HÍREK RÖVIDEN

Külföld

   



    

    KOVÁCS LÁSZLÓ: HA SEGÍT A MINISZTERELNÖK-CSERE, HELYESLI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG
    Brüsszel – Az Európai Bizottság tagjai várhatóan helyes irányba tett kezdeményezésként fogják értékelni egy új miniszterelnök kinevezését abban az esetben, ha ez segít Magyarországnak abban, hogy kijöjjön jelenlegi nehéz helyzetéből – jelentette ki kérdésre válaszolva az EU adó és vámügyi biztosa hétfőn. Kovács László szerint sok függ az utód kiválasztásától, akinek nem a párt prominensei közül kellene kikerülnie. Olyan, a reformok iránt elkötelezett szakemberre volna szükség, aki megszerezheti valamelyik kis párt, nagy valószínűséggel az SZDSZ támogatását – közölte a Regionális Újságírók Magyarországról elnevezésű program keretében tartott brüsszeli sajtóbeszélgetésen. Az EU-biztos újságírói kérdésre reagálva úgy vélekedett: egy előrehozott választás túl nagy időveszteséget jelentene a gazdasági krízis körülményei között az ország számára.
    
    A NÉMET SZOCIÁLDEMOKRATÁK IS ELUTASÍTJÁK AZ ELŐRE HOZOTT VÁLASZTÁSOKAT

    Berlin – Angela Merkel kancellár, a konzervatív Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke után a nagykoalíciós partner szociáldemokraták (SPD) is elutasították az esetleges előre hozott parlamenti választásokat Németországban. Az SPD hétfői elnökségi ülését követően a párt főtitkára nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a gazdasági válság közepette a kormánynak eleget kell tennie a választókkal szemben vállalt kötelezettségeknek, s a koalíciós pártoknak közösen kell megoldaniuk az ország előtt álló problémákat. Közben az ellenzéki liberális Szabad Demokrata Párt vezetője hétfőn megerősítette, hogy az FDP változatlanul előre hozott szavazást sürget, s azt javasolja, hogy a választásokat június 7-én, az európai parlamenti választásokkal egy időben tartsák.
    
    MÁR A NYÁRON ELŐRE HOZOTT VÁLASZTÁS LEHET CSEHORSZÁGBAN
    Prága – Ha a jelenlegi jobbközép cseh kormány nem éli túl a keddi bizalmi szavazást a parlamentben, a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) azon lesz, hogy mihamarabb, tehát már a nyáron előre hozott választást tartsanak Csehországban – jelentette ki Mirek Topolánek cseh pártelnök-kormányfő hétfői sajtóértekezletén Prágában. A polgári demokraták elutasítják azt a szociáldemokrata elképzelést, hogy a kormány bizalomvesztés esetén is hatalmon maradjon a cseh uniós elnökség végéig. Ugyanakkor nem támogatnak semmiféle hivatalnoki kormányt, amely nyíltan vagy közvetve a kommunistáktól függene. „Válságforgatókönyvekről van szó. Meggyőződésem, hogy akárcsak a korábbi négy alkalommal, a kormány most is megkapja a képviselőház bizalmát” – szögezte le Topolánek.
    
    GÁL KINGA AZ EP-BEN FELVETETTE A MÁRCIUS 15-I BUDAPESTI RENDŐRI INTÉZKEDÉSEKET
    Brüsszel – A magyar nemzeti ünnep alkalmával olyan mértékben sértettek politikai szabadságjogokat Budapesten, amely minden tagállamban azonnali felháborodást, rendőrfőnök-leváltást vonna maga után – mondta Gál Kinga néppárti európai parlamenti képviselő hétfőn az EP strasbourgi plenáris ülésén, napirend előtti felszólalásában. Szóvá tette, hogy az ünnepségek környékét totálisan lezárták, „mint annak idején a diktatúrákban”. A felelős kormány követeléséért, a miniszterelnök leváltását javasló bekiabálásért elvezetés vagy meztelenre vetkőztetve testi motozás, embertelen, megalázó bánásmód járt a rendőrségi intézkedések részeként – mondta. Az EP emberi jogi albizottságának tagjaként attól tart – tette hozzá -, hogy „ez már nem jogállam, hiszen valahogy így kezdődnek a puha diktatúrák”.
    
    BORISZ NYEMCOVOT AMMÓNIATARTALMÚ FOLYADÉKKAL ÖNTÖTTÉK LE
    Moszkva – Ammóniát tartalmazó vízzel öntötték le hétfőn Szocsiban Borisz Nyemcov neves ellenzéki politikust, aki indul az ottani polgármester-választáson. Az első hírek szerint Nyemcov szeme bevörösödött, de más baja a jelek szerint nem esett. Nyemcov éppen kampányirodájába tartott, amikor három fiatalember kétliteres plasztik flakonokból meglocsolta a folyadékkal. Szóvivője, Olga Szorina elmondta, hogy a politikus nyomban lemosta magáról az ismeretlen folyadékot, majd válaszolt a sajtó képviselőinek kérdésére. A 2014-es téli olimpia helyszínéül szolgáló Szocsi polgármesteri tisztségéért a legutóbbi adatok szerint 13 jelölt indul. Az ismertebbek között van Andrej Lugovoj, akit a Kremlt bíráló Alekszandr Litvinyenko londoni megmérgezésével vádolnak Nagy-Britanniában.
    
    KÜLFÖLDRE UTAZOTT A SZUDÁNI ELNÖK, ELSŐ ÍZBEN NEMZETKÖZI KÖRÖZÉSE ÓTA
    Kairó – Hivatalos külföldi látogatásra Eritreába utazott hétfőn a szudáni elnök, aki ellen nemrég nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC). Omar Haszan Ahmed el-Besírnek ez az első külföldi útja, amióta az ICC március 4-én elrendelte letartóztatását a dárfúri háborús és emberiesség elleni bűncselekményekben játszott szerepe miatt. Az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió élőben közvetítette Besír érkezését az aszmarai repülőtérre. Dobosok és színes ruhába öltözött táncosnők hada köszöntötte a szudáni elnököt, akit eritreai kollégája, Isaias Afwerki elnök fogadott. Az ICC azzal vádolja Besírt, hogy népirtásszerű műveleteket szervezett a Szudán nyugati részén fekvő Dárfúr tartományban.
    
    IRAKBAN TÁRGYAL A TÖRÖK ÁLLAMFŐ – 33 ÉV ÓTA AZ ELSŐ
    Bagdad – Kétnapos hivatalos látogatásra Bagdadba érkezett hétfőn Abdullah Gül török elnök; 33 év óta ő az első török államfő, aki felkeresi az arab országot. A nemzetközi repülőtéren Hosjar Zebari iraki külügyminiszter fogadta a vendéget. Török televíziók jelentései szerint Gül egyebek közt gazdasági és energetikai kérdésekről, valamint a Törökországban betiltott, de Észak-Irakban bázisokkal rendelkező Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elleni fellépésről tárgyal vendéglátóival: Dzsalal Talabani elnökkel és Núri al-Máliki kormányfővel. Bagdadban találkozik Nehirvan Barzanival, az észak-iraki kurd autonóm terület miniszterelnökével is.


   


    

    
    SÓLYOM: NEM ALKOTMÁNYELLENES A GYURCSÁNY ELLENI KONSTRUKTÍV BIZALMATLANSÁGI INDÍTVÁNY
    Varsó – Az MSZP által benyújtani tervezett konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal azt lehet elérni, hogy egy kellő parlamenti támogatásnak híján lévő miniszterelnököt egy többségi támogatottsággal rendelkező új miniszterelnök váltson fel. Ezért nem lehet azt mondani, hogy ez egy alkotmányellenes alkalmazása lenne az eszköznek – mondta hétfőn Varsóban Sólyom László. A köztársasági elnök magyar újságíróknak nyilatkozva annak a véleményének adott hangot, hogy bár a helyzet szokatlan, az eljárás formálisan nem kifogásolható. Sólyom László emlékeztetett arra, hogy Medgyessy Péter lemondása után írt egy hosszú cikket a Heti Világgazdaság című hetilapban, elemezve a különféle lehetőségeket, és azt a következtetést vonta le akkor, hogy sokfajta jogi technikája van egy ilyen kormányfőváltásnak. „Az utolsó mondata az volt ennek a cikknek, hogy szeretném Karinthyt idézni, aki egyik krokijában egy ál színi kritikát írva úgy fogalmazott, hogy az előadás értékéből a darab sokat levon” – mondta Sólyom László.
    
    SÓLYOM: A LEHETŐ LEGSZOROSABB MAGYAR-LENGYEL EGYÜTTMŰKÖDÉSRE VAN SZÜKSÉG
    Varsó – A lehető legszorosabb együttműködésre van szükség Magyarország és Lengyelország között a kétoldalú kapcsolatokban és az Európai Unión belül egyaránt – jelentette ki hétfőn Varsóban a Lech Kaczynski lengyel elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén Sólyom László. A magyar államfő elmondta, a szűk körű, majd a plenáris megbeszéléseken szóba kerültek a kétoldalú kapcsolatokkal, az EU-val, a gazdasági és pénzügyi válsággal kapcsolatos kérdések. Egyetértés volt abban, hogy Horvátországnak mielőbb az EU tagjává kell válnia, és támogatni kell a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációját. Lech Kaczynski arról biztosította magyar vendégét, hogy Lengyelország is ratifikálni fogja a lisszaboni szerződést. A kelet-közép-európai országoknak közös meggyőződést kellene kialakítaniuk az energiapolitika területén, és közös nézeteket kellene képviselniük a gazdasági és pénzügyi válság kezelésében – mondta Kaczynski.
    A LENGYEL ELNÖK POSZTUMUSZ KITÜNTETTE ESTERHÁZY JÁNOST
    Varsó – A Polonia Restituta elnevezésű rangos posztumusz kitüntetést adományozta a felvidéki magyarság mártír politikusának, néhai Esterházy Jánosnak hétfőn Varsóban Lech Kaczynski lengyel államfő. Az átadáson jelen volt Sólyom László köztársasági elnök. Esterházy Jánost a lengyel menekültek érdekében a második világháború idején kifejtett tevékenységéért, illetve a lengyel emigráns kormány hadügyminiszterének és miniszterelnök-helyettesének, Kazimierz Sosnkowski tábornoknak Magyarországon keresztüli Nyugatra szöktetésében való közreműködéséért tüntették ki. A lengyel kitüntetésnek nagy jelentősége van a Csehországban és Szlovákiában továbbra is háborús bűnösnek tekintett Esterházy János későbbi rehabilitálása szempontjából.
    
    ÚJ SZÓ: ÚJRA ITT A MAGYARKÁRTYA
    Prága/Pozsony – A szlovákiai elnökválasztás első fordulójának eredménye meglepetés. Azt, hogy (Iveta) Radicová a felére képes csökkenteni lemaradását (Ivan) Gasparoviccsal szemben, a legmerészebb elemzők sem merték megjósolni – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfői kommentárjában. „A választási eredmények területi lebontását nézve ugyanakkor az is nyilvánvalóvá válik, hogy Radicová sokat köszönhet az Magyar Koalíció Pártjának (MKP), amit már ellenfelei is észrevettek, ezért várható, hogy a második forduló egyik legdominánsabb kampánymotívuma a tudatos magyarellenesség lesz” – véli a szerző Czajlik Katalin, a lap főszerkesztő-helyettese. Szerinte az első forduló eredménye azért is meglepő, mert megmutatta: az MKP még mindig képes hatékonyan mozgósítani a magyar választókat. Éppen a magyar párt volt az a három ellenzéki erő közül, amely a legintenzívebben kapcsolódott be Radicová kampányába, s ez jó döntésnek bizonyult.
    
    BERLINBEN NÖVEKSZIK AZ AGGODALOM KELET-EURÓPA MIATT
    Berlin – A német kormány növekvő aggodalommal figyeli az egyes kelet-, illetve közép-európai országokban kialakult helyzetet – értesült a Handelsblatt. A német üzleti körök lapja kormányforrásokra hivatkozva hétfőn arról számolt be, hogy a szövetségi hírszerzés (BND) a napokban először terjesztett elő bizalmas jelentést a térség egyes országaiban a gazdasági válság következtében bekövetkezett politikai destabilizálódásról. A helyzet súlyosságát alátámasztották a hétvégi magyarországi események, amelyek során Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette távozását – írta a Handelsblatt. A lap információi szerint Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter azonnali hatállyal egy gazdasági és pénzügyi „válságstábot” hozott létre minisztériumában. A Financial Times Deutschland Gyurcsány Ferenc kormányfő lemondásának bejelentésével összefüggésben szintén arról számolt be, hogy az Európai Bizottság és a Világbank egyre inkább aggódik a térségben kialakult helyzet miatt. Ugyancsak a Financial Times Deutschland számolt be arról, hogy a térségben kialakult helyzet súlyosságára figyelmeztette Horst Köhler német államfő Angela Merkel kancellárt.
    
    A SASZ CSATLAKOZOTT NETANJAHU KOALÍCIÓJÁHOZ
    Jeruzsálem – Benjámin Netanjahu kijelölt izraeli miniszterelnök hétfő hajnalban egyezségre jutott az ultraortodox Sasz párttal arról, hogy ez utóbbi csatlakozik a Likud vezette nagykoalíciós kormányhoz. Az alakuló kormánynak immár 53 fős támogatottsága van a 120 fős törvényhozásban. A Likud korábban már megnyerte magának az Avigdor Lieberman vezette, a főként Oroszországból Izraelbe vándorolt zsidók alkotta Jiszráél Béténu. A Likud tovább keresi a koalíciós kormány parlamenti támogatottságának kiszélesítési lehetőségeit. A baloldali Munkapárttal hétfőn kezdődik meg az egyezkedés.

 

BreuerPress-info (MTI)