A harmónia öt csillaga

Igaz az az állítás, miszerint Magyarország a gyógyvizek hazája, s egyre több lehetőség található hazánkban, a termálvizekben meggyógyulni? Van Magyarországon Medical Wellness szolgáltatás? – kérdezte lapunk egyik olvasója szerkesztőségünktől.


A kérdéseknek utánajártunk, felkerestünk egy szakembert, hogy tájékoztassa olvasóinkat. Aki kérdéseinkre válaszolt Dr. Horváth Marianna a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa főorvosa, reumatológus és fizioterápiás szakorvos.

BPI: Való igaz, hogy Magyarország a gyógyvizek hazája?

Dr. Horváth Marianna: A kérdésre határozott igen a válasz. A földkéreg vastagsága hazánk szinte teljes területén csekélynek mondható, ily módon az ország gazdag geotermikus energiával, termálvizekkel rendelkezik. Magyarország valóban a gyógyvizek országa, ahol kiváló gyógy-szállodák és gyógyfürdők várják a vendégeket.

 

BPI: A hivatalos meghatározás szerint azokat a föld mélyében található ásványvizeket nevezik gyógyvíznek, amelyeknek a gyógyhatását orvosi vizsgálatokkal kimutatták. Magyarországon, a kedvező geológiai viszonyok következtében számos helyen találtak meleg vizeket. A szakemberek azokat a vizeket minősítik termálvíznek, amelyeknek hőmérséklete eléri, vagy meghaladja a 30 °C-ot. Önöknél Sárváron milyen a víz hőfoka?

Dr. HM: Nagy örömmel büszkélkedhetek azzal, hogy éppen beszélgetésünk időpontjában kaptuk meg azt a hivatalos iratot, amely azt bizonyítja, hogy a mi szállodánk alatt található termálforrás hivatalosan a Spirit gyógyvíz minősítést kapta. A Hotel Spirit termálkútjában 46 fokos víz található. Ezt a gyógyvizet hasznosítjuk a szállodában a gyógyítás és a pihenés céljára egyaránt gyógyászati központunkban. 

 

Dr. HM: A szálloda 1500 négyzetméter vízfelületű Oázis fürdőrészlegében húsz élmény- és termálmedencét, saját gyógyászati részleget találnak vendégeink, illetve a nemzetközi és a magyar konyha ételeivel várjuk a pihenni vágyó vendégeket.

A 2008-ban átadott 273 szobás sárvári Spirit Hotel gyönyörű környezetben a sárvári hét tó partján fekszik, ahol a vendégek nemcsak gyógyulhatnak, hanem kirándulhatnak, és sportolhatnak, horgászhatnak is.

 

 

BPI: Beszélgetésünket megelőzően, szerkesztőségünk egy mini közvélemény-kutatás keretében, megkérdezett néhány embert, hogy ha meghallja Sárvár nevét, akkor mi jut erről eszébe. Érdekes, hogy szinte mindenki a Sárvári termálkristály kifejezést, illetve a termálvizet említette, persze a korábbi reklámfilm hatására.

Dr. HM: Igen, szállodánkban a gyógyászaton mi is használjuk a Sárvári Termálkristályt inhalációs formában, de azt gondolom, hogy Sárvár ennél többet jelent. Sárvár egy, a gyógyvízre alapozott, egyre szépülő, épülő fürdőváros.

A történet a múlt század hatvanas éveiben kezdődött, amikor kőolajat kerestek a térségben, és Sárváron megtalálták a mintegy ötven fokos vizet 1200 méter mélységben, illetve kicsit később a közelben kétezer méter mélységben a sós gyógyvizet. Erre a bázisra felépítettek egy az óta, sajnos megszűnt sólepárló üzemet.  Ez volt a kezdet, s mára egy nagyon kedves kis fürdőváros nőtt ki belőle.

Ha képekben jelenítjük meg Sárvárt, akkor biztos, hogy a vár jellegzetes képe, a városközpont, a gyógyfürdő és most már a Spirit Hotel is közte lesz. Sárvár egy nagyon jól élhető kisváros, ma 16000 lakosa van, ami pont arra elég, hogy mindenki jól érezhesse magát benne.

 

BPI: Beszéljünk a Spirit Hotelben használatos gyógyvízről. Kinek ajánlja ezt a gyógyvizet? Milyen betegségek gyógyítására használható?

Dr. HM: Kezdjük ott, hogy ez a víz színtelen, szagtalan, nagyon selymes, kellemes, alkalikus nátriumkloridos, hidrogén karbonátos összetételű, 1300mg/l sótartalmú gyógyvíz. Gyógyhatása kimutatott, idősebb emberek számára is jól tolerálható, hiszen a víz nem agresszív és így nincsen nagy „fürdőreakciója”.

A sárvári gyógyvíz használatát kizárólag felnőtteknek ajánlom, elsősorban olyanoknak, akik kopásos degeneratív gerinc és izületi betegségben szenvednek.  Javasolt, akár fiatalabb korban például porckorongbántalom, gerincsérv esetén, vagy idegsebészeti műtét utáni gyógykezelésre, illetve orthopédiai műtétek, vagy különböző balesetek utáni rehabilitációra. A sárvári gyógyvíz jót tesz a kopások, a meszesedések, az artrózisok, izom problémák, lágyrész reumatizmus esetében. A mozgásszervi betegségek akut szakaszában nem javallt.  A kötött izomzatok kilazulását is nagyon jól segíti ez a gyógyvíz. Ez a víz jól használható stresszoldásra is. Alkalmazzuk inhaláció formájában krónikus légúti betegségek, bronchitis, enyhe asztma, orr-melléküreg folyamatoknál.

De le kell szögeznem, hogy a mi vizünk, amit mi ajánlunk, az elsősorban mozgásszervi, izom és izületi panaszokra jó.

 

BPI: Milyen hosszúságú gyógykúrákat javasol a betegeknek?

Dr. HM: Mostanában divat a hosszú hétvége. Ez azonban csak pihenésre, relaxációra alkalmas. Az egy hetes kúra igazán szintén csak a kikapcsolódást tudja szolgálni. A sárvári víz a reumatikus, vagy orthopédiai betegségek vagy a balesetek és műtétek utáni rehabilitáció esetében akkor igazán hatékony, ha a kúra hossza három hét. A gyógyvíz optimálisan ekkor tudja igazán kifejteni gyógyhatását. Ha a betegnek nincsen egyben ennyi ideje, akkor azt szoktuk ajánlani, hogy évente kétszer, két hetes kúrát vegyen igénybe a gyógyuláshoz.

 

BPI: Ha egy vendég ideérkezik Önökhöz, hogyan dől el, hogy milyen kezelésre van szüksége?

Dr. HM: Szakorvosi vizsgálat után az orvos javasolja, írja ki az egyes kezeléseket, megismerve előzetesen a páciens kórelőzményét, jelenlegi állapotát. A megtervezett, egyénre szabott kúra alatt természetesen lehetőség van konzultációra, az orvos gyakorlatilag végig kíséri a vendég gyógykezelését. Wellness kezelés esetén nem szükséges az orvosi vizsgálat. Jól képzett munkatársaink segítik a vendéget a megfelelő kezelés kiválasztásában.

 

BPI: Van olyan vendég, akinek nem ajánlja ezt a gyógyvizet?

Dr. HM: Igen, létezik kontraindikáció. Nem fürödhet gyógyvízben az akut gyulladásos mozgásszervi betegségben szenvedő, a daganatos, illetve a lázas, vagy fertőző beteg, de nem használhatja gyógyfürdőt a súlyos keringési, légzési elégtelenségben szenvedő sem. Nem javallt a fürdés a terhes kismamának, illetve 14 év alatti gyermeknek.

 

BPI: Ha a vendégek nem gyógyulás miatt keresik fel Önöket, hanem a mostanában oly divatos wellness szolgáltatásokat keresik, akkor erre is tudnak megoldást nyújtani?

Dr. HM: Igen. Főként a fiatalabbak között – akik még nem gyógyvendégek – Magyarországon is egyre nagyobb az igény a wellness kezelésekre.

 


Dr. HM: A wellness valójában egy több lábon álló életfilozófia, egy életmód, amelynek fontos összetevője a mozgás, a testedzés, az egészséges táplálkozás, a méregtelenítés, a szépségápolás, a stressz oldása. Ezekre jó lehetőséget kínál szállodánk. Többféle mozgásra van mód akár a szálloda külső környezetében, a sportpályákon, akár az uszoda részben, vagy a fitnesz termünkben. Az egészséges táplálkozás kialakításában a konyha személyzetén túl életmód-tanácsadónk is a vendégek rendelkezésére áll. A szépségápolás terén is szép szolgáltatásokat kínálunk.

 

 

Dr. HM: Szállodánk kínálatában a klasszikus gyógyászati kezeléseken és a szép wellness kezeléseken túl meghatározó a medical wellness irányzat szerepe. Ez egyre nagyobb teret nyer hazánkban. A medical wellness kezelések során orvosilag ellenőrzött kúráról beszélünk, tudományosan igazolt egészségügyi eljárásokat alkalmaznak, egyénre szabottan, preventív szemlélettel. Ennek következtében javul az életminőség, az egészségérzet. Cél az egészségtudatos életforma kialakítása. Gyakorlatilag ez egy jól strukturált testi-lelki prevenciós program, ehhez a kezelések széles köre elérhető szállodánkban.  Az orvosi állapotfelmérést követően biorezonanciás kezeléseket biztosítunk vendégeink számára, méregtelenítő-vitalizáló kúrákat ajánlunk, életmód tanácsadást nyújtunk, de szolgáltatásaink között megtalálhatók a salaktalanító kezelések, böjti programok, Thalasso kezelések, Ayurvéda, távolkeleti masszázsok, nyirokmasszázs, talpreflex masszázs is. Vendégeink számára holisztikus szemléletű szolgáltatásokat tudunk nyújtani, amely kiterjed a testtől a lélekig.

A szállodánk, a Spirit Hotel Thermal Spa Sárvár öt csillaga az öt őselem: a víz, a föld, a tűz, a levegő és a szellem egyetemességének harmóniáját, a tökéletes egyensúlyt szimbolizálja.

A szállodáról készült kisfilm ide kattintva megtekinthető.

 

Barát Tamás / WHJO / BreuerPress Info