Látogatórekord

Rendkívüli 

a katalán-magyar

kiállításon

Barcelonában

 

 


Rendkívüli látogatórekord a katalán-magyar kiállításon Barcelonában

 

 

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Joan Manuel Tresserras katalán kulturális miniszter május 7-én nyitotta meg a Királylányok messziföldről – Középkori kapcsolatok Katalónia és Magyarország között címet viselő kiállítást Barcelonában. A közös kiállítás tíz nap alatt 10.055 látogatót fogadott, ami rendkívüli a múzeum történetében.

 

A több éves előkészítő munka eredményeként megvalósult tárlatot csaknem három hónapon keresztül a barcelonai Katalán Történeti Múzeumban, majd szeptembertől szintén három hónapig Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban lehet megtekinteni.

 

A közös magyar-katalán kiállításra a megnyitót követő tíz napon pontosan 10.055-en voltak kíváncsiak, ami rekord a múzeum történetében. Az eddigi látogatócsúcs 1996-ban volt, amikor a Franco börtöneiben című kiállítást tíz nap alatt 2630-an tekintették meg.

 

„Királylányok messziföldről”

Középkori kapcsolatok Magyarország és Katalónia között

Magyarország és a nyugati Mediterráneum között napjainkig nem volt túl szoros a kapcsolat. A két térség népei egymás múltjáról, jelenéről, kultúrájáról rendkívül keveset tudnak, annak ellenére, hogy jelenleg ugyanazon európai politikai és kulturális egység tagjai. Ezen kíván változtatni ez a nagyszabású tárlat is, amely a két ország ezer esztendős kapcsolatait egy reprezentatív kiállítás keretei között, s az ahhoz kapcsolódó programok révén mutatja be.

A kiállítás megvalósításáról a Katalán Autonóm Közösség, illetve a Magyar Köztársaság kulturális kormányzata 2005 májusában egy szándéknyilatkozatot írt alá. A kiállítás házigazdája és felelős szervezője Barcelonában a Katalán Történeti Múzeum, Budapesten pedig a Magyar Nemzeti Múzeum. Az előkészületeket ezen intézmények főigazgatói irányítják, a két ország kulturális kormányzata pedig felügyeli és finanszírozza azon Együttműködési megállapodás alapján, amelyet az érintett felek 2006. április 7-én, Budapesten írtak alá.

A tárlat kiemelkedő műtárgyak és modern multimédiás eszközök felhasználásával mutatja be a két ország létrejöttét, a köztük lévő – többnyire dinasztikus – kapcsolatokat, valamint azokat a főbb sajátosságokat, amelyek a két nép gazdaságát, társadalmát, kultúráját jellemezték.

A kiállítást reprezentatív katalógus teszi teljessé és maradandóvá. Ennek lapjain a bemutatott tárgyakon kívül helyet kapnak a két ország kutatóinak tanulmányai is.

BreuerPress-info