Nyugdíjemelés Holocaust túlélőknek

A rossz anyagi helyzetben élő kelet-európai zsidó Holocaust túlélőknek, akik Claims Conference-től kapnak nyugdíjat, jelentősen növekszik havi járadéka a német kormánnyal kötött megállapodás eredményeként.
A nyugdíjak 10 év alatt körülbelül 60 millió €-val emelkednek.
 


A nyugdíjemeléssel kapcsolatos tárgyalások nyomán további 60 millió Euróra becsült összeg kerül kifizetésre a 22 országban élő körülbelül 13000 Holocaust túlélő számára az elkövetkező 10 évben. Ezen kívül, a németországi kormányrendeletek módosítása következtében azonosak lesznek az Európai Unió és a nem EUs országokban élő jogosult Holocaust túlélőknek történő kifizetések a Kelet és Közép Európai Alaptól (CEEF). A nem EU országokban élő CEEF kedvezményezettek 35 százalékos havi járadékemelést kapnak, míg az EU országaiban élő CEEF kedvezményezettek 11 százalékosat.
2010 januárjától valamennyi CEEF kedvezményezett havi 240€ -t fog kapni. Jelenleg, a németországi kormányrendeletek értelmében az EU országokban élő körülbelül 7,580 (ebből Magyarországon: 4200) túlélő havi 216€-t kap, míg a nem EU országokban élő 5,340 túlélő csak 178€-t.
A Claims Conference több éven keresztül intenzív nyomást gyakorolt a németországi kormányra a CEEF kifizetések emelése és valamennyi CEEF kifizetés egységesítése érdekében, mivel a megélhetési költségek a régióban nagymértékben növekedtek.
„Nagyon örülünk, hogy ezek a túlélők, akik mind a nácizmus, mind a kommunizmus áldozatai, ezen túl emelt járadékot kapnak. Mivel Kelet Európában egyre nőnek a megélhetési költségek, és az időskorú túlélők gyakran nem részesülnek alapvető szociális szolgáltatásokban, a Claims Conference régóta azt szorgalmazza, hogy a túlélők havi járadékait emelni kell ebben a régióban,” mondta Stuart Eizenstat Nagykövet, a volt U.S.A. Treasury (Kincstár) Titkár-helyettese, aki első alkalommal vett részt a tanácskozáson a Claims Conference Speciális Közbenjárói minőségben. “Ezek az emelt kifizetések megkönnyítik életük utolsó éveit, és a Claims Conference továbbra is fogja képviselni az érdekeiket, amíg csak szükséges.”
A Claims Conference folytatja a tárgyalásokat a németországi kormánnyal a Holocaust kárpótlással és a nácizmus zsidó áldozatainak történő segítségnyújtással kapcsolatos kérdésekben.
A CEEF kifizetési kritériumokat a német kormány határozta meg. Részletes információk a www.claimscon.org (angol nyelvű) vagy www.claimscon.de (német nyelvű) honlapokon találhatók, mindkettő linkeket ad meg az orosz nyelvű információkhoz is.
A Zsidók Anyagi Követelései Németországgal Szemben Fórum – Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference) a világszerte élő zsidókat képviseli a náci üldözöttek és leszármazottaik áldozataira vonatkozó kárpótlással és rehabilitációval kapcsolatos tárgyalások során. A Claims Conference felügyeli a kárpótlási alapokat, visszaszerzi a nem követelt zsidó vagyontárgyakat, és eszközöket juttat olyan intézményeknek, melyek szociális jóléti szolgáltatásokat biztosítanak a Holocaust túlélőinek és őrzik a Shoah emlékeket és tanulságát.
További információ: CLAIMS CONFERENCE Budapest, 1066 Lovag u. 5. Tel: 374-3078, 889-3330