Megújult a szentendrei Skanzen

Hiller:” Magyarország a Skanzennel új és jó arcát mutatja”Hiller: Magyarország a Skanzennel új és jó arcát mutatja

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban ünnepélyesen átadták az európai uniós támogatással megvalósult új bejárati épületet és a Skanzen Vonatot. A Skanzen Örökség Program az első az Új Magyarország Fejlesztési Terv úgynevezett kiemelt kulturális projektjei közül, amely már megvalósult elemeknél tart. A Skanzen Vonat és a múzeum új bejárati épülete egyszerre őriz historikus értékeket, és szolgálja ki a mai múzeumlátogatók mindennapos igényeit. Jövő tavaszra felépül a program következő eleme, az Észak-Magyarországi falu tájegység is.


Az ünnepségen Cseri Miklós főigazgató köszöntője után Hiller István oktatási és kulturális miniszter üdvözölte a Skanzenben megvalósult fejlesztést.

A tárcavezető hangsúlyozta, Magyarország a Skanzennel új és jó arcát mutatja, élményt közvetít. „Tudás, kultúra, találékonyság – ez az, amit érdemes mutatnia Magyarországnak Sanghajtól New Yorkig” – fogalmazott. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a múlt tapasztalata, a generációkon átívelő tehetség, valamint a jövő egységet alkot.

Mint arra Hiller István rámutatott, a kiemelt kulturális projektek közül a Skanzen-vasút és az új bejárati épület az első, ami megvalósult.

Utalt arra is, hogy a Szépművészeti Múzeumban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folyamatban van szintén európai uniós forrásból megvalósuló kiemelt beruházás.

Aki azt gondolja, hogy az oktatás, a kultúra és az innováció nem húzóágazatok, semmit nem ért a 21. századból – hívta fel a figyelmet az oktatási és kulturális miniszter.

A szónokok egybehangzóan megerősítették, hogy a Skanzen Örökség Program különleges és példaértékű a magyarországi beruházások között.

Köszöntőt mondott Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Steiner Pál, a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke és Dietz Ferenc Szentendre polgármestere is, kiemelve a Skanzenben megvalósuló fejlesztések előnyös hatásait a régiós és kistérségi turizmusra. A protokolláris események után útjára indították a historikus vonatozás élményét kínáló Skanzen Vonatot.

Jó szemmel „kiemelt” ügy

„Csak a jól előkészített projektek jutnak el a szerződésig” – mondta Bajnai Gordon akkori önkormányzati és területfejlesztési miniszter szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt a Skanzen Örökség Program támogatási megállapodásának aláírásakor. A 2008. április 4-én megkötött szerződés értelmében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2 milliárd forintnyi uniós forrást, az Oktatási és Kulturális Minisztérium pedig fenntartóként további 222 millió forintot biztosított a Skanzen Örökség Program fejlesztéseire. A teljes program első három projekteleme a szerződéskötés napjától számított 368 napon belül valósult meg és került átadásra.

A projekt célja

Ez a múzeumfejlesztés olyan komplex kulturális intézmény létrehozásához járul hozzá, amely a magyarországi népi építészetet és kultúrát, a 19. századi iparosodás nyomán az életmódban megfigyelhető új változásokat is bemutatja. A beruházásnak egyrészt gyakorlati jelentősége van, hiszen a Skanzen Vonat megkönnyíti a nagy területen való közlekedést, a bejárati épület és a parkoló pedig modern beléptető-rendszerrel és kiszolgáló egységeivel teremti meg a kényelmes látogatás feltételeit. Másrészt a múzeum küldetésének megfelelően hozzájárul egy ipari műemlékjármű megőrzéséhez és működtetéséhez, illetve egy, a múzeum telepítési koncepciójához pontosan illeszkedő épület létrehozásához.

Régi és új

A Skanzen látogatóinak közlekedését április 8-tól egy felújított ipartörténeti emlék, egy 1932-ben gyártott Ganz-Jendrassik-féle motorvonat segíti a 60 hektáros területen. A motorkocsit Valkai Csaba nyugdíjas szentesi vasutas építette újjá. A másodosztályú ülések kárpitozása, a harmadosztályú fapadok, a csomagtartók, a zománcozott feliratok is mind-mind megegyeznek a harmincas években használtakkal. A vonatot – megbízás alapján – a Vasúttörténeti Park üzemelteti, korhű öltözékben dolgozó masinisztával és kalauzzal. A motorkocsi a felújítás révén akadálymentessé is vált, kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehető.

Maximálisan látogatóbarát, vendégközpontú megoldásokat vettek figyelembe a tervezők, amikor az új bejárati épület kialakításán gondolkodtak. Az összesen 1200 m2-es épületben a régi stílusú enteriőr mellett megjelennek a modern információs eszközök és a korszerű látogatófogadás helyiségei is: csomagmegőrző, pelenkázó és kerékpártároló, valamint egy új múzeumi bolt (Magyarország legnagyobb múzeumi boltja) kibővült termékkínálattal. Ezek a fő közönségforgalmi terek már rugalmasan ki tudják szolgálni a nagyrendezvények esetén akár több tízezresre duzzadó látogatói kört is. A sütkérezni vágyókat a felső szinten kávézó és egy nagy terasz várja, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a múzeumra és a pilisi hegyoldalra.

Az épület, melyet az 1883-ban épület mezőhegyesi vasútállomás ihletett, Nagy Gergely, Magyar-Nagy Mariann és Sebestény Tamás, a Pannonterv építészeinek tervei alapján valósult meg.

A választás azért esett Mezőhegyes ma már védett, 19. században épült, alföldi vasútállomására, mert az épület az Alföldi mezőváros tájegységben helyezkedik el. A bejárati épülethez tartozik még egy új, 600 férőhelyes szabadtéri parkoló, továbbá egy 3000 m2-es kültéri pihenőhely is.

A Skanzen Örökség Program következő lépései

A bejárati épület építésével egy időben, 2008-ban elkezdődött a múzeum nyolcadik tájegységének építése is, 11 lakóházzal és 30 melléképülettel. Az Észak-Magyarországi falu bokrétaavatója idén májusban lesz, a mintegy 600 millió Ft-ból megvalósuló projektelem átadása 2010 első negyedében várható. Folyamatban van egy interaktív múzeumi bemutatóműhely, a Nyitott Múzeológiai Műhely kialakítása is, ami a jelenleg is működő, 2003-ban megnyílt Néprajzi Látványtár továbbgondolása.

MCONET-BreuerPress