KÜLFÖLDI HÍREK

RÖVIDEN


A VATIKÁN „IGAZSÁGÜGY-MINISZTERE” SZERINT A GÁZAI ÖVEZET „EGYRE INKÁBB KONCENTRÁCIÓS TÁBORRA EMLÉKEZTET”
    Róma – A Vatikán „igazságügy-minisztere” szerint a Gázai övezet „egyre inkább koncentrációs táborra emlékeztet”. „A konfliktusban szemben álló felek egyike sem nézi a másik érdekeit csak a sajátjait… Az önzés következménye a másik iránti gyűlölet, a szegénység és az igazságtalanság… Mindig a védtelen lakosság fizeti meg az (ilyen magatartás) árát” – – mondta Martino bíboros, az Igazságosság és Béke  Pápai Tanácsának  elnöke egy interjúban, amelyet  szerdán közölt az Il Sussidiario című olasz internetes napilap. Az izraeli külügyminisztérium elítélte Renato Martino bíboros nyilatkozatát.
    
    OROSZ-UKRÁN GÁZVITA – WASHINGTON FIGYELMEZTETTE MOSZKVÁT
    Washington – Washingtoni szerdán figyelmeztette Moszkvát: azzal, hogy az energiaexport eszközével szomszédait fenyegeti, aláaknázza a nemzetközi rendet. Oroszország „agresszivitása és bizonytalan szándékai kihívást fognak jelenteni a hivatalba lépő Obama-kormány számára” – mondta Stephen Hadley nemzetbiztonsági tanácsadó. Az Egyesült Államok előző nap a gázvita tárgyalásos megoldására szólította fel Oroszországot és Ukrajnát. Sean McCormack külügyi szóvivő kifejtette: az amerikai kormány azt szeretné, hogy „Oroszország és Ukrajna (képviselői) tárgyalóasztalhoz üljenek és megszüntessék a közöttük levő nézeteltéréseket”.
    BARROSO: A LISSZABONI SZERZŐDÉST ALÁÍRÓ ORSZÁGOKNAK RATIFIKÁLNIUK KELLENE DOKUMENTUMOT
    Prága – A lisszaboni szerződést aláíró országoknak ratifikálniuk is kellene a dokumentumot – jelentette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán este Prágában azt követően, hogy Václav Klaus cseh államfővel tárgyalt. Az újságíróknak nyilatkozó Barroso nyilván arra célzott, hogy Csehország ugyan aláírta a lisszaboni szerződést, de a dokumentum hazai jóváhagyása egyelőre nem történt meg. Václav Klaus, aki a dokumentum ellenzői közé tartozik, azt mondta, hogy a vitát a szerződésről folytatni kell, nem szabad leállítani.
    
    WASHINGTONI SZERINT AZ AL-KAIDA JELENTŐSEN MEGGYENGÜLT
    Washington – Az al-Kaida terrorszervezet jelentősen meggyengült, rejtőzködő vezetője, Oszama bin Laden legfeljebb sajtókampányt képes indítani – idézte az amerikai külügyminisztérium egy terrorellenes szakértőjét a szerdai The Washington Post. Dell L. Dailey, a külügyminisztérium terrorizmusellenes koordinátora úgy ítélte meg, hogy Oszama bin Laden a nemzetközi erőfeszítéseknek köszönhetően nem képes érdemi támadást megszervezni. Az újság kiemelte: a Bush-kormány részéről ez az egyik legbizalmasabb közlés az al-Kaida elleni küzdelem állásáról. Dailey szerint az al-Kaida a szervezet regionális sejtjei és erőszakos törekvései miatt jelent továbbra is fenyegetést.
    A VISEGRÁDI NÉGYEK KORMÁNYFŐI A GÁZVÁLSÁGRÓL TANÁCSKOZNAK CSÜTÖRTÖKÖN POZSONYBAN – LENGYEL BEJELENTÉS
    Varsó – A visegrádi négyek kormányfői találkozót tartanak csütörtökön Pozsonyban, hogy megvitassák az orosz-ukrán gázválság nyomán kialakult helyzetet – jelentette be a lengyel kormány szerdán. A lengyel, a cseh, a magyar és a szlovák miniszterelnök január 8-án délután találkozik Pozsonyban Donald Tusk lengyel kormányfő kezdeményezésére – állt a varsói hivatalos közleményben. A V4-országok közül jelenleg már csak Lengyelországba érkezik orosz gáz Fehéroroszországon keresztül.
    
    ELTŰNT FRANCIA DIÁKLÁNY – CSALÓDÁS A FELJELENTÉS ELUTASÍTÁSA MIATT PÁRIZSBAN
    Lille – Csalódásának adott hangot a Budapesten eltűnt Ophélie Bretnacher felkutatásának támogatására szerveződött társaság amiatt, hogy a magyar ügyészség szerdán elutasította a szülők feljelentését. Bretnacher szeptember óta a Budapesti Corvinus Egyetemen tanult az Erasmus-program keretében, s december 4-én veszett nyoma a magyar fővárosban. A feljelentés elutasításával a hatóság azt a lehetőséget részesíti előnyben, hogy baleset vagy öngyilkosság történt, de nem áll rendelkezésre olyan kézzelfogható bizonyíték, amely kizárná a bűncselekmény lehetőségét – vélekedett Emmanuel de la Teyssonniere, aki Ophélie Bretnacherhez hasonlóan a reimsi kereskedelmi főiskola hallgatója.
    
    BRIT ZSIDÓ VEZETŐK TERRORISTÁK CÉLKERESZTJÉBEN?
    London – Szakértők szerint zsidó származású brit politikusok és közéleti személyiségek kerülhetnek terroristák célkeresztjébe Izrael gázai hadműveletei miatt. A The Sun – a legnagyobb brit tömeglap – szerdán olyan szakértői véleményeket idézett, amelyek szerint egy szélsőségesek által használt iszlám honlapon már készítik is a lehetséges célpontok listáját. Közöttük van mások mellett David Miliband, a kelet-európai zsidó bevándorlók gyermekeként született fiatal brit külügyminiszter, Lord Levy, Tony Blair előző brit kormányfő egykori legfőbb politikai bizalmasa és közel-keleti megbízottja, Sir Alan Sugar nagyvállalkozó és televíziós személyiség, Amy Winehouse énekesnő és producere, Mark Ronson, valamint Anthony Julius sztárügyvéd, a néhai Diana hercegnő válóperes ügyvédje.



    
    IZRAEL ELFOGADJA  AZ EGYIPTOMI TŰZSZÜNETI TERVBEN KÖRVONALAZOTT ELVEKET
    Jeruzsálem – Izrael elfogadja  az egyiptomi tűzszüneti tervben körvonalazott elveket, de fontos részleteket kell még tisztázni a terv megvalósítását illetően – közölték szerdán magas rangú izraeli tisztségviselők. Ámosz Gilád magas rangú védelmi tisztségviselő Kairóba utazik csütörtökön, hogy megvitassa a függőben lévő kérdéseket. Az egyiptomi javaslat előirányozza az izraeli hadsereg és az iszlamista palesztin Hamász  szervezet között dúló gázai övezeti harcok azonnali leállítását és a Hamász újrafelfegyverkezésének megakadályozását. Az elképzelés szerint meghatározott időre szólna a tűzszünet, de egyelőre nem ismeretes, milyen hosszú időszakra. Az egyiptomi-francia elképzelés szerint nemzetközi katonai erőt lehetne vezényelni a Gázai övezet és Egyiptom 14 kilométer hosszú határára, hogy az véget vessen ott a határ alatt fúrt alagutakon át folytatott fegyvercsempészetnek. A közel-keleti közvetítőútjáról nemrégiben hazatért Nicolas Sarkozy francia elnök azt mondta Párizsban, hogy a mérsékelt Palesztin Hatóság elfogadta a kezdeményezést. A konfliktus palesztin részese, a Hamász fenntartásait hangoztatta.
    AZ IZRAELI BIZTONSÁGI KABINET ELHALASZTOTTA A SZAVAZÁST AZ OFFENZÍVA HARMADIK SZAKASZÁRÓL
    Jeruzsálem – Az izraeli biztonsági kabinet elhalasztotta szerdán a szavazást arról, hogy utasítsa-e a fegyveres erőket a Gázai övezet városi központjaiba való bevonulásra. A miniszterek megvitatták, végrehajtsák-e a december 27-én indított, 12 napja tartó gázai övezeti hadművelet tervezett harmadik szakaszát, amelyben az övezet városi központjait kellene elfoglalni. A voksolást végül határozatlan időre elhalasztották – közölték névtelenül nyilatkozó izraeli politikusok.
    IZRAEL NAPI HÁROM ÓRÁRA FELFÜGGESZTI A HARCOT GÁZA KÖRNYÉKÉN – A HAMÁSZ SEM LŐ KI RAKÉTÁKAT
    Gáza/Jeruzsálem/Dubaj – Izrael szerdától napi három órára felfüggeszti a harcot Gáza város körzetében, hogy a segélyek eljuthassanak a nélkülöző palesztin lakossághoz a Hamász uralta területen létesítendő humanitárius folyosón. A döntés azután született, hogy az izraeli miniszterelnöki hivatal szerda hajnalban bejelentette: Izrael humanitárius folyosót nyit a segélyszállítmányok célba juttatására, hogy megakadályozza humanitárius válság kialakulását a Gázai övezetben. A Hamász sem fog kilőni rakétákat izraeli célpontok ellen abban a napi háromórás időszakban, amikor Izrael szünetelteti a támadásokat a Gázai övezet egyes részein – közölte szerdán a palesztin iszlamista mozgalom helyettes vezetője.
    
    FOKOZÓDOTT A NYOMÁS IZRAELRE A BT ÜLÉSÉN
    New York – Fokozták az Izraelre nehezedő nyomást a Biztonsági Tanács tagjainak és arab országoknak a külügyminiszterei a Gázai övezet ellen december 27-én indított katonai műveletek leállításának érdekében. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának nyílt ülésén kedden közel négy órán keresztül vitatták meg egy tűzszünet megkötésének lehetőségeit. A felszólalók, főleg az arab országok képviselői, szorgalmazták, hogy a BT tegyen lépéseket a gázai válság rendezésének érdekében. A palesztin elnök arra kérte a testületet, hogy határozatban szólítson fel „az izraeli agresszió azonnali és teljes körű befejezésére, valamint a Gázai övezetet fojtogató izraeli zárlat feloldására. A soros BT-elnök Franciaország külügyminisztere, Bernard Kouchner azonnali tűzszünetet szorgalmazott, ami a Dél-Izrael elleni palesztin rakétatámadások leállítását és a Gázai övezetbe való fegyvercsempészet felszámolását is maga után vonja. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter sürgette Izraelt: vegye komolyan fontolóra az egyiptomi tűzszüneti kezdeményezést. Egy magas rangú amerikai diplomata leszögezte: Washington támogatja a Mubarak-féle tűzszüneti javaslatot, hozzátéve, „azt üzenjük az izraelieknek, hogy érdemes rajta dolgozni”.
    A CSEH EU-ELNÖKSÉG AGGODALMÁNAK ADOTT HANGOT A GÁZAI ÖVEZETI POLGÁRI ÁLDOZATOK NÖVEKVŐ SZÁMA MIATT
    Prága – A cseh EU-elnökség mélységes aggodalmának adott hangot szerdán a gázai övezeti harcok polgári áldozatainak növekvő száma miatt. Felszólította Izraelt, hogy nyisson folyosót a humanitárius segélyszállítmányok számára, és mindkét felet azonnali és átfogó tűzszünetre. „Felkavart bennünket, hogy polgári személyek haltak meg a dzsabalíjai iskolában egy izraeli katonai akció következtében – olvasható a cseh EU-elnökség nyilatkozatában.
    AZ OROSZ KÜLÖNMEGBÍZOTT SZÍRIÁBAN A HAMÁSZ VEZETŐJÉVEL TÁRGYALT
    Moszkva – Az orosz elnök különmegbízottja a szíriai fővárosban Háled Mesaallal, a Gázai övezetet uraló Hamász vezetőjével találkozott, és megbeszélésükön a palesztin iszlamista mozgalom és Izrael közötti konfliktus politikai-diplomáciai megoldását szorgalmazta – jelentette be szerdán a moszkvai külügyminisztérium. A Hamász szíriai emigrációban élő vezetője közölte, hogy kész közreműködni „egy ilyen megoldásban. Hozzátette azonban, hogy a Hamász kapitulációjára vonatkozó követelés, amelyet Izrael feltételként támasztott, elfogadhatatlan”.
    FENYEGETŐZIK A HEZBOLLAH
    Bejrút – Súlyos fenyegetéseket fogalmazott meg Jeruzsálem címére szerdán a libanoni Hezbollah síita szervezet vezetője, aki kijelentette, hogy „szétzúzzák” Izraelt, ha megtámadja Libanont. Haszan Naszrallah sejk a síiták egyik legnagyobb gyászünnepe, az ásúra alkalmából tévébeszédet mondott, amelyben egyben válaszolt az izraeli kormányfő figyelmeztetésére is. Ehud Olmert kedden óva intette a Hezbollahot attól, hogy második frontot nyisson Izrael északi határán. A sejk azzal vádolta Izraelt, hogy fel akarja számolni a palesztin ügyet, és kérte híveit, hogy álljanak résen. Naszrallah ostorozta azokat az arab vezetőket, akik tűzszünetet igyekeznek nyélbe ütni Izrael és a Hamász radikális szervezett között a Gázai övezetben, ahelyett, hogy az ostromolt palesztinok mellé állnának.