Az élet egy próbatétel

A New Yorkban élő, nemzetközi ismertségű, a magyar származására rendkívül büszke Esther Jungreis Rebetzen, egy érzelmekkel áthatott előadást tartott Budapesten „Az élet egy próbatétel” címmel.


Előadásában meghatott szavakkal beszélt saját családjáról, szegedi eredetéről, életéről, és szó esett a holocaust idején történt megpróbáltatásairól és nem utolsó sorban sikereiről. Tudósítónk jelenti.

 

 

A magyar származású, holokauszt–túlélő Esther Jungreis több mint negyven éve járja a világot a zsidóságról szóló üzenetével, példabeszédével. Így érkezett haza, Magyarországra is, ahol Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínház zsúfolásig megtelt nézőtere előtt, saját megfogalmazása szerint, „a közönség szívéhez szóló” előadást tartott szeptember 15.-én. 

Az előadás alkalmával a magyar zsidóság nevében Zoltai Gusztáv a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója köszöntötte Esther Jungreist. 

Az est fővédnöke April H. Foley, Amerikai Egyesült Államok Nagykövete volt, aki szintén meleg szavakkal köszöntötte az előadót. 

Az előadáson megjelent a hazai rabbikar, a magyar zsidó közösség számos  vezetője és képviselője. 

A Rebetzen kifejezés a zsidó köznyelvben a rabbi feleségét jelenti. Esther Jungreis valódi Rebetzen. De, nemcsak a férje, de édesapja, nagyapja is rabbi volt. A szegedi főrabbi családjában született nem sokkal a második világháború előtt. Nem felejtett el magyarul és természetesen nem felejtette el Magyarországot sem. A második világháborút megelőzően 85 rabbi viselte Magyarországon a Jungreis nevet.

A Esther Jungreis elsősorban az amerikai zsidó közéleti világ egyik legmeghatározóbb nő alakja, aki nagysikerű előadásokat tartott más New Yorkban, Londonban, Jeruzsálemben és Hollywoodban.

1972-ben egy előadásával a legendás hírű New York-i Madison Square Garden-t is megtöltötte, 18,000 ember volt kíváncsi előadására, de mondott beszédet az Egyesült Államok hadserege és tengerészete előtt, csak úgy, mint az Izraeli Védelmi Erők katonáinak is.  Esther Jungreisnek az USA-ban televízió showja van, mely hetente 8 millió háztartást ér el. Programja azonban nemcsak a televízión keresztül látható, de az internet segítségével a világ bármely részén elérhető. 

Esther Jungreis internetes oldala ide kattintva olvasható .

 

Esther Jungreis közéleti feladatai közül is kiemelkedik, hogy ő áll az Egyesült Államok Holokauszt Emlékbizottságának élén.

1973-ban Esther Jungreis megalapította a Hineni Heritage International nemzetközi szervezetet annak érdekében, hogy a zsidóságot visszavezesse a Tóra tanításaihoz, megismertesse a zsidó családi élet és hagyományok szépségét, bemutassa a zsidó nép örökségének gazdagságát és az a zsidó értékek szerinti életvezetésben rejlő kincset.

Eshter Jungreis számos bestseller könyv szerzője, melyeket angol mellett héber, spanyol, magyar, orosz valamint portugál és francia nyelvre is lefordítottak.

Népszerű könyvei: The Jewish Soul on Fire; The Committed Marriage; Life is a Test.

Az Elhivatott élet magyar nyelven is megjelent.

 

A második világháború során családja nagy részét Auschwitzban meggyilkolták.

Esther Jungreis a bergen-belseni tábor túlélőjeként elhatározta, hogy egész életét a szellemi holokauszt, a lelki kiüresedés elleni harcnak szenteli.

 

A budapesti előadása alkalmával az élet legbonyolultabb feladatairól szólott, családja és személyes történetein keresztül ismertetette azt az utat, amit véleménye szerint a zsidóságnak be kell járnia. Az utat,  amely egy teljesebb és boldogabb élethez vezethet.

 

Esther Jungreis nem kevesebbet állít, mint azt hogy a legnagyobb nehézségek leküzdése önmagunk felfedezésével kezdődik, majd az emberi kapcsolatainkban rejlő próbatételeken át vezethet a világunkban zajló események isteni tervének felismeréséig.

 

Esther Jungreis előadásában azt mondotta, hogy „Az élet egy próbatétel, és én igyekszem rávilágítani arra, hogy miként léphetünk kapcsolatba azzal a bizonyos belső hanggal a ránk váró „feladatok” sikeres megoldásához”

 

 

Esther Jungreis  Rebetzin budapesti előadásáról készült fotoriportunk 

  ” target=”blank”> ide kattintva megtekinthető .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barát Tamás /WHJO/ BreuerPress