Két izraeli katona meghalt egy tűzpárbajban

Két izraeli katona meghalt pénteken egy tűzpárbajban, amely azután robbant ki, hogy Hán-Júnisz palesztin faluból páncéltörő rakétát lőttek ki egy izraeli járőrre a Gázai övezet határának a közelében.


A Hamász radikális palesztin szervezet katonai szárnyának a szóvivője bejelentette, hogy harcosaik önvédelemből izraeli katonákkal szálltak szembe, akik mintegy ötszáz méterre behatoltak a Gázai övezetbe. Abu Obejda szavaiból nem derül ki, hogy a páncéltörő gránátot ki lőtte ki. Az övezetet uraló Hamász az utóbbi időben de facto tűzszünethez tartja magát, de más szélsőséges szervezetek erre nem mindig vannak tekintettel.
Szemtanúk beszámolója szerint a páncéltörő rakéta robbanása után az izraeliek harckocsik támogatásával viszonozták a tüzet és ekkor hatoltak be az övezetbe, hogy üldözőbe vegyék a támadókat. A tűzpárbajban hordágyon elvittek egy sebesültet. A helyszínre katonai helikopterek siettek, valószínűleg evakuálási céllal. Az ilyen üldözések az izraeli hadsereg eszköztárába tartoznak, s az a céljuk, hogy távol tartsák a palesztin fegyvereseket az övezetet határoló kerítéstől.
A később kiadott izraeli katonai jelentés megerősítette a két katona haláláról szóló hírt. „Egy tiszt és egy közlegény esett el, két másik pedig megsebesült a palesztinokkal vívott tűzpárbajban” – közölte a hadsereg szóvivője, aki kihangsúlyozta, hogy az incidenst mindenképpen a Hamász rovására írják, mivel az ő „felelőssége fenntartani a békét és nyugalmat az övezetben”.
A dubaji központú al-Arabíja hírtelevízió közölte, hogy meghalt két palesztin is. Az adó szerint elképzelhető, hogy a fegyveresek célja izraeli katonák foglyul ejtése volt. A Hamász belügyminisztériuma szerint az összecsapás után az izraeliek harckocsikból és tüzérséggel lőtték az övezetet.
MTI/AFP/Reuters/BreuerPress