Magyar romák

Observer:
önvédelemre
szerveződnek
a magyar romák


Observer: önvédelemre szerveződnek a magyar romák

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
London, 2009. május 3., vasárnap (MTI) – Önvédelmi csoportokat alakítanak a magyarországi roma közösségek, miután az ellenük elkövetett támadásokban öten vesztették életüket az elmúlt tíz hónap során – áll a The Observer helyszíni tudósításában.

A legnagyobb vasárnapi baloldali brit lap Tiszalökről – a legutóbbi gyilkosság helyszínéről – keltezett riportja megszólaltja a kelet-magyarországi település roma közösségének egyik vezetőjét, Borsi Gyulát, aki azt mondta: a roma lakosság megszervezi magát, mivel nincs más választása.
Borsi hangsúlyozta ugyanakkor, hogy semmiféle fegyver – például puska vagy fejsze – viselését nem engedik meg az önvédelmi szerveződések tagjainak.
A lap szerint az új roma polgári védelmi szervezetek hatos csoportokban fognak járőrözni hajnalig a cigányok lakta negyedekben.
A The Observer idéz egy EU-felmérést, amely szerint a magyar romák 90 százaléka mondta azt, hogy Magyarországon széles körű az etnikai diszkrimináció. Csehországban 83, Szlovákiában 81 százalék volt ez az arány.
A lap tudósítója, Nick Thorpe a magyarországi számot „különösen riasztónak” nevezi, azt írva: a magyar hatóságok szerint a Magyarország által érvényesített romasegítő intézkedések eddig még a „felvilágosultabbak” közé tartoztak a térségben.
A riportban név nélkül idézett „liberális kommentátorok” szerint Kelet-Európában mára „a zsidók helyett a cigányok váltak  a középosztály ellenséges érzelmeinek fő célpontjává”.
A The Observer felidézi, hogy a Jobbik, „a romákkal szemben ellenséges szélsőjobboldali párt” az előző választásokon alig 2 százalékos eredményt ért el, de azt várja, hogy a következő választáson átlépi a parlamenti bekerüléshez szükséges 5 százalékos küszöböt.
Füzessy Zoltán, a párt külügyi szóvivője azt mondta a brit lapnak: a Jobbik szerint van egy probléma Magyarországon, amelyet jó ideje a szőnyeg alá söpörnek, és a párt „tulajdonképpen csak vitát szeretne erről nyitni”.