Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel tárgyalt az amerikai megbízott

 

     Az amerikai megbízott a héten már másodszor találkozott Barakkal:


Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel tárgyalt az amerikai megbízott


 Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel tárgyalt szombat este Jeruzsálemben George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti megbízottja a közel-keleti rendezés előmozdításának lehetőségeiről.

     Az amerikai megbízott a héten már másodszor találkozott Barakkal: első, csütörtöki megbeszélésüket követően Mitchell Simon Peresz izraeli elnökkel, Avigdor Liberman külügyminiszterrel, és Benjamin Netanjahu kormányfővel is megbeszélést folytatott, s pénteken Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is találkozott.
    Az amerikai politikus vasárnap a tervek szerint újólag megbeszélést folytat Netanjahuval, hogy megpróbálja újraindítani az izraeli-palesztin békefolyamatot.
    Az izraeli miniszterelnök korábban beleegyezett a ciszjordániai telepépítések tíz hónapos szüneteltetésébe, de nem hajlandó lemondani Jeruzsálem egyetlen részéről sem. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet tennék meg majdani államuk fővárosának. Netanjahu azt állítja, hogy kész a tárgyalások azonnali felújítására, és a palesztinokat hibáztatja, akik szerinte ésszerűtlen előfeltételekkel állnak elő.
    A közel-keleti béketárgyalások 2008 decemberében szakadtak meg Abbász és Netanjahu elődje, Ehud Olmert között.

 

BreuerPress/AP/MTI