KÜLFÖLDI HÍREK RÖVIDEN

 EURÓPAI PARLAMENT
  


KÜLFÖLDI HÍREK RÖVIDEN –

 

    19 EU-TAGÁLLAMBAN SZAVAZNAK VASÁRNAP AZ EURÓPAI PARLAMENT ÖSSZETÉTELÉRŐL
    Berlin/Brüsszel – Németországban, Belgiumban és Luxemburgban is megkezdődött vasárnap az európai parlamenti választás, az említett országokon kívül a kontinens további 16 államában – köztük Magyarországon is – megválasztják az EP képviselőit, és ezzel véget ér az európai választási maraton.    Cipruson, Máltán, Lettországban, Szlovákiában, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Írországban és Csehországban már az elmúlt napokban lezajlott a választás. Olaszországban két napig – szombaton és vasárnap – tart a voksolás.
    
    A KONZERVATÍV ÖVP KAPTA A LEGTÖBB SZAVAZATOT AUSZTRIÁBAN
    Bécs – A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) kapta a legtöbb szavazatot Ausztriában vasárnap az európai parlamenti választáson az előzetes eredmények szerint. Bár a közvélemény-kutatások fej-fej melletti eredményt vetítettek előre, az ÖVP a nem végleges adatok szerint hat százalékkal megelőzte koalíciós partnerét, az Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ). Az SPÖ jelentősen, 9,6 százalékkal visszaesett 2004-es eredményéhez képest. A két nagy pártéval ellentétben erősödött az EU-kritikus erők támogatottsága.
    A ROBERT FICO VEZETTE KORMÁNYZÓ SMER GYŐZÖTT SZLOVÁKIÁBAN
    Prága/Pozsony –  A kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerte meg az európai parlamenti (EP) választást Szlovákiában – a nem hivatalos végeredményt a pozsonyi SITA hírügynökség tette közzé vasárnap délután. Az országos választási bizottság az eredményt nem erősítette meg, de nem is cáfolta. A Smer megszerezte a szavazatok 32,1 százalékát, míg az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) 16,98 százalékot kapott. A harmadik helyen a Magyar Koalíció Pártja (MKP) végzett 11,33 százalékkal. A szavazatok alapján a 13 szlovákiai EP-mandátumból öt a Smeré, kettőt-kettőt az SDKU, az MKP és a KDH szerzett meg, míg a HZDS és az SNS egy-egy mandátumot mondhat magáénak. – Az MKP elégedett a szlovákiai európai parlamenti választások eredményével, és sikernek tartja, hogy a párt a jövőben is két képviselőt küldhet Brüsszelbe – jelentette ki Csáky Pál, az MKP elnöke.
    NÉGY PARLAMENTI KÉPVISELŐ KILÉPETT AZ MKP-BÓL
    Prága/Pozsony – A Magyar Koalíció Pártjának négy képviselője – Bugár Béla, Gál Gábor, A. Nagy László és Bastrnák Tibor – vasárnap kilépett a pártból. „Kéthónapos igyekezetünk kompromisszumos megállapodásra jutni a Magyar Koalíció Pártjával ma véglegesen befejeződött” – közölte a TASR szlovák hírügynökséggel Bugár Béla.
    AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN BEFEJEZŐDÖTT A MAGYAROK SZAVAZÁSA
    Washington, 2009. június 7., vasárnap (MTI) – Az Egyesült Államokban közép-európai idő szerint vasárnap hajnalig rendben lezajlott az európai parlamenti választás a magyar külképviseleteken – tájékoztatták a választási irodák az MTI-t. A magyar európai parlamenti listákra helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között négy városban lehetett szavazni; a washingtoni nagykövetségen, valamint a New York-i, a chicagói és Los Angeles-i főkonzulátuson. Az állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgárok a vonatkozó jogszabály értelmében a magyarországi szavazás előtti napon élhettek választási jogukkal. Az Egyesült Államokban összesen 209-en jelentkeztek a helyi jegyzőnél a külképviseleti névjegyzékbe, közülük 171-en adták le voksukat; ez 81,8 százalékos részvételi arányt jelent.
    
    WASHINGTON: ÉSZAK-KOREA VISSZAKERÜLHET A TERRORIZMUS ÁLLAMI SZPONZORAINAK LISTÁJÁRA
    Washington – Az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy visszahelyezi Észak-Koreát a terrorizmus állami szponzorainak listájára – mondta Hillary Clinton külügyminiszter vasárnap. Az amerikai diplomácia vezetője az ABC televízióban közölte: ez lehet az egyik válasz a közelmúltbeli észak-koreai atomkísérletre. Washington tavaly októberben vette le Észak-Koreát az amerikai külügyminisztérium által összeállított listáról azzal a szándékkal, hogy elősegítse az észak-koreai atomfegyverprogram leállítását célzó, megfeneklett hatoldalú tárgyalások újraindítását. Phenjan előzőleg megígérte, hogy egy sor ellenőrzési folyamatnak veti alá nukleáris létesítményeit.
    NETANJAHU A JÖVŐ HÉTEN ISMERTETI „BÉKEPOLITIKÁJÁT”
    Jeruzsálem – Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette vasárnap, hogy a jövő héten jelentős beszédben ismerteti „béke- és biztonsági” politikáját. „A jövő héten fontos beszédben ismertetem az izraeliekkel politikánknak a béke és a biztonság megteremtésére irányuló elveit” – mondta a kormányfő újságíróknak a heti kabinetülés előtt. A bejelentés három nappal azután hangzott el, hogy Barack Obama amerikai elnök kairói beszédében ismét a ciszjordániai zsidó telepek bővítésének teljes befagyasztását, és egy palesztin állam létrehozását követelte, amit Netanjahu ellenez. Az izraeli miniszterelnök ezúttal is lehetetlennek nevezte az építkezések teljes leállítását.
    
    PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK KEZDŐDTEK LUXEMBURGBAN
    Brüsszel – Az európai parlamenti (EP-) választással egyidejűleg tartott nemzeti parlamenti választás kezdődött vasárnap Luxemburgban. Alkotmánya szerint a Luxemburgi Nagyhercegség örökletes alkotmányos monarchia. A törvényhozó hatalmat a 60 tagú, öt évre választott egykamarás parlament, a képviselőház gyakorolja. Néhány törvényhozási funkciót a nagyherceg által kinevezett, 21 tagú, inkább tanácsadó jellegű államtanácsra ruháztak, amelynek döntéseitől azonban a törvényhozás eltérhet.
    
    KIM DZSONG IL LEGIDŐSEBB FIA SZERINT A LEGFIATALABB FIVÉR LESZ AZ UTÓD
    Szöul – Kim Dzsong Il észak-koreai vezető legidősebb fia megerősítette vasárnap, hogy kisebbik, 26 éves öccse lesz az utód az ország élén. A dél-koreai sajtó még kedden megszellőztette, hogy a „Kedves Vezető” – akinek az egészségi állapotáról különféle találgatások folytak az utóbbi időben – harmadik fiát, Kim Dzsong Unt jelölte ki utódjául.