Rendhagyó módon a pártok delegáltjai előbb ismerik a szavazás részeredményeit, mint a nyilvánosság

– Az Országos Választási Iroda

   


Rendhagyó módon a pártok delegáltjai előbb ismerik a szavazás részeredményeit, mint a nyilvánosság

  • A szavazókörök delegáltjaitól származó információk szerint húsz százalékos feldolgozottságnál a Fidesz 54 százalékkal vezet, az MSZP 19, a Jobbik 16, az LMP 6,7, az MDF 2,32 százalékon áll.
  • Az Országos Választási Bizottság meghosszabbította a kampánycsendet, mert este hét órakor még több helyen (XI., XIII. kerület, Pécs) nagy sorok kígyóztak azokban a szavazókörökben, ahol az igazolással rendelkezők szavazhattak.
  • A legtöbb közvélemény-kutató négy párti parlamentet jósol, a Fidesz győzött, a legtöbb felmérés szerint a Jobbikot megelőzte az MSZP, az MDF kiesik a parlamentből, az LMP bejut.
  • A pártok ezúttal jóval hamarabb tudhatják majd a választás eredményét a választóknál.
  • – Az Országos Választási Iroda egyelőre nem közöl adatokat az országgyűlési képviselő-választás első fordulójának adatairól, így az a rendhagyó helyzet állt elő, hogy a pártok – a szavazatszámláló bizottságokba delegált tagjaikon keresztül – már ismerik a voksolás részeredményeit, míg a nagyközönség nem.

        Az Országos Választási Bizottság nem sokkal vasárnap este 7 óra előtt úgy döntött, fenntartja a kampánycsendet, amíg valamennyi szavazókörben nem fejeződik be a voksolás.
        A választáson jelöltet, illetve listát állító pártok a választások tisztaságáról saját megbízottaikon keresztül győződhetnek meg közvetlenül a szavazatszámláló bizottságokban. A törvény éppen azért biztosít lehetőséget a delegálásra, mert a bizottságok így széles körű társadalmi ellenőrzés keretében végezhetik a voksok számolását, és állapíthatják meg a szavazóköri eredményeket.
        Az Országos Választási Iroda adatai szerint összesen közel 30 ezer pártdelegált vesz részt a választási bizottságok munkájában.
        Ez tehát azt jelenti, hogy a pártok delegáltjai folyamatosan „lejelentik” saját pártjuknak a szavazatszámláló bizottságuk „részeredményeit”.