Közel 900 millió forintból újulhat meg a majki remeteség

Újabb uniós projekt indulhat a Műemlékek Nemzeti Gondnokságán


 

 

Kihirdették a Közép Dunántúli Régióban a régió arculatát meghatározni képes turisztikai vonzerők támogatására kiírt pályázat eredményeit, amelyen az Oroszlány – Majkpuszta Kamalduli Remeteség rekonstrukciója és turisztikai hasznosítására 787 millió forint támogatást ítéltek meg.

 

Pál Béla, a Közép Dunántúli Fejlesztési Tanács elnöke a veszprémi Érseki Palota dísztermében megtartott sajtótájékoztatón bejelentette, a pályázaton 3 Veszprém megyei, 2 Fejér valamint 3 Komárom Esztergom megyei projekt nyert el támogatást több mint, 4,8 milliárd forint értékben.  

 

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, mint a majki műemlékegyüttes vagyonkezelője pályázott az idén januárban, a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében kiírt pályázatra, a remeteség kolostorépületének (Foresteria) műemléki rekonstrukciója és turisztikai hasznosítása megvalósulása érdekében. A benyújtott projekt teljes költsége 884 millió forint, amelynek 85 százalékára pályázott az intézmény. A Műemlékek Nemzeti Gondnokságának ez a harmadik sikeres uniós projektje.

 

A pályázat célja egy komplex projekt megvalósítása, amely jelentős beruházási elemeket ötvöz korszerű, piacorientált üzemeltetési eszközökkel. Elemei az épületegyüttes barokk főépületének, a Foresteria épületének egységes helyreállítása a műemléki értékek károsodása nélkül, programokra alkalmas terek kialakítása, a látogatószám növelésének és a turizmus fenntartható fejlesztésének érdekében. A pályázat eredményének kihirdetése után Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 2009-ben kezdheti meg a kolostorépület teljes szerkezeti és külső helyreállítását, a pince, a földszint, valamint a padlás felújítását, műemléki rekonstrukcióját, a belső-udvar felújítását, a látogatóközpont és azzal összefüggő szolgáltatások elhelyezését. A rekonstrukció várhatóan 2010 november végén fejeződhet be, ám a munkálatok ideje alatt is látogatható lesz a műemlékegyüttes.

 

Majkpuszta, Kamalduli remeteség

 

A fogadott némaságban élő szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéjét találhatja meg a látogató Majkon. Az erdőkkel, tavakkal ölelt területen ugyan csak fél évszázadig élhettek a fehér ruhát hordó, a világ összes halandójáért imádkozó barátok, ám napjainkra mégis fennmaradt a remeteség egyedülálló épületegyüttese. Jelenleg a tizenhét cellaházból, egy templomtoronyból és egy kolostorépületből álló remeteségben megtekinthetők a hajdan egy-egy kamalduli szerzetes otthonául szolgáló, külön kápolnával, lakó- és hálóhelyiséggel, konyhával, kamrával és pincével ellátott, berendezett cellaházak. Jelenleg a felújítás előtt álló kolostor-kastélyépületben időszaki kiállítások, valamint a napjainkban is működő krakkói kamalduli kolostor életét bemutató tárlat látható. A remeteség számos rendezvény helyszínéül szolgál, amely a szerzetesi életttel, a természetes életmóddal ismerteti meg a látogatókat. 2008. szeptember 21-én a hagyományosan megrendezésre kerülő Biofesztivál várja a műemlékben a látogatókat

BreuerPress