Határozottságot ígér a NATO-főtitkár Afganisztánban

 ígérte vasárnapi nyilatkozatában Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

 


 Határozottságot ígér a NATO-főtitkár Afganisztánban

A NATO határozottsága Afganisztánban az elkövetkező, kihívásokkal teli hónapokban sem fog gyengülni – ígérte vasárnapi nyilatkozatában Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

    Állásfoglalását annak kapcsán tette közzé, hogy a hét végén meghaladta a kétszázat az Afganisztánban meghalt brit katonák száma.
    E fájdalmas veszteségek – hangsúlyozta Rasmussen – egy olyan ügyért folytatott harcban érik a szövetségeseket, amely létfontosságú a NATO vezette nemzetközi erőt (ISAF) alkotó mind a 42 ország biztonsága szempontjából. Ez az ügy, Afganisztán stabilizálása azt a célt szolgálja, hogy ne tudjon új erőre kapni a terrorizmus – tette hozzá.
    Az ISAF jelenleg 64 ezer főből áll, és ezen kívül olyan amerikai csapatok is jelentős számban harcolnak Afganisztánban, amelyeket nem az ISAF keretében vezényeltek oda. A NATO-főtitkár utalt arra, hogy a helyi afgán biztonsági erők létszáma is egyre növekszik, és az a cél, hogy az afgánok minél nagyobb arányban vegyék át a felelősséget a nemzetközi erőktől a saját biztonságukról való gondoskodásban.
    Az e hónap elején hivatalba lépett Anders Fogh Rasmussen kiemelte, hogy a nemzetközi erők segítenek biztonságos feltételeket teremteni az augusztus 20-i afgán elnökválasztás lebonyolításához.
    A választás közeledtével a lázadók egyre sűrűbben hajtanak végre elrettentő hatásúnak szánt akciókat – így szombaton az ISAF kabuli főhadiszállásának bejárata előtt követtek el több emberéletet kioltó és sokakat megsebesítő merényletet.