Atrocitás nélkül véget ért

 a romák demonstrációja


 Atrocitás nélkül ért véget a romák demonstrációja a Képviselői Irodaház és a Parlament közötti Olimpiai Parkban; a szélsőjobb ellen tiltakozó mintegy másfél ezres, jórészt fehér színű ruhát viselő tömeg nagy része csatlakozott a kormányfő által a Kossuth térre szombat délutánra meghirdetett Magyar Demokratikus Charta rendezvényhez.

    A demonstráción felszólalók összefogásra és a szélsőjobb elleni közös fellépésre hívtak fel. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke új kezdetet hirdetett, hangoztatva, a nyomor, a kiszolgáltatottság ellen csak romák és nem romák közös összefogása lehet az orvosság. A roma vezető szerint gátat kell építeni a „szélsőségek tengere” ellen, különben az ár elsodorhatja egész Magyarországot.
    Daróczi Ágnes, a Phralipe alelnöke azt mondta: a cigányok is békét akarnak Magyarországon, amely az ő hazájuk is. Kijelentette: Szögi Lajos, a két éve Olaszliszkán megölt tanár egy szörnyű gyilkosság áldozata lett, és valamennyi cigány személy szerint is gyászolja, és a tragédiáért nem lehet kollektíven büntetni.
    Mohácsi Viktória liberális európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy Olaszországban „zsidó– és cigányellenes törvényeket alkotnak”, és eddig 70 ezer cigánynak kellett elhagynia a dél-európai országot.
    Kende Péter újságíró szerint ha a kormány nem védi meg a zsidókat, a melegeket és a cigányokat, akkor megteszik maguk az érintettek.
    A rendezvényen valamennyi cigányszervezet liberális, jobb- és baloldali vezetése is felszólalt, így részt vett és beszédet mondott több megyei Lungo Dromo-s képviselő is.
    A rendezvényre többnyire szervezetten, buszokkal érkeztek az ország különböző pontjairól. A cigány és nemzetiszínű zászlókat, valamint a táblákon településeik neveit tartó demonstrálók a tüntetés végén rohamrendőrök gyűrűjében „a demokráciáért szervezett békemenet” keretében indultak el a Cipők a Duna-parton nevű szoborkompozícióhoz.
    Egy cigány asszony a Dunából mert lavór vízben jelképesen megtisztított egy árpádsávos zászlót „a fasizmus szennyétől”. A radikális megmozdulásokon már nélkülözhetetlenné vált történelmi lobogót azért mosták ki az emlékműnél, mert 1944-ben ezen a helyen lőtték a Dunába az akkori hatalom által üldözötteket. A kimosott zászlót a Terror Háza Múzeumnak kívánják átadni.
    Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke a performance kapcsán úgy fogalmazott: „lemostuk a gyalázatot”. A mintegy másfél ezernyi tömeg azt skandálta: „tiszta a zászló”.
    Az Olimpiai parkból indult békemenet résztvevői rohamrendőrök gyűrűjében csatlakoztak a miniszterelnök által életre hívott Magyar Demokratikus Charta rendezvényéhez; a menet résztvevőit ott tapssal fogadták.

 

BreuerPress/MTI