Koncert Kairóban

Nagy sikerű
Barenboim
koncert Kairóban

 


Nagy sikerű Barenboim-koncert Kairóban

Nagy sikere volt Daniel Barenboim izraeli karmester és zongorista koncertjének a Kairói Operaházban.

Korábban az egyiptomiak részéről több kritika érte a csütörtöki koncert megrendezését, mivel sok egyiptomi elutasítja a zsidó állammal való kapcsolat normalizálását a palesztin területek izraeli megszállása miatt.
Daniel Barenboim, aki a világ leghíresebb karmesterei közé tartozik, aktivistaként is tevékenykedik: síkra szállt a független palesztin állam megalapításáért. A már elhunyt Edward Said palesztin-amerikai irodalomtudóssal közösen 2003-ban megalapította a fiatal arab és izraeli zenészekből álló Nyugat-Keleti Díván Zenekart azzal a céllal, hogy elősegítse a Közel-Kelet népei közötti megbékélést.
Az izraeli mellett spanyol, argentin és palesztin útlevéllel is rendelkező Borenboim a csütörtöki kairói koncerten előadta Ludwig van Beethoven Pathétique-szonátáját, majd az 5. szimfóniát. A zenei eseményen diplomaták, külföldiek és egyiptomiak is részt vettek nézőként.
Az operaház színpadán Barenboimot az egyiptomi származású színész, Omar Sharif köszöntötte. A két férfi röviddel a koncert előtt ismerkedett össze.

 

 

BreuerPress-MTI-DPA