A magyarországi holokauszt bibliográfiája

Hamarosan megjelenik Magyarországon Randolph L. Braham professzor: A magyarországi holokauszt bibliográfiája című könyve.


A magyarországi holokauszt bibliográfiája címmel jelenik meg hamarosan Magyarországon a Park Könyvkiadó gondozásában Randolph L. Braham professzor újabb forrásmunkája, amely egyetlen kötetbe gyűjti azoknak a könyveknek, tanulmányoknak és cikkeknek a referenciáit, amelyek a magyarországi holokauszttal foglalkoznak.

 

A kolozsvári Szabadság című napilap interjút közölt a New York-i City University 87 éves érdemes professzorával, aki elmondta, hogy a kötet összesen 5554 könyv, tanulmány és cikk referenciáját tartalmazza, amelyek számtalan nyelven, a világ sok részén jelentek meg.

 

A magyarországi holokauszt világszerte elismert kutatója az interjúban arról a keresetről is kifejti véleményét, amelyet holokauszt-túlélők nemrég a Magyar Állami Vasutak ellen nyújtottak be az észak-illinoisi körzeti bíróságnak. Ők csaknem kilenc milliárd dollár kártérítést követelnek a MÁV-tól, azon az alapon, hogy a magyar állami vállalat jogelődje közreműködött a magyarországi zsidók egy részének Auschwitzba deportálásában.

A kutató szerint a körzeti bíróságra kell bízni annak eldöntését, hogy a kereset mennyire megalapozott. Braham szerint nincs az a pénzösszeg, amely kárpótolni tudná közel hatszáz ezer lojális, nagy arányban igaz hazafi magyar zsidó meggyilkolását a második világháború idején. „De attól tartok, hogy a jelenlegi gazdasági válság körülményei között, és miközben Magyarországon egyre jobban terjed az antiszemitizmus és a holokauszttagadás, ezt a pert különféle sovén, nacionalista és újfasiszta csoportok saját politikai-ideológiai célkitűzéseik elérésére használhatják ki” – mondta a kutató.

Arra a kérdésre, mivel magyarázza, hogy Magyarországról, ahol körülbelül százezer zsidó él, csupán egyetlen személy vállalta a felperesi minőséget, Braham kijelentette: a félelemmel – és ez sok mindent elárul a mai magyarországi légkörről, helyzetről.

 

MTI/BreuerPress info