André Mészáros-emlékkiállítás Kisbéren

A kisbéri születésű, Franciaországban élt André Mészáros festőművész képeiből nyílik kiállítás szombaton Kisbéren, a Civil Inkubátorházban.


A tárlat az öt éve elhunyt alkotó alakjának állít emléket, akit Budapesten Szőnyi István, Bernáth Aurél és Barcsay Jenő oktatott, majd Bécsben építészetet tanult. Sikeres tervezőmérnök vált belőle, ám a festészet volt az igazi hivatása – mondta el az MTI-nek a kiállítás ötletgazdája, Riez Gyula, a Batthyány Műemlék Alapítvány képviselője.
Mészáros később Párizsba költözött, sikerrel szerepelt franciaországi és amerikai tárlatokon. Képeire a színgazdagság, életöröm és erő jellemző. Sokféle stílusban festett, egyik önarcképe például Cézanne-t idézi, alkotásait mégis egyfajta, Szőnyire jellemző hangulat lengi át.
Kitűnően rajzolt, értette a grafikai műfajokat, a rézkarc, a litográfia, a linóleum- és a fametszet technikáját. Kiváló kolorista volt, a magyar és a francia posztimpresszionista, modern piktúra hagyományait ötvözte egyéni hangvételű, expresszív színvilágú olajtempera alkotásain – tette hozzá Riez Gyula.
A rendszerváltás után rendszeresen járt Magyarországra. Szerepelt a Szőnyi-tanítványok munkáiból összeállított Tisztelet a mesternek című zebegényi tárlaton is.
A művész 2005. november 14-én hunyt el, 81 évesen, alkotó erejének teljében.
A Jad Vasem intézet 2007 januárjában posztumusz kitüntette A világ igaza elismeréssel, mert a háború végén szökött katonaként, hamisított iratokkal, élete kockáztatásával zsidókat mentő akciókban vett részt.

MTI / BreuerPress Info