XII. Pius szentté avatásáért

XVI. Benedek ismét síkra szállt



XII. Pius pápa szentté avatási folyamatának folytatásáért szállt síkra ismét XVI. Benedek pápa az elődje halálának 50. évfordulója alkalmából bemutatott misén.

    A katolikus egyházfő prédikációjában megismételte korábbi álláspontját, mely szerint XII. Pius „fáradhatatlanul küzdött az üldözöttek védelméért, vallási, etnikai, nemzetiségi, politikai hovatartozási megkülönböztetés nélkül”. Külön hangsúlyozta, hogy a második világháború idején „titokban és csendesen dolgozott azért, hogy elkerülje a legrosszabbat, és megmentse a lehető legtöbb zsidót”. XVI. Benedek, aki Pius egy 1943-as enciklikáját idézve elődjét a római katolikus egyház megújulását jelző II. Vatikáni Zsinat (1962-65) előfutárának is nevezte, sajnálkozását fejezte ki, hogy az Eugenio Pacelli (XII. Pius pápa) körüli történelmi vita „nem volt mindig békés”.
    Ugyanakkor egy vatikáni szóvivő közölte: a pápa még nem írta alá azt a dekrétumot, amely elismeri Pius „hősi erényeit”, ami megnyitná az utat a boldoggá, majd a szentté avatás előtt.
    XII. Piust a zsidó közösségek és számos történész azzal vádolják, hogy keveset tett a nácizmus által üldözött zsidók megmentéséért, a Vatikán viszont azt hangoztatja, hogy a pápa „a színfalak mögött dolgozott”, mert a közvetlenebb közbelépése csak rontott volna a helyzeten.

 

BreuerPress-MTI