20 éves az UNICEF Gyermekjogi Egyezménye

A 18 éven aluliakról ritkán esett szó az emberi jogokról folytatott vitákban, ezért született meg 1989-ben a Gyermekjogi Egyezmény


A Gyermekjogi Egyezmény létrehozói eredeti szándéka az volt, hogy felhívják a világ figyelmét arra, hogy a gyermekeknek is vannak jogai. Az egyezményben leírták azokat az alapvető emberi jogokat, amelyek minden gyermeket megilletnek, függetlenül attól, hogy hol, milyen országban él.

Az egyezmény rögzíti például, hogy a gyermekeknek alapvető joga van az életben maradásra, a fejlődésre és a képességek teljes kibontakoztatására. A gyermekeket alapvetően megilleti a különböző ártalmaktól, bántalmazástól és a kizsákmányolástól való védelem, valamint a család életben való részvétel joga.

 

 A Gyermekjogi Egyezmény 20 évfordulója kapcsán Videó pályázatot hirdettek, 25 éven aluli fiatalok számára. A pályázat pontos feltételei megtalálhatók az UNICEF honlapján.
A pályázat kiírói azt szeretnék, ha a filmek egy-egy konkrét gyermekjogot illusztrálnának. Az 1 perces alkotásokat augusztus 1-ig a YouTube, Blip.tv, Dailymotion, Veoh honlapok valamelyikére kell feltölteni, vagy az UNICEF címére CD-n, vagy DVD-n kell elküldeni. A legjobb filmek az UNICEF honlapján fogják közzétenni és felhasználják a 20. évforduló kapcsán.

Az UNICEF cime: UNICEF International Children’s Day of Broadcasting Room 933  3 UN Plaza New York, NY 10017 USA

 

MCOnet / BreuerPress info (Barát Tamás New York)