Pont Ott Party-t tartanak

Pont Ott Party-t tartanak, amelyre kilátogat Hiller István szakminiszter is.

 

 


Csütörtökön határozzák meg az idei felsőoktatási ponthatárokat

 Csütörtök este hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ekkor dől el a mintegy 127 ezer 500 felvételiző sorsa.

     A ponthatárok elsőként a www.felvi.hu portálon jelennek meg, várhatóan este nyolc óra körül. A fővárosban a Millenárison az idén is Pont Ott Party-t tartanak, amelyre kilátogat Hiller István szakminiszter is.
    A Millenáris szabadtéri színpadán délután fél hattól felsőoktatási kerekasztal-beszélgetést rendeznek, amelyen az oktatási tárca, a Diákhitel Központ, az Educatio Nonprofit Kft., a Magyar Rektori Konferencia, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és az Oktatási Hivatal vezetői vesznek részt. A fórumon szó lesz arról, milyen tényezők alakítják a ponthatárokat, melyek a 2009-es felvételi legnépszerűbb szakjai és intézményei, milyen jelentkezési tendenciák érvényesültek. Szó lesz még az ösztöndíj-lehetőségekről és hallgatói juttatásokról, a diákhitel lehetőségeiről, a felsőoktatás minőségének javulását célzó lépésekről.
     A ponthatárok megállapítását az idén is egy összetett számítógépes algoritmus segíti, amely képes egyszerre vizsgálni a jelentkezők felvételi összpontszámát, az általuk felállított intézményi rangsort, a felsőoktatási intézményekbe felvehető államilag támogatott hallgatók keretszámát és az intézményi kapacitásszámokat is.
    Az algoritmus a jelentkezőket – az általuk elért felvételi összpontszám alapján – szakonként országos rangsorba állítja, majd a legjobb teljesítményű jelentkezőtől kezdve elhelyezi őket az általuk első helyen választott intézménybe és szakra.
    Ha egy-egy intézmény már feltöltődött a kapacitása határáig, akkor az oda első helyen jelentkezett, a jelentkezői összpontszámokból álló rangsor szerint sorra kerülő diákokat már a második jelentkezési helyükre veszi fel. Ez a folyamat addig zajlik, amíg az adott képzési területen, illetve szakon felvettek száma el nem éri az országosan felvehető államilag támogatott keretszámot. Az algoritmus ezután a költségtérítés jelentkezők között dolgozik  
tovább, akik közül annyit vesz fel, amennyit az intézmény kapacitása enged.
    A diákok felvételi összpontszámát, vagyis a rangsorolás alapjául szolgáló eredményt 400+80 pontos pontszámítási rendszerben számítják ki. A pontszámítás alapját a tanulmányi pontok (maximum 200 pont), az érettségi pontok (maximum 200 pont), valamint a többletpontok (maximum 80 pont) képezik.
    Alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre csak az a legalább középfokú végzettséggel rendelkező jelentkező vehető fel, akinek az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül számított pontszáma eléri a 160 pontot, ez a jogszabályi minimum ponthatár.
    Azok a jelentkezők, akik a jelentkezési lapjukon mobiltelefonszámukkal és hozzájárulásukkal engedélyt adtak erre, a vonalhúzás estéjén SMS-ben is értesítést kapnak.
    Az idén 127.500 diák jelentkezett egyetemekre és főiskolákra, mintegy 27 ezerrel több, mint tavaly. Alapképzésre 90.600-an, egységes osztatlan képzésre 10.200-an, felsőfokú szakképzésre 6.500-an nyújtottak be kérelmet. Mesterképzésre első helyen 17 ezren jelentkeztek.  
    A diákok összesen 285 ezer jelentkezést adtak be a következő tanévre. A többletből mintegy 12 ezer a nyelvi előkészítő évfolyamon most végző diák, s mintegy 11 ezer a mesterképzés bővülése miatti növekedés. 2009 legnépszerűbb alapszakja a turizmus-vendéglátás volt.

BreuerPress-info