LEGKEVESEBB 31-EN HALTAK MEG IRÁNBAN

 A délkelet-iráni Szisztán-Beludzsisztán tartományban öngyilkos robbantásos merényletet hajtottak végre az iráni Forradalmi Gárda ellen. Legkevesebb 31 halottja van a merényletnek, köztük az iráni rendszer ideológiai hadseregének számító szervezet öt vagy hat parancsnoka.     


KÜLFÖLDI HÍREK RÖVIDEN – 18.00

 

    
    LEGKEVESEBB 31-EN HALTAK MEG IRÁNBAN A FORRADALMI GÁRDA ELLEN ELKÖVETETT MERÉNYLETBEN
    Teherán
– A délkelet-iráni Szisztán-Beludzsisztán tartományban öngyilkos robbantásos merényletet hajtottak végre az iráni Forradalmi Gárda ellen. Legkevesebb 31 halottja van a merényletnek, köztük az iráni rendszer ideológiai hadseregének számító szervezet öt vagy hat parancsnoka.     
Ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb merénylete a Forradalmi Gárda ellen, amely nyilatkozatában „külföldi elemeket” vádolt a támadásban való részvétellel, „különösen olyanokat, akik kötődnek a globális arroganciához”. Ez utóbbi kifejezés alatt Iránban az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát értik. A merénylet elkövetését később a Dzsundallah szunnita lázadó csoport vállalta magára, amely már több támadást hajtott végre a délkeleti országrészben síita célpontok ellen. Az irániak többsége az iszlám síita ágához tartozik, Beludzsisztán lakói viszont szunniták. Megfigyelők szerint viszont nem vallási megoszlás, hanem inkább a kábítószer-kereskedelem állhat a merénylet hátterében.
    MACEDÓNIA ÉS KOSZOVÓ FELVETTE A DIPLOMÁCIAI KAPCSOLATOT
    Macedónia és Koszovó vasárnap felvette a diplomáciai kapcsolatot, miután a két ország parlamentje ratifikálta a határvita ügyében született megállapodást. Antonio Milososzki macedón és Skender Hyseni koszovói külügyminiszter közös közleményt írt alá, melyben a két ország megígérte a „baráti kapcsolatok erősítését a nemzeti szuverenitás, a függetlenség és a területi integritás kölcsönös tiszteletben tartása” alapján. A határvita ügyében több hónapos tárgyalás eredményeként pénteken született megállapodás. Macedónia elismerte Koszovót független államként, de a koszovói-macedón határ több kilométeres szakaszát érintő vita miatt eddig elutasította a diplomáciai kapcsolatok felvételét.
2009.10.18.      MUBARAK RÓMÁBAN BERLUSCONIVAL TÁRGYALT
  Róma – Az olasz-egyiptomi kapcsolatok szilárd alapokon állnak, az olasz kormányfőt és az egyiptomi elnököt szoros baráti szálak fűzik egymáshoz – állapította meg szombaton este Rómában Silvio Berlusconi és Hoszni Mubarak. Mubarak európai körútja keretében látogatott el Rómába, ahol fogadta őt Giorgio Napolitano államfő, majd Berlusconi látta vendégül a szenátus székházában, a Madama palotában. Berlusconi nagy tapasztalatokkal rendelkező államférfiként magasztalta az egyiptomi államfőt, aki az idén már harmadszor látogatott el Olaszországba. A múlt évben kötött stratégiai partnerség keretében a tavasszal újabb olasz-egyiptomi csúcsértekezlet várható – hangzott el a találkozón, amelyet vacsora követett.
    KIKÖTÖTT A NEMZETKÖZI ŰRÁLLOMÁSON A PROGRESSZ TEHERŰRHAJÓ
    Moszkva – Kikötött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban a Progressz M-03M orosz teherűrhajó. A Moszkva melletti Koroljovban lévő repülésirányító központ közlése szerint az űreszköz automata üzemmódban csatlakozott a Föld körül nagyjából 350 kilométeres magasságban keringő űrbázishoz, amelyen jelenleg hat asztronauta  – két orosz, két amerikai, egy belga és egy kanadai – dolgozik. A Progressz 2,5 tonnányi rakományt juttatott el az ISS-re. Az űrhajót csütörtökön indították el a kazahsztáni Bajkonurból, rakterében tudományos berendezésekkel, üzemanyaggal és oxigénnel, valamint a legénység számára küldött élelmiszerrel, egészségügyi és tisztálkodási eszközökkel.
    MUMBAIBAN LESZÁLLÁSRA KÉNYSZERÍTETTEK EGY AMERIKAI GÉPET KATONÁKKAL A FEDÉLZETÉN
    Újdelhi – Az indiai légügyi hatóságok leszállásra kényszerítettek vasárnap egy tengerészgyalogosokat szállító amerikai repülőgépet a hívójel azonosítása körül támadt bonyodalom miatt, majd a félreértés tisztázása után engedték továbbrepülni. A Boeing-767 az Egyesült Arab Emírségekből tartott Bangkokba, 205 amerikai tengerészgyalogost szállított, állítólag üdülni. Miután a repülőgép India légterébe ért, az ottani légügyi hatóságok felszólították a pilótát, hogy tegye le a gépét a mumbai repülőtéren, mivel hívójele nem egyezik meg a hatóságoknál lévő kóddal. A tengerészgyalogosok a repülőtéren veszteglő gép fedélzetén várakoztak, amíg a pilóták tisztázták a félreértést. Az amerikai nagykövetség nem számolt be arról, hogy mi okozta a fennakadást. A PTI indiai hírügynökség úgy tudja, a gépnek polgári, és nem katonai légtérhasználati engedélye volt az indiai hatóságoktól.