Külpolitika-lapszemle

Népszava: nincs magyar diplomácia nemzetpolitika nélkül – Balázs Péter

         


Külpolitika-lapszemle
Népszava: nincs magyar diplomácia nemzetpolitika nélkül – Balázs Péter

 Átgondolt nemzetpolitika nélkül nincs magyar diplomácia – nyilatkozta Balázs Péter külügyminiszter a Népszava szombati számában, amelyben szólt  Magyarország uniós elnöki felkészüléséről is.

    „Mást se teszek, mióta külügyminiszter lettem, mint a magyar nemzeti érdekeket érvényesítem” – nyilatkozta a külügyminiszter azzal összefüggésben, hogy a lap újságírója emlékeztetett Kövér Lászlónak, a Fidesz országos választmánya elnökének arra a kijelentésére, hogy  a külügyi tárca jelen formájában nem alkalmas a nemzeti érdekek képviseletére.
    Balázs Péter az interjúban kijelentette: „hét szomszédunk közül ötnél a magyarok helyzete jó, ígéretes, fejlődik. Azzal csak ártunk a környező országokban élő nemzeti kisebbségeinknek, ha a magyar belpolitikát próbáljuk kivetíteni rájuk. Nem szerencsés, ha Budapest határozza meg a határon túli magyarok politikáját. Kifejezetten káros, ha valaki az egységet bomlasztja.”
    A külügyminiszter elmondta, hogy a lisszaboni szerződés nyomán egy sor olyan változás történik az Európai Unióban, amelyek könnyebbé teszik a közös kül- és biztonságpolitikai fellépést. De ezekkel az intézményi változásokkal már most öt évet késtünk.
    Magyarország 2011 első félévi európai uniós elnökségének eseménynaptár-tervezete már elkészült – nyilatkozta Balázs Péter. „Az sem kizárt, hogy  a magyar elnökség alatt informális csúcstalálkozót tartanak. Lesz néhány találkozó az EU és harmadik országok között (ilyen például az EU–Egyesült Államok- vagy EU–orosz-csúcs). Sok szakértői találkozót is tervezünk. Ha csúcstalálkozót kell rendeznünk, azt Budapesten tartjuk. Elképzelhető, hogy EU–Izrael-csúcsot is tartunk, amelyet biztonsági okokból Visegrádra vihetnénk. Balatonfüreden is lehetnek tanácskozások. Összesen tíz helyszínben gondolkodunk. Figyelembe kell vennünk, hogy Ferihegy az egyetlen nemzetközi repülőterünk, amely egész évben üzemképes. Ferihegy 1-en rendezzük be a fogadóbázist.”
    A választások utáni helyzetet érintve a külügyminiszter azt mondta: ha az új kormányzat okosan cselekszik, akkor megtartja a folyamatosságot. Változás csak a miniszterek személyében lesz, a szakértőkében nem. Balázs Péter az interjúban kijelentette: „ha egy 2010-es kormányváltás mélyen belenyúl a minisztériumok apparátusába államtitkári szinttől lefelé, valamint a külképviseletek személyi állományába, a nagykövettől a harmadtitkárig, akkor ez bizony okozhat zavarokat.”

 

MTI