kormányfő közleménye

 újév alkalmából


 

Tisztelt Honfitársaim!
    Nehéz, megpróbáltatásokkal teli évet hagyunk most magunk mögött, és súlyos kihívások állnak előttünk. A gazdasági világválság hatásai elérték Magyarországot. A pénzügyi krízis közvetlen hatásait sikerült leküzdeni, de a válság most a gazdaságban érezteti igazán hatását: visszaesés tapasztalható a világban, Európában és Magyarországon is. A válság következményei sokak biztonságát, nyugalmát, mindennapi megélhetését veszélyeztetik, ezért minden erőnkkel csökkentenünk kell ezt a veszélyt.
    Új helyzetet nem lehet a régi eszközökkel kezelni. Ahogyan a megváltozott viszonyok között a családok sem tehetik meg, hogy a régi módon intézik ügyeiket, hanem át kell gondolniuk, milyen új válaszokat adhatnak az őket ért kihívásokra, úgy a politika sem elégedhet meg a régi klisékkel.
    Ilyen nehéz időkben először is összetartásra, közös cselekvésre, egységre van szükség. Ezért minden politikus azzal teheti a legtöbbet a hazájáért, ha nem azt nézi, mivel gyengítheti, támadhatja a másikat, hanem azt, hogy mivel erősítheti és támogathatja az összefogást. Ha nem csak arra figyel, hogy milyen szavakkal minősítheti politikai riválisait, hanem arra is gondja van, hogy milyen javaslatokkal, tettekkel járulhat hozzá Magyarország megvédéséhez és sikeréhez.
    A világgazdasági válság ugyanis a kényszerek mellett lehetőséget is rejt magában. Ha képesek vagyunk felülemelkedni a részérdekeken, a rövid távú kihívások leküzdésén túl megegyezésre juthatunk a hosszabb távú közös feladatokról is. Akkor nem csak átvészelhetjük a válságot, de megerősödve kerülhetünk ki belőle, és egy jobb országot teremthetünk. Ehhez elsősorban több belátásra és nagyobb felelősségvállalásra van szükség mindenki részéről.
    A szükséges változtatások mindegyike arról szól, milyen országot hagyunk hátra gyermekeinknek. Ez pedig mindannyiunkon múlik. Ezért mindez nem a pártok vagy a politikusok ügye, hanem az országé, az egész nemzeté. Az eszközökről sokféleképpen gondolkodhatunk, de a célunk közös: mindannyian azt akarjuk, hogy erős, biztonságos ország legyen a hazánk és elégedettek a polgárai. Ezért kell küzdenünk – közösen.
    Bízom abban, hogy 2009-ben ehhez lesz elég hit, nyitottság és összefogás a magyarok között.
    Szilveszter és újév napja hagyományosan az ünneplésé, az örömteli együttlété. Bízom benne, hogy, minél többeknek kijut ebből mára és a következő évre is.
    Ebben a reményben kívánok boldog új évet Magyarország minden polgárának!
    Gyurcsány Ferenc,
    a Magyar Köztársaság miniszterelnöke