CSR amerikai módra, ahol a CSR egyik legsikeresebb nagykövete magyar

Magyarországon egyre többen ismerik fel a Corporate Social Responsibility, vagy ahogyan hazánkban is elterjedt, a CSR, azaz a szervezetek társadalmi felelősségvállalásának növekvő jelentősségét.


A CCO MAGAZIN interjút közölt Puhr Adrienn-el a Nourish The Children Program magyarországi Nagykövetével. Lapunk az interjút a CCO Magazin engedélyével közli:
CSR amerikai módra, ahol a CSR egyik legsikeresebb nagykövete magyar

 

Még 2007-ben a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Társadalmi Kommunikációs Tagozata, az 5. Európai PR Vitanapok alkalmával egy ajánlást vitatott meg és fogadott el a CSR hazai értelmezéséről. Az ajánlás lapunkon is megjelent (ide kattintva elolvasható).

 

Az 5. Európai PR Vitanapok alkalmával a vita közönsége megismerkedhetett egy amerikai multinacionális vállalattal a Nu Skin Enterprises Inc.-el, amelyik sikeres irodát működtet Kelet-Európában, Budapesten. A résztvevők ekkor hallhattak Magyarországon először részleteket a cég sikeres nemzetközi CSR tevékenységéről is.

A Nu Skin Enterprises Inc. 2007-ben elnyerte az amerikai Stevies üzleti díjat a Táplálékot a GyermekeknekTM emberbaráti kezdeményezésért a Legjobb Társadalmi Felelősségvállalási Program kategóriájában. A dí átadásakor Truman Hunt, a Nu Skin Enterprises elnök-vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy „Különösen büszkék vagyunk a közel 800.000 kereskedelmi képviselőnkre, akik nagylelkűen, több mint 85 millió tápláló ételt adományoztak az éhező gyermekeknek”

 

Puhr Adrienn

A cég egyik magyarországi vezetője Puhr Adrienn, egy rendkívül agilis, kétgyermekes fiatalasszony, kiváló üzletember, elnyerte a program nagykövete címet. Lapunk vele beszélgetett a Nu Skin Enterprises Inc.-ről és a cég CSR tevékenységéről.

CCO Magazin: Mit jelent a Nourish The Children Program?

Puhr Adrienn: A Nourish the Children (magyar fordításban: Táplálékot a Gyermekeknek) a Nu Skin Enterprises (NSE) kezdeményezése. A program célja rendkívül egyszerűen fogalmazható meg.

Az NSE vezetése azt tűzte ki célul, hogy a cég összes munkatársa és a cég termékeinek fogyasztói egyaránt egy új utat ajánlva javítsanak az alultáplált gyermekek életkörülményein.

Az UNICEF 2002-ben közreadott egy tanulmányt amely a világ gyermekeinek állapotáról szólt. Ebben alaposan fogalmazták meg a problémát. A világon minden hat másodpercben meghal egy öt éven aluli gyermek alultápláltság következtében. A világ gyermekeinek 50%-ának súlya jelentősen elmaradt az egészségestől. Ezt ismerte fel az NSE vezetése amikor útjára indította a Nourish the Children programot. Ha valami CSR, akkor ez igazán az.

CCO Magazin: Van egy régi kínai közmondás, miszerint ha van egy jó barátod aki szegény, ne halat adjál neki, hanem tanítsd meg halászni. Ezt a Nu Skin-nál is így gondolják?

 

Puhr Adrienn: Igen, ahelyett, hogy pénzt adnának egy jótékonysági szervezetnek, a Nourish the Children program lehetőséget teremt arra, hogy tápanyagokban gazdag ételt juttasson közvetlenül éhező gyermekeknek.

A Nourish the Children, a Nu Skin Enterprises Inc. CSR programjaként összesíti a világszerte dolgozó NSE Üzletépítők és ügyfeleik adományait, ami a cég saját termékadományának megvásárlását és önkéntes adományokat jelent.

 

Nourish the Children

 

Minden adomány a rászorult gyermekekhez jut – erre szakosodott segélyszervezetek – köztük a Feed the Children – közvetítésével, akik rendszeres tájékoztatást adnak a Nourish the Children által élelmezett gyermekek fejlődéséről és egészségéről.

A legtöbbet adományozott termék a VitaMeal, egy tápanyagokban gazdag élelmiszer, mely ideális megoldást nyújt az alultáplált gyermekek táplálkozási igényeinek kielégítésére. Amikor a gyerekek nem jutnak elegendő vagy megfelelő ételhez, rövid idő elteltével alultápláltság lép fel.
CCO Magazin: Maradjunk még egy kicsit az előző gondolatnál, hogyan „tanítanak halászni”?

 

Puhr Adrienn: Erre példaként nemcsak a Táplálékot a Gyermekeknek programot tudom felhozni, hanem van egy másik CSR programunk is.

Ez a Építs egy falut… amely felépít egy nemzetet! Ennek a projektnek két célja van. Az első, hogy egy falut építsen Malawiban, Afrikában. A második cél pedig az, hogy a falut egy „élő osztályteremmé” alakítsa. Malawi minden részéről érkeznek majd a faluba földművelők, akik számos szakterületen kapnak majd oktatást és képzést, beleértve a haltenyésztést, a csepegtető öntözést, mezőgazdaságot, erdővédelmet, erdészetet és még sok mást.
A végső cél az, hogy önellátó gazdákat képezzünk, akik továbbadják majd, amit a faluban tanultak.

A Mtalimanja nevű modellfalu első tanulói az induláskor 40 farmer és családjuk volt, akik változatos mezőgazdasági szakképzésben vesznek részt. Nem szeretnénk azonban itt megállni. A falu befogadóképessége a következő években nőni fog, a cég évente 200 gazdálkodó család elhelyezését szeretné megoldani. A Mtalimanja elnevezés a Malawiban élő emberek nyelvén annyit tesz: „hosszú kezek, amelyek adnak”

CCO Magazin: Tudna néhány olyan jellemzőt említeni, amivel olvasóink számára bizonyítani tudnánk CSR tevékenységük mértékét?

 

Puhr Adrienn: A már említett UNICEF tanulmányon kívül szeretném néhány fontos tényre felhívni a figyelmet. Ezzel tudnám a cég által nyújtott segítség mértékét leginkább jellemezni.

Kezdjük a legriasztóbb tényekkel. A már említett elképesztő tényen kívül, miszerint a világon minden hat másodpercben meghal egy öt éven aluli gyermek alultápláltság következtében, meg kell említenünk, hogy a világ néhány országában akkora az éhínség 800 millió ember fekszik le éhesen naponta.

Ehhez vegyük hozzá, hogy néhány országban a pazarló fogyasztás a jellemző, például, amíg Németországban 500 dollár, az USA-ban több, mint 342 dollár, Lengyelországban 151 dollár jut egy család étkezésére, addig Ecuadorban ez az összeg csak 32 dollár és ami elképesztő ellentét Csádban csupán 1,23 USD!!!

 

CCO Magazin: Ezekben a CSR programokban csak a Nu Skin Enterprises Inc. vesz részt?

 

Puhr Adrienn: Alapjában véve igen, az eddigiekben említett tevékenységek a Nu Skin Enterprises Inc. társadalmi felelősségvállalásáról szólnak. Az adományozási programokat a cég elsősorban saját munkatársai részére szervezi, de a program lehetővé teszi, hogy a cég termékeinek fogyasztói is csatlakozzanak. A cég, internetes oldalán, a „web áruházában” lehetőséget teremtett arra, hogy a programhoz bárki csatlakozhasson. Például amennyiben a CCO Magazin, vagy az Önök olvasói szeretnének csatlakozni a programhoz, arra nyitva áll a lehetőség.

CCO Magazin: Mely országokba jutottak el a Nu Skin Enterprises Inc. adományai?

Puhr Adrienn: A teljesség igénye nélkül említeném, a már említett Malawin, az afrikai éhezőkön kívül segítettünk Afganisztánban, Irakban, Nigerben, Kínában, Dél-Amerikában, Thaiföldön, Indonéziában a Tsunami katasztrófa és a Katrina Hurrikán áldozatain is.

Azt gondolom, hogy egyszerűen úgy fogalmazhatnám meg azt, hogy miért is tesszük, amit teszünk. Röviden azt mondanám: Akard azt, hogy jobb legyél!

 

Nourish the Children program

 

CCO Magazin: Azt gondoljuk, hogy az ilyen és hasonló példaértékű programok megérdemlik, hogy a hazai kommunikációs szakemberek és az olvasók megismerkedjenek a CSR ilyen értékeivel.

 

Szerkesztőségünk véleménye szerint a Nu Skin Enterprises Inc., Nourish the Children programja különösen nagy értéket képvisel, hiszen nemcsak, hogy példaértékű, követendő CSR program, de ez az igazi FILANTRÓPIA.

A Filantrópia kifejezés az Ótestamentumból ismert ősi 613 törvényre épül, ahol ezt valójában nem törvényként, hanem jócselekedetként fogják fel.

A Filantrópia mai értelmében azt jelenti, hogy az adományozó emberbarátságból és nem valamilyen anyagi, vagy más előny – például adó megtakarítás – megszerzése érdekében támogat egy arra rászorulót.

 

Javasoljuk, hogy Önök, kedves olvasók, csatlakozzanak a Nu Skin Enterprises Inc., Nourish the Children programjához. Mi megtettük, s ha bárki szeretné példánkat követni, segítünk benne. Legyünk filantrópok, vagy ahogy riportalanyunk fogalmazott: „Akard azt, hogy jobb legyél!”

FPI/CCO info