Hiteles a magyar média?

Az Országos Hitelességi Index felmérés-sorozat következő kutatásaként, a MÚOSZ Etikai Bizottságának szakmai támogatásával, a LifeLong Learning Alapítvány védnökségével, útjára indult a hazai média hitelességének vizsgálata.


A felmérést az e-benchmark.hu kutatói végzik a CEO Magazin – a Gazdasági Intelligencia Lapja, valamint  a CCO Magazin – a Kommunikációs Szakemberek portálja  szerkesztősége munkatársainak segítségével.

A média sokféle funkcióval bír: tájékoztat, szórakoztat, megjelenít. Válság idején különösen fontos, hogy az olvasó, a néző és a hallgató mennyire tartja hitelesnek a média egyes szereplőit. Míg a hitelesség jórészt egyenlő a szavahihetőséggel: azonban a kutatás szervezői nem csupán erre kíváncsiak. Azt szeretnék, hogy a média-fogyasztó: olvasó, néző, hallgató – mint a legfontosabb véleményalkotó – tartson őszinte tükröt a média elé.  A kutatók a szavahihetőség ismérvét nem szeretnénk a politikai szavahihetőség mezsgyéjére vinni, inkább arra kíváncsiak, hogy mi az olvasó, a néző és a hallgató tapasztalata, hogy a napjaink hazai médiája az igazat mondja-e, és nemcsak a valódit.  A kutatás legfőbb célja, hogy a felmérést végzők látni és láttatni szeretnék, hogy a média munkája és annak hitelessége – az olvasóért, a nézőért, a hallgatóért van.

A felmérés lezárultával, a kutatás hivatalos összefoglalója Országos Hitelességi Index  honlapján, www.hitelesseg.hu , a Magyar Újságírók Országos Szövetsége oldalán, www.muosz.hu és a felmérés média támogatóinak oldalain, így lapunkban is megjelenik majd.


Az Országos Hitelességi Index online Média felmérésének kérdőíve ide kattintva érhető el.

 

FPI/CCO/ BreuerPress Info