Roma holokausztról

Kiállítás nyílt a 

 New York-i ENSZ-képviseleten


„A halál útjai, a porrajmos Magyarországon” címmel kiállítás nyílt a magyar roma holokausztról hétfőn a New York-i magyar ENSZ-képviseleten.

    A kiállítás, – amelyet Teleki László miniszterelnöki megbízott, a cigány tárcaközi bizottság társelnöke nyitott meg – 12 tablón emlékezik meg a porrajmos (roma holokauszt) magyarországi történéseiről, a magyar romák elhurcoltatásáról, a közép-európai táborokban átélt szenvedéseiről. A 120×90 centiméteres felületű tablók bemutatják a porrajmos történeti folyamatát, képi dokumentumait és a rá való emlékezés művészeti, történeti formáit.
    A tárlat alapgondolata – a tablósorozatot alkotó Kardos Ferenc és Tulok József történész ismertetője szerint – az, hogy „mindenkit áldozatnak tekintünk, gyászolandónak tartunk, aki önhibáján és akaratán kívül erőszak áldozatává vált a II. világháború idején”. A két történész a megnyitón rövid összeállítást is bemutatott lágerekben készült filmfelvételekből; a háttérben roma siratók hangzottak fel.
    A megnyitón a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjáról immár hagyományosan megemlékező ENSZ-nagykövetség vezetője, a vendéglátó Bródi Gábor köszöntette a vendégeket. Az eseményre az ENSZ-képviseletek és a világszervezet több tisztviselője mellett meghívást kaptak a New York-i zsidó szervezetek és a helyi magyarság képviselői. A megnyitón részt vett az idei amerikai magyar kulturális évad szombati megnyitójára New Yorkba érkezett Hiller István oktatási és kulturális miniszter, továbbá mások mellett Kállai Ernő kisebbségi ombudsman, Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára, valamint Ramu Damodaran, az ENSZ közkapcsolati részlegének helyettes vezetője.
    Teleki László kiemelte: „A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaszorítsa azokat a nézeteket, amelyeket egy szűk csoport jelen pillanatban is megpróbál a többségre átvetíteni, azaz a gyűlöletet”. Mint mondta, „senki ne higgye, hogy a holokauszt a zsidók és a romák ügye, mindannyiunk ügye, mindnyájunk érdeke, hogy ne történhessen meg”.
    Korózs Lajos azt mondta: a holokausztnak az a tanulsága, hogy embertársainkat tisztelni kell, elfogadni, azt a bűnös magatartást pedig, amely megbélyegez, kirekeszt embereket másságuk alapján, el kell utasítani. „A bűnösöket mindig nevükön kell nevezni” – mondta, hangsúlyozva, hogy a félelemkeltő, idegengyűlölő, antiszemita csoportok ellen minden politikai eszközzel fel kell lépni, hogy soha, sehol ne tehessenek szert befolyásra.

 

 

BreuerPress-MTI