Játékadó

Megszűnik a kulturális járulék


Megszűnik a kulturális járulék

 

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) forrását 2010. január 1-től az ötöslottó szerencsejáték játékadójának 90 százaléka képezi majd, a kulturális járulék megszűnik – jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden, Budapesten.

 

Mint arra Hiller István rámutatott, ez az intézkedés stabil, kiszámítható megoldást teremt, hosszú távon biztosítva a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozását.

Az NKA forrásait továbbra sem érinti semmilyen költségvetési, kormányzati évközi átcsoportosítás, zárolás, elvonás – hangsúlyozta a tárcavezető.

Megemlítette, hogy számos európai országban – egyebek mellett Nagy-Britanniában, Olaszországban és Finnországban – hasonló rendszert alakítottak ki.

Hiller István úgy fogalmazott, „ezzel a megoldással egyrészt egy bürokratikus, idejét múlt rendszert szüntetünk meg, másrészt csökkentjük a vállalkozások terheit”.

 

 

Kulturális járulék bevétel alakulása (1999-2009. május 19-ig):

 

Évek

Bevétel

1999

3.898.987,3

 

2000

4.387.447,2

 

2001

5.074.882,0

 

2002

5.970.804,0

 

2003

8.030.462,0

 

2004

7.799.563,0

 

2005

7.277.305,3

 

2006

8.245.310,9

 

2007

8.768 817,7

 

2008

8.612 587,9

 

2009. május 19.

3.168 167,6

 

 

 

Miből tevődött eddig össze a kulturális járulék? (a felsorolás nem teljes körű)

 

ˇ        hirdetés

ˇ        hangfelvételek CD-n, kép vagy mozgóképfelvételek CD-n

ˇ        DVD-n lézerrel olvasható lemez más jelekkel

ˇ        országos és regionális rádió-, televízióműsor-szolgáltatás (kivétel közszolgálati)

ˇ        televíziós adás vételére alkalmas készülék, rádióműsor, hang és képfelvevő vagy lejátszó készülék, videómonitor és videóvetítő készülék

ˇ        film-, videóvetítés, DVD-lejátszás

ˇ        rádiótelefon és rádiótávíró vevőkészüléke (mobiltelefon is)

  • rádió és tévéműsor adó készülék (kivétel katonai és polgári repülés)
  • szórakozóhelyi felszerelés asztali vagy társasjáték, pénzérmével vagy koronggal működő más játék (kivétel tekepálya felszerelése

ˇ        könyv, brosúra, röpirat és hasonló nyomtatvány (szótár, enciklopédia, tankönyvek nélkül)

ˇ        újság, folyóirat és időszakos kiadvány, illusztrálva reklámtartalommal

ˇ        nyomtatott vagy illusztrált postai képes levelezőlap

ˇ        nyomtatott naptár, naptárblokk

ˇ        kereskedelmi reklámanyag, katalógus

ˇ        festmény, fénykép, tükör és hasonló tárgyak fakerete

ˇ        intarziás és berakott famunka, ékszeres vagy evőeszközös ládikó, doboz, kis szobor és más díszmű áru fából

ˇ        műanyagból készült szobor és más belső díszítésre szolgáló tárgy

ˇ        szobrocska és más dísztárgy kerámiából

ˇ        kis szobor és más dísztárgy fémből, nem nemesfémből

ˇ        asztali, konyhai, irodai, tisztálkodási, lakásdíszítési célra szolgáló üvegáru

ˇ        érme

ˇ        divattervezés, formatervezés, szaktanácsadás

ˇ        ékszerutánzat

ˇ        művirág, levél és gyümölcsutánzat, ezek részei, ezekből készült áru

ˇ        játékfegyver, kártya

ˇ        épületek (A 2001-es módosítás során került a mellékletbe, az építőművészeti terület támogatásának biztosítására. A járulék alapja a kivitelezés esetén a 120 millió forintot elérő vagy meghaladó összértékű építmények létrehozásának bekerülési költsége.)

 

 

Modellek egyéb országokban

 

A szerencsejátékból kultúrára szánt összeget vagy hozzáadják a szakminisztérium költségvetéséhez vagy állami és kvázi állami, megbízott szervezeteken keresztül osztják el.

2002-es adatok szerint a legmagasabb (16,5%) Finnországban volt a kultúra részesedése, a legalacsonyabb (1%) Észtországban.

 

 

 

Nagy-Britannia:

1994-ben John Major kormánya engedélyezte a Nemzeti Lottót (National Lottery). A National Lottery minden egyes eladott lottó/sorsjegy/egyéb termék árának 28 százalékát jótékony célokra költi, s ennek az összegnek a 16,67 százalékát a kultúra támogatására ajánlja fel. A National Lottery egyrészt támogatja a művészeti tanácsokat (Art Councils) másrészt a cég saját, erre a célra felállított elosztó intézményt tart fenn, a Big Lottery Fund-ot (BLF).

A lottópénz 5 jó célra használható fel, s a kormány feladata a jó célok eldöntése, és a célok közötti forrásmegoszlás meghatározása.

1994 és 2002 között 14 milliárd fontot fordítottak „jó célokra“ a lottóbevételből, ebből 2,11 milliárd fontot művészetre és kultúrára, 2,29 milliárd fontot pedig műemlékekre.

A National Lottery megváltoztatta Nagy-Britannia művészeti életét, megsokszorozta a művészeti produktumokat fogyasztók, illetve létrehozók számát. Hatása az élet minden területén érződik. A társadalom egyre inkább felismeri a művészet jelentőségét, nem utolsó sorban gazdasági hatásait.

 

Finnország:

A finn rendszer parlamenti és a kormányzati politika együttműködésével, állami tervezési folyamaton keresztül, a szakminisztérium irányításával és az államtól kartávolságnyira lévő szervezetek szaktudásával működik. Nemzeti Lottót (17 különböző játék) egy állami tulajdonú vállalat, a Veikkaus Ltd. működteti, az Oktatási és Kulturális Minisztérium felügyelete alatt. Ennek profitjából művészetet, kultúrát, tudományos kutatásokat, ifjúsági projekteket és a sportot támogatják. 2002-ben ez a vállalat a bevétel 48%-át (523 millió euró) fordította nyereményekre és 32,6%-át (355,6 millió euró) jó célokra.

 

Olaszország:

A lottót egy állami résztulajdonú magánvállalat, a Lottomatica felügyeli, de az állam a felelős a haszon elosztásáért. A kulturális tárca 3 éves programok keretében ún. Felelős Központoknak (Centri di Responsabilita) adja át az adott összeget kezelésre. Ezek a központok megfelelnek a Minisztérium osztályfelosztásának. Míg a „rendes“ költségvetést évente osztják el, ezt három éves keretekre bontják.