Lemondott NBH főigazgatója

 Lemondott NBH főigazgatója , utóda Balajti László lesz

  


Lemondott a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, utóda Balajti László lesz –

    Budapest, 2009. július 20., hétfő (MTI) – Lemondott a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója, Laborc Sándor dandártábornok, a lemondást szeptember 1-jei hatállyal elfogadta Bajnai Gordon miniszterelnök. Laborc utóda Balajti László dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat jelenlegi főigazgatója lesz.

    A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának hétfőni közleménye szerint a főigazgató azzal indokolta döntését, hogy „olyan anomáliákat érzékelt az UD Zrt. ügyében folyó vizsgálat kezelésében a nyomozóhatóság, illetve az ügyészi szervek részéről, amelyek a feljelentés pontjainak nagyobbik részében a nyomozás megszüntetéséhez vezettek, és ez nem teszi számára lehetővé, hogy a jövőben teljes értékű munkát folytasson”.
    Laborc Sándor ezért Ficsor Ádám, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter útján azzal a kéréssel fordult a miniszterelnökhöz, hogy mentse őt fel tisztségéből.
    A Miniszterelnöki Hivatal hétfőn közölte: Bajnai Gordon elfogadta Laborc Sándor kérését és szeptember 1-jei hatállyal felmentette főigazgatói tisztségéből. A közlemény szerint Bajnai Gordon „köszönettel nyugtázta, hogy a főigazgató szolgálati ideje alatt a vezetésével végrehajtott átszervezés sikeres volt, a Nemzetbiztonsági Hivatal a korábbinál korszerűbb és hatékonyabb struktúrával dolgozik, és egy sor feladat megoldásában – így legutóbb az úgynevezett Magyarok Nyilai csoport felfedésében – a rendőri szervekkel szorosan együttműködve eredményes munkát végzett”. A miniszterelnök szerint az NBH tevékenysége „elismerésre talált a baráti országok hasonló szolgálatainál is”. A miniszterelnök Ficsor Ádám javaslatára Balajti László dandártábornokot, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat jelenlegi főigazgatóját kívánja megbízni az NBH vezetésével.
    A parlament nemzetbiztonsági bizottságának a kérdésben nyilatkozó tagjai eltérően ítélték meg a főigazgató lemondását: míg a fideszes Demeter Ervin arról beszélt, hogy Laborc pártpolitikai célokra használta a szolgálatokat, és csak idő kérdése, mikor hallgathatják ki gyanúsítottként az UD Zrt.-hez kapcsolódó ügyben, a szocialista Tóth Károly szerint lelkiismeretes, jó színvonalú munkát végzett az ősszel távozó NBH-főigazgató; Gulyás József (SZDSZ) pedig azt emelte ki, hogy az utóbbi hetek történései után várható volt Laborc Sándor távozása.
    Demeter Ervin azt közölte: a Fidesz kezdettől fogva szakmailag és emberileg is alkalmatlannak tartotta Laborc Sándort az NBH vezetésére, mert a Nemzetbiztonsági Hivatal feladata nem pártérdekek szolgálata, hanem a nemzet biztonságának megóvása; szerinte Laborc Sándor több esetben pártpolitikai célokra használta a szolgálatokat – példaként az önkormányzatok megfigyelését, illetve az UD Zrt. ügyét említette a fideszes politikus.
    Mint mondta, a főigazgató helyzete tarthatatlanná vált, mivel a hivatal által kezdeményezett nyomozásokat elutasították, a korábbi főnökét, Szilvásy Györgyöt volt titokminisztert gyanúsítottként hallgatták ki. „Felvetődik a kérdés, hogy nem esik egybe az ő gyanúsítotti idézésével a lemondása” – kérdezte.
    Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista alelnöke azt mondta az MTI-nek, hogy Fidesz és a KDNP nemzetbiztonsági bizottságba delegált képviselői ellenségesen fogadták Laborc Sándor jelölését, meg sem várták, hogy milyen munkát végez. Hozzátette, ezek a képviselők hosszú ideig nem vettek részt a bizottság munkájában, ezért nem is nagyon tudták megítélni, hogy az NBH főigazgatója hogyan dolgozik.
    A politikus véleménye szerint egy konkrét ügy, az UD Zrt. ügye volt az, amelyet a főigazgató, illetve a rendőrség és az ügyészség másként ítélt meg.
    Emlékeztetett arra, hogy Laborc Sándor korábban a rendelkezésre álló adatok alapján többször tájékoztatta a nemzetbiztonsági bizottságot, hogy az ügyben fennáll a bűncselekmény gyanúja, majd ezek után feljelentést tett.
    Az utóbbi hetek történései után várható volt Laborc Sándor távozása – közölte az MTI-vel Gulyás József, az SZDSZ szakpolitikusa, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagja.
    Az UD Zrt.-ügyben tett tavaly őszi bejelentés és az annak nyomán indult eljárás előkészítésében kulcsszerepe volt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) most lemondott főigazgatójának – mondta, hozzátéve, „nyilvánvaló, hogy (azt) az NBH részéről nem sikerült kellően alátámasztani, ha különböző pontokon megszüntették ezeket az eljárásokat”.
    A liberális politikus utalt arra: Laborc Sándor hivatalba lépése előtt a nemzetbiztonsági bizottságban vita folyt a kinevezéséről és annak előkészítéséről, és a testület végül nem támogatta, hogy ő legyen az NBH főigazgatója – az akkori kormányfő a szakminiszter javaslata alapján ennek ellenére kinevezte őt.
    „Bízom benne, hogy most nem követ el hasonló hibát a titokminiszter”, és az NBH új vezetője a pártokkal folytatott körültekintő egyeztetés után, a szakbizottság támogatását maga mögött tudva léphet hivatalába – mondta.
    Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő akkori tárca nélküli miniszter 2007. október 30-án jelentette be, hogy Laborc Sándort jelöli az NBH főigazgatói posztjára. Laborc Sándort 2007. december 17-én nevezte ki Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök az NBH főigazgatójának.


MTI 2009. július 20., hétfő