HÍREK RÖVIDEN BERLUSCONI VISSZATÉRT HIVATALÁBA

 Majd egyhónapi kényszertávollét után hétfőn visszatért a kormányfői teendők ellátásához Silvio Berlusconi.


KÜLFÖLDI HÍREK RÖVIDEN

    ÉPÍTŐ SZELLEMŰ EGYÜTTMŰKÖDÉST ÍGÉR AZ EURÓPAI NÉPPÁRT ASHTONNAK
    Brüsszel – Építő szellemű együttműködést ígért Elmar Brok néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő hétfőn Catherine Ashtonnak, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, az Európai Bizottság alelnökjelöltjének. A brit munkáspárti politikus az EP külügyi bizottsága előtti meghallgatásán üdvözölte a német kereszténydemokrata képviselő kijelentését. Kitért arra, hogy feladatkörének ellátása során
rendszeresen konzultálni kíván a parlamenttel. A néppártiak az EP legnépesebb frakcióját alkotják. Ashton a második legnagyobb európai pártcsaládnak, a szocialistáknak a jelöltje. A harmadik legnagyobb frakció a liberálisoké; az ő nevükben a brit Andrew Duff EP-képviselő már a meghallgatás előtt méltatta a jelölt képességeit. Így már a meghallgatás kezdetén egyértelműen megerősödött az a várakozás, hogy Catherine Ashton elnyeri az Európai Parlament támogatását az Európai Bizottság alelnöki tisztségének ellátásához.
    KÖLTSÉGVETÉSI EP-BIZTOSJELÖLT: LESZ UNIÓS FELÜLVIZSGÁLAT
    Brüsszel – Némi késéssel, de elkészíti javaslatát idén az Európai Bizottság az európai uniós keretköltségvetés felülvizsgálatával kapcsolatban – hangoztatta hétfői meghallgatásán a leendő költségvetési biztos, a lengyel Janusz Lewandowski. Az elsők között sorra került lengyel biztosjelölt hangoztatta: politikailag elfogadható javaslatot kell kidolgozni, amely figyelembe veszi minden érintett országcsoport és uniós intézmény érdekét, de tartalmazza a szükséges változtatásokat is a jelenlegi, az uniós tagországok vezetői szerint elavult kereteken. Lewandowski állást foglalt a szabálytalanságok további visszaszorítása, a költségvetési rugalmasság növelése, a magántőke bevonásának ösztönzése, a kutatás és versenyképesség segítése mellett, és nyitottnak mondta magát egy esetleges uniós adó bevezetését illetően is.
    A FENNTARTHATÓ ÁLLAMHÁZTARTÁS AZ EURÓCSATLAKOZÁS FŐ KRITÉRIUMA A PÉNZÜGYI BIZTOSJELÖLT SZEMÉBEN
    Brüsszel – A fenntartható államháztartást tartja az euróövezeti csatlakozás legfőbb feltételének Olli Rehn, a következő Európai Bizottság leendő pénzügyi és gazdasági felelőse. Brüsszeli európai parlamenti meghallgatásán, hétfőn a finnbiztosjelölt bejelentette: hivatalba lépését követően javaslatot kíván tenni a közös európai uniós pénzt használó zóna stabilitását és növekedését biztosító szabálycsomag reformjára, amely egyértelműbb előírásokat tartalmaz ebben a tekintetben. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell teljesülniük a stabilitási paktum jelenlegi kritériumainak. Tiszteletben kell tartani a túlzott államháztartási deficitre vonatkozó szabályokat is – emelte ki. Olli Rehn Észtországot nevezte meg az euróövezet következő valószínű tagjaként. Nem foglalt állást azonban arról, hogy ez mikor következhet be.
    PIEBALGS A FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSNYÚJTÁS KÖTELEZETTSÉGÉRE EMLÉKEZTETI AZ UNIÓS TAGÁLLAMOKAT
    Brüsszel – Andris Piebalgs fejlesztési EU-biztosjelölt arra emlékeztette hétfőn az uniós tagállamokat, hogy kötelezettségeket vállaltak a fejlődő országok támogatására, és kilátásba helyezte, hogy nem haboz majd „néven nevezni és megszégyeníteni” azokat az országokat, amelyek a gazdasági válságra hivatkozva elmulasztják ezen kötelezettségeik teljesítését. Piebalgs hétfőn Brüsszelben válaszolt a tárcája ügyeiben illetékes európai parlamenti szakbizottság kérdéseire, az aznap kezdődött meghallgatássorozat negyedik érintett biztosjelöltjeként.
Az 52 esztendős lett politikus már az elmúlt öt évben is EU-biztos volt, az energiaügyek tartoztak hozzá, most átvált a fejlesztési ügyekre.
    „FÉLREÁLL” AZ ÉSZAKÍR KORMÁNYFŐ FELESÉGE ÜGYEI MIATT
    London – „Félreáll” az államügyek intézésétől Peter Robinson, az észak-írországi tartományi kormány első minisztere, akinek helyzetét a felesége körül kirobbant, igen kínos magánéleti és politikai botrány kezdte ki. Robinson – aki a brit koronához lojális Demokratikus Unionista Párt (DUP) színeiben vezeti a belfasti koalíciós kormányt – egyelőre nem jelentette be lemondását, csak azt közölte hétfőn, hogy „hat hétre” felfüggeszti kormányfői tevékenységét. Feleségéről, Iris Robinsonról – aki tagja az északír és a brit parlamentnek is – a BBC egy tényfeltáró riportműsora kiderítette, hogy be nem jelentett kölcsönt vett fel vállalkozóktól 19 éves szeretője üzleti vállalkozásának segítésére.
    BERLUSCONI VISSZATÉRT HIVATALÁBA
    Róma – Majd egyhónapi kényszertávollét után hétfőn visszatért a kormányfői teendők ellátásához Silvio Berlusconi. Az olasz miniszterelnököt december 13-án Milánóban egy választási nagygyűlést követően megdobta egy férfi az észak-olaszországi nagyváros  dómjának fémből készült kicsinyített másával, amikor Berlusconi a tömegben elvegyülve autogramokat osztogatott. A politikusnak betört az orra és kitört két foga, alsó ajkát össze kellett varrni. Néhány napig kórházi ápolásra szorult. Hétfőn a római miniszterelnöki hivatal előtt hívei egy csoportja lelkesen üdvözölte Berlusconit. A milánói inzultus – közvéleménykutatás szerint – növelte a kormányfő népszerűségét, és
háttérbe szorította az elmúlt hónapokban kirobbant magánéleti botrányait is.
    AMNESTY INTERNATIONAL: EURÓPA SEGÍTSE GUANTÁNAMO BEZÁRÁSÁT
    London – Nagyon kevés európai ország jelezte készségét a guantánamói börtöntábor foglyainak megsegítésére – áll az Amnesty International hétfőn Londonban kiadott nyilatkozatában, amely Magyarország hozzáállását a dicsérendő példák között említi. A világ legnagyobb emberi jogi szervezete az első őrizetesek Guantánamóra érkezésének nyolcadik évfordulóján adott ki közleményt, amelyben felszólítja az európai országokat még több guantánamói fogoly befogadására. Az AI szerint a befogadást elutasító európai kormányok között vannak olyanok, amelyek korábban a tábor bezárásának leghangosabb szószólói voltak.

 

    JOSIPOVIC NYERTE A HORVÁTORSZÁGI ELNÖKVÁLASZTÁST
    Zágráb – Az előre jelzettnél is nagyobb arányban Ivo Josipovic ellenzéki szociáldemokrata jelölt nyerte meg a horvátországi elnökválasztás vasárnap megtartott második fordulóját a hivatalos eredmény szerint. A voksok 99,62 százalékának összesítése után közzétett nem hivatalos eredmény szerint Josipovic 60,29 százalékkal végzett az első helyen. Ellenfele, a függetlenként induló Milan Bandic zágrábi polgármester a szavazatok 39,71 százalékát gyűjtötte be – jelentette be a központi választási bizottság vasárnap éjjel.    A választás előtti közvélemény-kutatások 52-55 százalékos előnyt jósoltak Josipovicnak. Ez volt az ötödik elnökválasztás Horvátország függetlenségének 1991-es elnyerése óta. Stjepan Mesic jelenlegi államfő második ötéves mandátuma februárban jár le. Josipovic a független Horvátország harmadik elnöke lesz.
    SLOTA SZERINT MAGYARORSZÁG SZLOVÁKELLENES ÉLLEL FEGYVERKEZIK
    Pozsony – Ján Slota szerint a szlovák hadsereg harcképtelen, míg Magyarország folyamatosan fegyverkezik és a Dunán való átkelést gyakorolja. „A Magyar Köztársaság gazdasági szempontból katasztrofális állapotban van. Ha a Nemzetközi Valutaalaptól nem kapott volna
kölcsönt, már tönkrement volna. Ennek ellenére nagyon intenzíven fegyverkeznek. Tizennégy új, csúcsminőségű Gripen vadászgépet vettek. Ki ellen fegyverkeznek? Mi (Szlovákia) még egy szárnyat se tudtunk venni, nemhogy egy egész vadászgépet. Mi hamarosan szélnek eresztjük a hadsereget” – fogalmazott a kormánykoalícióban részt vevő Szlovák Nemzeti Párt elnöke abban az interjúban, amelyet a pozsonyi SITA hírügynökség hozott nyilvánosságra. A pártelnök nem először riogatja a szlovákokat magyar támadással. Slota magyarellenességét a pozsonyi sajtó is rendszeresen bírálja és elvakultnak minősíti.
    KANADAI SAJTÓ: OTTAWA VÍZUMKÉNYSZERT FONTOLGAT MAGYARORSZÁGGAL SZEMBEN
    Washington – A kanadai sajtó szerint Ottawa „komolyan fontolgatja” a vízumkényszer ismételt bevezetését Magyarországgal szemben, hogy gátat szabjon az elsősorban romák által benyújtott, egyre növekvő számú menekült kérelmek áradatának. A Canadian HR Reporter nevű újság – amely a Canadian Press hírügynökségre hivatkozva hétfőn írt cikket a témáról – hozzátette: a vízumkényszer az Európai Unió ellenlépését válthatja ki, az EU ugyanis már a csehekkel szemben tavaly nyáron bevezetett kanadai vízumkötelezettség ellen is felszólalt. Helyes Imre ottawai konzul az MTI-nek elmondta: nem tud arról, hogy a kanadai kormány hivatalosan jelezte volna, vízumkényszer bevezetését fontolgatja Magyarország ellen.
    AZ AMERIKAIAK HÁROMNEGYEDE TÁMOGATJA A TESTSZKENNEREK BEVEZETÉSÉT
    Washington – Az amerikaiak háromnegyede támogatja az olyan biztonsági testszkennerek bevezetését a repülőtereken, amelyekkel a légiutasok meztelen valóságukban láthatók – derült ki a CBS News hétfőn ismertetett felméréséből. A megkérdezettek 74 százaléka értett egyet azzal, hogy az esetleges merénylők kiszűrése érdekében indokolt az elektronikus letapogató berendezések használata, még akkor is, ha ezzel sérül az utasok magánszférája. A CBS News azután végzett közvélemény-kutatást, hogy a Fehér Ház elrendelte az utasellenőrzések szigorítását, miután karácsonykor egy nigériai merénylő feljutott egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállítóra és kis híján felrobbantotta azt 289 emberrel a fedélzetén.
    KÍNA RAKÉTAELHÁRÍTÓ RENDSZERT PRÓBÁLT KI
    Peking – Kína saját fejlesztésű rakétaelhárító rendszert próbált ki sikeresen – közölte hétfőn a helyi sajtó. A hivatalos Új Kína hírügynökség szerint „földi telepítésű rakétaelfogó technológiát próbáltak ki kínai területen, és elérték az elvárt célt. A tesztelés védelmi jellegű volt, és nem irányult egyetlen ország ellen sem” – jelentette a hírügynökség. A kínai fegyveres erő nagyobb műszaki felfejlesztésen megy át, amelyet a védelmi költségvetés kétszámjegyű évi növelése tesz lehetővé. A rakétatechnológiát az egyik erősségének tartják, amely
lehetővé teszi a rés szűkítését a kínai, az amerikai és más fegyveres erők között – írta a hírrel kapcsolatban az amerikai hírügynökség.
    GRÚZIÁBAN ELÍTÉLTÉK A TAVALY MÁJUSI KATONAI ZENDÜLÉS SZERVEZŐIT
    Tbiliszi – Egy grúz bíróság különösen súlyos börtönbüntetésre ítélte hétfőn a hadsereg Muhrovani támaszpontján tavaly májusban kitört zendülés fő szervezőit. A bíróság „az államhatalom megdöntését célzó lázadás”, valamint „a törvényes hatalommal szembeni engedetlenséghez nyújtott támogatás” vádjában találta bűnösnek Koba Otanadze és Levan Amiridze tiszteket, és 29, illetve 28 évi börtönre ítélte őket. Sota
Gorgiasvili, a Muhrovaniban állomásozó zászlóalj parancsnoka 19 évet kapott. A Tbiliszi közelében lévő bázison egy páncélos zászlóalj több
száz katonája állt a lázadó tisztek mellé, akik a hatóságok szerint a kormány megdöntésére készültek, illetve zavargásokat akartak kelteni a fővárosban. A zendülést még aznap elfojtották.
    ÉSZAK-KOREA A TŰZSZÜNET BÉKESZERZŐDÉSSEL VALÓ FELVÁLTÁSÁT SÜRGETI
    Szöul – Észak-Korea hétfőn ismét arról beszélt, hogy mielőbb békeszerződéssel akarja felváltani a koreai háborút lezáró fegyverszüneti egyezményt, mivel az Egyesült Államokkal így megteremtett bizalom segíthetne felújítani a phenjani atomfegyverprogram lezárását célzó, megfeneklett hatoldalú tárgyalásokat. Az 1950-53-as koreai háborút lezáró fegyverszüneti egyezményt egyik részről a Dél-Korea oldalán beavatkozó, Egyesült Államok vezette ENSZ-erők, másik részről Észak-Korea és Kína írták alá. Észak-Korea néhány hete azt mondta, hogy kész véget vetni a hatoldalú nukleáris tárgyalások egy éve tartó bojkottjának. Elemzők azonban óvatosságra intettek, úgy vélekedve, hogy Észak megpróbálja majd feltételekhez kötni visszatérését a Dél-Koreával, Kínával, Japánnal, Oroszországgal és az Egyesült Államokkal folytatott megbeszélésekhez.