Robbanás spanyolországi Mallorca szigetén

Robbanás történt egy csendőrlaktanya előtt Mallorcán.

 


Két csendőr életét vesztette csütörtök délután a spanyolországi Mallorca szigetén fekvő Calvia településen, ahol egy csendőrlaktanya előtt robbant pokolgép.

    Többen megsebesültek, némelyikük állapota súlyos. A biztonsági szervek gyanúja szerint a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet hajtotta végre a merényletet. A robbanószerkezetet egy gépkocsi aljára rögzítették, a két halálos áldozat az autóban ült. Az ETA kiemelt célpontjai között szerepelnek a biztonsági szerveknél, így a csendőrségnél dolgozó személyek.

    A merényletet egy nyaralókkal zsúfolt településen hajtották végre. A csendőrlaktanyával szemközt egy postahivatal és egy szálloda van, és hét kilométerre a helyszíntől található a Marivent palota, ahol a spanyol királyi család tagjai nyaranta néhány napot el szoktak tölteni. János Károly királyt és feleségét éppen ezen a hétvégén várták a Baleár-szigetekre.
    A robbantást követően a hatóságok átmenetileg lezárták a mallorcai repülőteret és a kikötőket, nehogy a tettesek el tudjanak menekülni a szigetről. Néhány órával később megnyitották a forgalom előtt a repülőteret. 

   

    Később hatástalanítottak egy második gépkocsi aljára erősített pokolgépet a merénylet helyszínétől nem messze.
    José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő csütörtök este Mallorcára indult, hogy a helyszínen tájékozódjék a merénylet körülményeiről. Indulása előtt újságíróknak adott rövid nyilatkozatában a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezetnek tulajdonította a merényletet.

    János Károly spanyol király a kormányfővel és Alfredo Pérez Rubalcaba belügyminiszterrel telefonon beszélve elítélte a merényletet. A belügyi tárca vezetője ugyancsak Mallorcára utazik.

    Franciaország – a külügyminisztérium közleménye szerint – megerősítette, hogy maradéktalan támogatást nyújt Spanyolországnak a terrorizmus elleni küzdelemben, és a leghatározottabban elítélte a merényletet.  
    A mallorcai merénylet egy nappal azután történt, hogy – gyanú szerint ugyancsak az ETA emberei – autórobbantást hajtottak végre az észak-spanyolországi Burgos egy csendőrlaktanyájánál. A merényletnek 65 könnyebb sebesültje volt, köztük hat gyermek és két terhes nő.
    A hatóságok nem zárják ki, hogy a robbantások időzítése tudatos volt, mert pénteken lesz az ETA megalapításának 50. évfordulója. Az ETA 41 éven át hajtott végre merényleteket arra számítva, hogy azokkal ki tudja harcolni a baszkföldi függetlenséget.
    A mallorcai utaztatásban érdekelt Neckermann utazási irodánál az MTI megkeresésére elmondták: a robbantás nem befolyásolja a társaság szervezett útjait, és nem számítanak arra sem, hogy utasaik lemondják a nyaralást.

 

 

BreuerPress/MTI/AFP/dpa/Reuters/AP