét is közösen írja minden ember.
    Rogán Antal az országgyűlési választások első fordulójának eredményére utalva úgy fogalmazott: példátlan esélyt kapott Magyarország, hogy olyan nemzeti egység jöjjön létre, amelyre két évtizede nem volt példa.
    A minden évben megszervezett Élet menetére utalva a fideszes politikus azt mondta: ennek a rendezvénynek nem a halálról, hanem az életről kell szólnia, arról, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy a vészkorszakhoz hasonló dolog soha ne történjen meg újból.

 

BreuerPress-MTI