Se Drezda, se Budapest!

A MEASZ közreadta az Antifasiszta Világszövetség (FIR)elítélő nyilatkozatát a Budapestre tervezett március 6-i újfasiszta provokációról. Lapunk közli a nyilatkozat teljes szövegét.


Se Drezda, se Budapest!

 

Állítsuk meg az újfasiszta felvonulásokat!

 

A fasizmus nem ideológia, hanem egyszerűen bűn!

 

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) – Antifasiszta Világszövetség aggodalommal látja, hogy a szélsőjobb a különböző európai országokban felvonulásokat rendez, fölelevenítve a fasiszta rezsimeket és azok bűneit.

 

Az újfasiszták 2010. március 6-án, Budapesten „Becsület Napja” néven a magyar fasiszták és a német SS közti szovjet-ellenes kollaborációt kívánják megünnepelni.

A német neonácik február 13-án Drezdában megpróbáltak a drezdai bombázások áldozataira emlékezni, azzal a jeligével, hogy „a németek csak áldozatai voltak a háborúnak”. Mindkét eseményre több nemzetközi szélsőjobboldali szervezetet meghívtak a szervezők, ezzel is azon munkálkodva, hogy kialakítsanak egy egész Európára kiterjedő újfasiszta hálózatot.
Ezt a provokációt antifasiszták ezrei gátolták meg, sikeresen megakadályozták a fasiszta csoportok drezdai menetét.

 

A FIR tiltakozik az ilyen újfasiszta provokációk ellen, és minden olyan tevékenységet támogat, amivel azok hozzájárulnak a neonáci felvonulások megakadályozásához.

A FIR felhívja az illetékes politikusok figyelmét, hogy használják ki befolyásukat az ilyen provokációk jogi úton történő elfojtásában.

Akár választási kampány keretében, akár megemlékezéskor, lényegtelen, hogy milyen apropóból vonulnak az utcára a fasiszták, a tényen mit sem tudnak változtatni:

 

Berlin, 2010. február

 

Ulrich Schneider, a FIR főtitkára