JUDROM

Koncert februárban

Zsákai Feri emlékére


Koncert februárban Zsákai Feri emlékére

Emlékezve mutatkozik be a megújult JUDROM Együttes

 

 

Február 26-án este zenésztársai jótékonysági emlékkoncertet tartanak Zsákai Feri emlékére a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában, amelyen Zsákai szerzemények mellett a JUDROM Együttes olyan számokat játszik, amelyekhez közös muzsikálásuk emléke fűzi a zenekar tagjait. A koncert bevételét egy olyan, részben posztumusz lemez megjelentetésére fordítják, amelyen a JUDROM és Zsákai Feri zenéje hallható majd.

 

 

A JUDROM Együttes egyik alapítója, zongoristája, a tragikusan fiatalon elhunyt Zsákai Ferenc Gyula, mindenkinek egyszerűen Feri a napokban lenne 44 éves, de csaknem másfél éve távozott közülünk. Halála előtt a JUDROM Együttes első lemezének felvételén dolgozott, és a felvételek nyers változatban részben el is készültek. Zenésztársaiban már halálának első évfordulóján felmerült, meg kellene jelentetni a lemezt, amelynek üzenete egyszerre emlékezés Zsákai Ferire és bemutatkozás nélküle.

 

Ennek legfontosabb akadálya egészen mostanáig az volt, hogy meg kellett találni azt a zongoristát, aki személyiségében és virtuozitásában is alkalmas arra, hogy elfoglalja Zsákai Feri fájdalmasan korán megüresedett helyét az együttesben. Decemberben Neumark Zoltán személyében kiegészült az együttes, és bátran állíthatjuk, olyan művészegyéniség csatlakozott a csapathoz, aki együtt tud élni és alkotni a többi nagyszerű muzsikussal.

 

A február 26-i emlékkoncerttel a JUDROM Együttes egy korszakot kíván lezárni és egyben új korszakot is nyitni. Zsákai Feri emlékét őrizve új felállásban újra koncertezni kezdenek és folytatják azt, amit még vele együtt kezdtek el.

 

A Judrom Együttes hazánkban, sőt talán a világon, egyedülálló módon az ország legképzettebb, legnagyobb tapasztalattal rendelkező roma és zsidó zenészeiből jött létre. Tagjai az együttesben folytatott munkájukon kívül nagyobbrészt a komolyzene és a jazz világában alkottak és alkotnak maradandót. Több tagja játszik rendszeresen együtt a világ legelismertebb komolyzenei együtteseivel, vagy annak tagjaival kamarazenél együtt.  Az együttes vezetője ifj. Boros Mátyás hegedűművész és  Neumark Zoltán zongoraművész mellett a nemzetközi mesterkurzusokat tartó Balogh József klarinétozik, a világ nagy szimfonikus zenekarainak rendszeres vendége, Kuti Sándor cimbalmozik, Fehér Ernő nagybőgőzik és Botos Tibor gitározik.

 

A Judrom Együttesben ezek a nagyszerű zenészek elsősorban jól akarják érezni magukat, jó hangulatuk pedig hihetetlenül virtuóz játékukat hallgatva a közönségre is azonnal átragad. Céljuk, hogy megmutassák, a szinte mindenki által ismert és kedvelt közép-kelet-európai cigányzene és a klezmer egyáltalán nem áll messze egymástól, sőt szoros rokonságot mutatnak, amit szinte folyamatosan örömzenélés, klasszikus jam session keretében tesznek. Míg manapság szokatlannak tűnik zsidó és roma zenészek együtt zenélése autentikus dallamokat játszva, a Judrom Együttes évszázados hagyományokat folytat. A klezmer zene születése idején a kelet-európai falusi közösségek eseményein nemritkán egymást váltották zsidó és cigánybandák, sokszor egymás dallamaiból, muzsikájából „lopva”, azaz egymásnak átadva dallamokat szórakoztatták a lakodalmak, mulatságok vendégeit.

 

A soá, a holokauszt után e tradíciók szomorú eredménye lett, hogy a klezmer zene mintegy két évtizede tartó reneszánszát megelőzően éppen a cigány zenészek voltak azok, akik megőrizték a tradicionális zsidó dallamokat lehetőséget biztosítva az újjászülető klezmer együtteseknek a hagyományok folytatására.

 

Az együttes repertoárján a tradicionális zsidó és cigány dallamok mellett a zenészek tudását megcsillogtatva komolyzenei és jazz dallamok, valamint a jazz improvizatív jellege is színesítik egyben megmutatva azt is, hogy a koncerttermek világa mennyit kapott-lopott a közkedvelt tradicionális dallamokból.

 

A bő repertoáron a hagyomány és a modern egészséges egyensúlyával éppúgy szerepelnek olyan megszokott dallamok, mint a Pacsirta vagy a Shalom alechem – persze sajátos roma-zsidó zenei csavarokkal -, mint az együttes tagjainak szerzeményei. Az együttes felállása és így hangzásvilága is eltér a megszokottól – tekintsük megszokottnak akár a klezmer zenekarok, akár a cigánybandák hangzásvilágát.

 

A Hegedűs Gyula utcai Zsinagógában megtartandó koncertre érkezők a hely szellemének megfelelően összeállított koncertprogramban biztosan nem fognak csalódni. Jegyek az Interticket hálózatában és a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központban (Budapest VII., Síp u. 12.) válthatók.

 


A Hegedűs Gyula utcai Zsinagógában

 

a JUDROM Együttes

Zsákai Ferenc Emlékkoncertjének

 

tervezett programja

 

időpont: 2009. február 26. 19.30

 

 

1.Tüzes mazel tov

2. Magyaros klezmer szvit

3. Yidl mit den fidl

4. Holocaust

5. Csórósan

6. Papirosen

7. Sólet

8. Dávid és a Góliát

9. Pannónia Freilex

10. Akácos út

11. Schindler listája

12. Yiddische Mamme

13. Reiach tapuach

14. Máramarosi doina