Cipi Livni lehet

Izrael második női kormányfője


Cipi Livni külügyminisztert választották a Kadima izraeli kormánypárt elnökének, akinek így jó esélye van arra, hogy Golda Meir (1969-1974) után a zsidó állam második női miniszterelnöke legyen.

    A korrupciós botrányba keveredett Ehud Olmert kormányfővel éles ellentétben a tisztességes politikus modelljének tartott 50 éves jogász jó eséllyel hamarosan Izrael legbefolyásosabb asszonyává válhat. Livni népszerűségét jelentősen erősíti, hogy soha nem merült fel a törvényszegés gyanúja vele szemben, és nyíltan arra törekszik, hogy helyreállítsa az izraelieknek a politikusokba vetett bizalmát, amelyet a sorozatos korrupciós botrányok jócskán megtépáztak az utóbbi években.
    Livni felfelé ívelő karrierje láttán mindenki automatikusan Golda Meirrel von párhuzamot, jóllehet maga Livni a Jediót Ahronót című lapnak azt mondta, nincsenek példaképei, és ő maga nem csodálója Golda Meir politikai munkásságának. Az izraeli politika vasladyjének tartott Meir a Munkapárt tagja volt, míg Livni politikai karrierje a jobboldali Likudban vette kezdetét.
    Livni a katonai szolgálatban hadnagyi rangfokozatot ért el, később – 1980 és1984 között – a Moszad titkosszolgálat jogi részlegénél dolgozott. Viszonylag későn kapcsolódott be a közéletbe: 1999-ben lett a törvényhozás tagja, akkor még a jobboldali Likud párt színeiben, majd 2005-ben belépett az Ariel Saron kormányfő alapította centrista Kadima pártba.
    A kétgyermekes ügyvédnő 2001-ben lett először miniszter, akkor a regionális együttműködésért felelős tárcát irányította. 2003-ban rábízták a bevándorlók beilleszkedésével foglalkozó minisztériumot, 2004 decemberében pedig az igazságügyi tárcát. 2006 januárjában lett külügyminiszter, Golda Meir után ugyancsak második női politikusként.

 

 

לבני. צילום: AFP

 

    Bírálói szerint kérdéses, hogy képes lenne-e eléggé határozottan kezelni az Izraelt érő biztonsági kihívásokat és irányítani az országot háborús időkben. Olmert nemrég azt mondta, aggasztaná Izrael jövője, ha Livni kerülne hatalomra, aki a lemondásra kényszerült kormányfő szerint képtelen döntéseket hozni, könnyen befolyásolható, és nincs önbizalma.
    Az amerikai Time magazin által a 100 legbefolyásosabb ember közé sorolt izraeli külügyminiszter az izraeli-palesztin békefolyamat és a kétállamos megoldás elkötelezett híve.

 

BreuerPress /MTI/Reuters/AFP/dpa