KÜLFÖLDI HÍREK RÖVIDENLIEBERMAN: IZRAEL NEM VONUL KI A GOLÁN-FENNSÍKRÓL
Jeruzsálem/Kairó – Izrael nem hajlandó kivonulni a Golán-fennsíkról – jelentette ki Avigdor Lieberman, a zsidó állam új külügyminisztere egy csütörtökön megjelent interjúban. „Nincs döntés arról, hogy Izrael tárgyalást folytasson Szíriával, és – ahogy már korábban is jeleztük – nem vagyunk hajlandók kivonulni a Golán-fennsíkról” – mondta a szerdán beiktatott külügyminiszter a Háárec című izraeli napilapnak. Arról is beszélt, hogy mindaddig nagyon nehéz lesz a palesztinokkal folytatandó béketárgyalásokon haladást elérni, amíg az iszlamista Hamász ellenőrzi a Gázai övezetet. Lieberman szerint téved, aki azt gondolja, hogy engedmények útján eredményt lehet elérni. „Aki békét akar, készüljön a háborúra” – mondta a külügyminiszter a Háárecnek.

FEJSZÉVEL ÖLT MEG EGY CISZJORDÁNIAI PALESZTIN EGY IZRAELI GYEREKET

Jeruzsálem/Hebron – Fejszével ölt meg egy ciszjordániai palesztin férfi egy 13 éves izraeli fiút és sebesített meg egy hétévest Bat Ajín zsidó településen. A támadás elkövetőjeként két szélsőséges szervezet – az Iszlám Dzsihád, illetve az Emád Mugníje Brigádok – nevében jelentkezett valaki. A hírt az izraeli média jelentette be csütörtökön ciszjordániai egészségügyi forrásokra hivatkozva. A sebesült gyerek állapota súlyos. A tettest a kolóniát védő biztonsági emberek lőfegyverrel megsebesítették, de sikerült elmenekülnie – közölte a telepesek egyik vezetője a katonai rádióval.
KÖZÖS UNIÓS VÍZUMKÉPVISELETI KÖZPONT NYÍLIK AZ ISZTAMBULI MAGYAR FŐKONZULÁTUS ÉPÜLETÉBEN
Ankara/Budapest – Közös uniós vízumképviseleti központot avat fel a jövő héten a török nagyvárosban, Isztambulban a magyar főkonzulátus épületében Göncz Kinga magyar külügyminiszter – számolt be telefonon csütörtökön Szabó István ankarai magyar nagykövet az MTI-nek. Az isztambuli főkonzulátus keretei között működő vízumképviseleti központ azért jön létre, mert vannak olyan uniós tagállamok, amelyek Ankarában rendelkeznek nagykövetséggel, de Isztambulban nincs képviseletük, és ezért vízumkiadó tevékenységet sem tudnak folytatni. Egyelőre Szlovéniával és Észtországgal van Magyarországnak megállapodása, amelynek értelmében a Szlovéniába és Észtországba utazni kívánó török állampolgárok részére fog kiadni vízumot az isztambuli magyar főkonzulátus. A magyar nagykövet elmondta: tárgyalások folynak Norvégiával, amelynek szintén nincsen Isztambulban főkonzulátusa.

MÉGIS EGYEZTET A BŐVÍTÉSI BIZTOS A HORVÁT-SZLOVÉN HATÁRVITÁRÓL

Brüsszel – Közelebb juthat a megoldáshoz a horvát-szlovén határvita csütörtökön, mert Olli Rehn bővítési biztos – a korábbi hírekkel ellentétben – mégis egyeztetést tart a két ország külügyminiszterével Brüsszelben. Rehn hivatala nem árult el részleteket, így egyelőre nem tudni, hogy a hármas találkozó létrejötte vajon azt jelzi-e, hogy Zágráb esetleg elfogadja az Európai Unió legújabb megoldási javaslatát. Szlovénia két nappal ezelőtt hozzájárult ahhoz, hogy az új javaslat alapján rendezzék a határvitát. Horvátország egyelőre nem adott választ. A területi vita miatt Ljubljana december óta akadályozza a horvát EU-csatlakozási tárgyalások folytatását.
KRÓNIKA: A SZLOVÁK ÉS ROMÁN ELNÖK A MAGYAROK ELLEN USZÍTJA SAJÁT TÁRSADALMÁT
Bukarest – A szlovák és a román elnök a magyarok ellen uszítja saját országának többségi társadalmát, kihasználva azt, hogy Magyarország minden korábbinál nagyobb káoszba süllyedve képtelen őket megvédeni – írja csütörtöki vezércikkében a Krónika. Az erdélyi napilap emlékeztet: öt év telt el csupán azóta, hogy a pozsonyi elnöki palota lakója egy német vezetéknevű, magyarul is jól beszélő politikus volt. Akkor még úgy tűnt: Rudolf Schuster elnöki mandátuma cezúrát jelent a kilencvenes években még szinte teljes egészében „feketeöves” magyarellenes politikusokból álló pozsonyi kormányok és államfők után. Akkor bizonyára még a legpesszimistábbak sem gondolták volna, hogy öt évvel a két ország EU-csatlakozása után a szlovákiai elnökválasztás fő témája a magyarkérdés lesz. Mint ahogy szerinte azt sem sokan gondolták volna, hogy Romániában államfői szintről kezdik gerjeszteni a magyarellenes indulatokat a választási kampány küszöbén.
BÉCS PRECEDENST TEREMTETT EGY ZSIDÓ VAGYONTÁRGY VISSZASZOLGÁLTATÁSÁVAL
Bécs – Bécs városa visszaszolgáltatta az örökösöknek azt a műtárgyat, amelyet egy német zsidó bankár 1934-ben kénytelen volt elárverezni. Az osztrák főváros ezzel a döntéssel precedenst teremtett. A városi tanács annak ellenére döntött úgy, hogy visszaszolgáltatja Herbert Gutmann örököseinek Hans Makart festő egyik alkotását, hogy az osztrák műtárgy-visszaszolgáltatási törvény csak az Ausztria Németország általi 1938-as annektálása és a Harmadik Birodalom 1945-ös háborús veresége közötti időszakra vonatkozik. A szóban forgó képet a Bécsi Múzeum 1968-ban vásárolta meg egy dán műkereskedőtől.

AFGANISZTÁNBAN TAVALY EGYMILLIÁRD DOLLÁR ÉRTÉKBEN FOGLALTAK LE KÁBÍTÓSZERT
Kabul – Afganisztánban a március 21-gyel zárult évben több mint egymilliárd dollár értékben foglaltak le kábítószert és több magas rangú köztisztviselőt tartóztattak le drogcsempészetért – jelezték csütörtökön az ázsiai ország illetékes hatóságai. Az előző esztendőhöz képest csökkent a letartóztatások száma, a lefoglalt kábítószer mennyisége viszont emelkedett. Ez arra utal, hogy a fontosabb csempészeket elfogták – közölték a drogkereskedelem elleni harc vezetői.