Visegrádi Együttműködés

A pénzügyi válság kultúra területén


Visegrádi Együttműködés

 

A pénzügyi válság kultúra területén érezhető hatásairól, valamint a finanszírozás új módszereiről és lehetőségeiről tanácskozik Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális miniszter, Petra Smolikova cseh kulturális miniszterhelyettes, Augustin Lang szlovák kulturális államtitkár Varsóban pénteken, a V4-találkozón.

 

A találkozón átadják a Visegrádi Díjat is, amelyet 2004-ben alapították a kormányok, de a jelölést és díjátadást a kulturális tárcák teszik meg.

A 2005. évi díjat a pozsonyi Kalligram Kiadó, 2006-ban a Krakkói Nemzetközi Kulturális Központ, a 2007. évit a Pilsen Fesztivál Színház kapta. A 2008. évi díjat a magyar jelöltnek, Spiró Györgynek ítélték oda.

A Kossuth díjas magyar író, költő, irodalomtörténész, műfordító tudományos igényű könyveiben foglalkozott egyebek mellett e régió színműírásával, de ő írta a Miroslav Krleza –monográfiát is.

Spiró György szinte emblematikus foglalatát nyújtja annak, amit ideálképként élünk meg: a számtalan közös szállal átszőtt közép-európaiságot. Ez indokolta, hogy a sikeres Visegrádi Irodalmi Antológia írói között szerepel a „Kincs” novellájával, amely ízelítőt ad írásainak hangvételéből.

Prágában az Odeon kiadó jelentette meg 1990-ben X-ek című regényét. Csehországban és Szlovákiában több drámáját bemutatták már, Lengyelországban pedig film is készült a Szappanopera, Az Imposztorok és a Kvártet című műveiből.

Műfordításai a V4 nyelvekről rendkívül sikeresek, többek között Gombrowicz, Wyspianski Zagajewski, Baranczak, Kornhauser, Kryniczki, Milos Borowski, Janusz Krasinszki műveit olvashatjuk neki köszönhetően.

 

 

 

Háttérinformációk

 

A V4 1990-ben jött létre Visegrádon a gazdasági és szomszédsági kapcsolatok új alapokra helyezése és erősítése céljából. Évente váltják egymást az elnökségek egy általános kormányzati, illetve átfogó szektorális programmal (július 1-június 30.). Jelenleg a lengyel elnökség éve telik le és 2009. július 1-től a magyar elnökség váltja fel.

A szektorális együttműködések között a kulturális terület jelentősége kiemelkedik, mert eszközeivel, projektjeivel akár rövid távon is képes a más területen meglévő konfliktusok enyhítésére, továbbá eredményei egyértelműen közvetítik a közép-európai modern közösségtudatot, folyamatosan erősítik a civil szektort a Négyek országaiban.

1999-től a kormány és államfői találkozók mellett a szakminiszterek találkozója is rendszeressé vált.

2006 szeptemberében Krakkóban, 2007 januárjában Budapesten, 2007 októberében pedig Pozsonyban tartották a miniszteri találkozókat. E találkozók az együttműködés jegyében zajlanak, kétoldalú nézetkülönbségek nem kerülnek napirendre.

 

 

V4 projektek – Magyar részvétellel

(A V4 miniszteri közös projektek 2000 után indultak.)

 

                      Visegrád Antológia, 2006-2008

Magyar kezdeményezésű és első, nagy sikerrel megvalósított projekt, amelyben a minisztériumi szakértők és külső szakértők, írók szorosan együttműködtek. A könyvre a V4 kulturális együttműködés szimbólumaként tekint mind a négy tagország.

                      Arab-angol nyelvű kiadás 2008-09

Az egyiptomi Spinx kiadóval együttműködve valósult meg. 200 oldalon 2000 példányban jelent meg és 200 darabot osztottak szét országonként.

                      Visegrádi könyvtár 2004

Négy kiadó együttműködése a négy ország irodalmának megjelenítésére francia, német nyelven.

                      Visegrádi szakértői fórumok 2006

Kulturális örökség munkacsoport, konferenciák, Krakkó központtal

Könyvtárosok nemzetközi konferenciája 2006- SK

 

BREUERPRESS_MCONET