Csák Ferenc Pro Cultura Hungarica kitüntetést adott át Londonban

10 éves a Londoni Magyar Kulturális Központ

 


Csák Ferenc Pro Cultura Hungarica kitüntetést adott át Londonban

10 éves a Londoni Magyar Kulturális Központ

 

Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára vasárnap este a Londoni Magyar Kulturális Központ 10. jubileumi születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen Pro Cultura Hungarica kitüntetést adott át Catherine Portuges egyetemi tanárnak, a Londoni Magyar Filmfesztivál (Check the Gate) kurátorának, John Cunninghamnek, a Sheffield Hallam Egyetem filmes tanszéke oktatójának, a Londoni Magyar Filmfesztivál kurátorának, Tóth Vali újságírónak, valamint Lady Joan Philips-nek, az 56-os menekült diákok „őrangyalának”.

 

Catherine Portuges és John Cunningham a magyar filmművészet külföldi népszerűsítéséért, Tóth Vali a kultúrák közötti közvetítésért veheti át a Pro Cultura Hungarica kitüntetést. Lady Joan Philips azzal érdemelte ki az elismerést, hogy a Londoni Egyetem Pályaválasztási Irodájának titkárnőjeként mintegy 400-500 magyar menekült diák elhelyezéséért, ellátásért és tanulmányi előmeneteléért dolgozott fáradhatatlanul 1956 vége, valamint 1963 és 1964 között.

A Pro Cultura Hungarica díjat a magyar kultúra értékeinek külföldi megismertetésében és terjesztésében, illetve Magyarország és más nemzetek művelődési kapcsolatainak gazdagításában sikereket elért külföldi állampolgárok kaphatják.

 

10 éves a Londoni Magyar Kulturális Központ

A Londoni Magyar Kulturális Intézet idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. November 5-e és 8-a között három londoni helyszínen is magyar kulturális események várják az érdeklődőket, akik igazi látványosságként megtekinthetik azt az ikonikus Ikarusz járművet (az Ikarus 66-ot), amely 1956-ban került forgalomba, és az első farmotoros Ikarus-gyártmányként vált híressé. A Londoni Közlekedési Múzeumban ezzel egy időben az Ikarus történetéről rendeznek tárlatot. A Covent Garden Piazzán parkoló busz melletti standnál pedig a 2010-es pécsi EKF-programokat népszerűsítik a szervezők.

A születésnapi hétvége első napján a magyar jazz egyik kiemelkedő alakja, Vukán György, míg másnap a fiatal jazzgeneráció képviselője, Barabás Lőrinc adott koncertet. Szombaton délben Magyar Enikő brácsaművész virtuóz játékát élvezhette a közönség. Délután a Közlekedési Múzeum színháztermében az EKF címet 1990-ben viselő Glasgow és a tavalyi nyertes Liverpool osztotta meg tapasztalatait a feladatra készülő Péccsel. A beszélgetésen részt vett Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, Sir Bob Scott, az EKF 2010 program ellenőrző és tanácsadó munkacsoportjának tagja, aki a 2008-as liverpooli EKF intendánsa volt. A kerekasztal-beszélgetést Edwin Heathcote, a Financial Times építészeti/művészeti kritikusa vezette.

Vasárnap délutánra 19. századi irodalmi szalonná alakul át az LMKK, ahol magyar kortárs költők mutatkoznak be. Az esemény egyben a Nagy-Britanniában 2010-ben New Order címmel megjelenő antológia kiadását is ünnepli. Az irodalmi kávézó vendégei: G. István László, Szabó T. Anna, Lehóczky Ágnes, és a kötet szerkesztője, George Szirtes.

A magyar gasztronómia szerelmesei a londoni magyar csemegebolt jóvoltából egy igazi magyar spájzba is betekintést nyerhetnek, és a Gere Pincészet támogatásának köszönhetően megkóstolhatják a legfinomabb magyar borokat.

Az ünnepség vasárnap este Vásáry Tamás világhírű zongoraművész, karmester zongoraestjével zárult

 

BreuerPress-info