A MALÉV-ről tárgyalhatnak

 az orosz-magyar kormányközi vegyes bizottság


 Az orosz-magyar kormányközi vegyes bizottság gazdasági szekciójában szóba kerülhet a MALÉV helyzete – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő hétfőn az MTI-vel azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Televízió esti hírműsorában elhangzott: az orosz sajtó azt állítja, hogy a légitársaság tulajdonosát, az AirUnion vállalatcsoportot, amelyet Borisz Abramovics vezet, pénzügyi nehézségei miatt a megszűnés fenyegeti.

    A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a Magyarország és Oroszország közötti viszonyban fontos a Malév, mint meghatározó vállalat.
    A Magyar Televízió híradója úgy tudja: a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megmentse a Malévot. Felvették a kapcsolatot orosz kormánykörökkel, és abban a 62 millió eurós bankgaranciában bíznak, amelyet a privatizációkor a Vnyesekonombank adott.
     A légitársasággal kapcsolatos üzleti tervek azonban nem teljesültek, sőt közben az orosz tulajdonosok hazai érdekeltségei egyszerűen összeomlottak. Az Abramovics-féle AirUnion-csoport gépei sokáig hitelbe tankolták az egyre drágább kerozint, de az egyre nagyobb adósságok miatt az orosz állami hatóságok megvonták tőlük a repülési engedélyt.
    A hírműsor közlése szerint a moszkvai sajtó már beszámolt arról: az AirUnion vagyona – beleértve a repülőgépeket is – egyszerűen eltűnt. Az ingatlanokat eladták, a dolgozók fizetésére nincs fedezet.
    Tavaly áprilisban a Malév részvényeinek 99,95 százaléka a Borisz Abramovics orosz üzletember érdekeltségébe tartozó AirBridge Zrt. birtokába került. Az AirBridge 51 százalékban két magyar magánszemély, 49 százalékban pedig Borisz Abramovics birtokában van.
    Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) szóvivője nemrégiben az MTI kérdésére elmondta, hogy a privatizációs szerződés szerint a Malév közvetlen tulajdonosa, az AirBridge Zrt., csak az MNV jóváhagyásával, az eredeti privatizációs szerződés betartásával, és az ahhoz szükséges garanciákkal adhatná el a Malév részvényeit. Ráadásul a magyar államnak öt éven belül elővásárlási joga van a Malév azon részvényeire – több mint 99 százalékra – ami az AirBridge tulajdonában van.

 

BreuerPress/MTI