Dudu Fisher – Jeruzsálem Budapesten

A XI. Zsidó Nyári Fesztivál keretében a budapesti Dohány utcai zsinagógában vendégszerepelt a világhírű izraeli énekes, kántor, előadóművész, színész, Dudu (Dávid) Fisher, a Jeruzsálem című előadásával, amely eredetileg Izrael 60. születésnapi ünnepségén került előadásra.


 

 

A Jeruzsálem egyszemélyes előadás egy különleges városról, ahol az előadás középpontjában maga Dudu Fisher áll, aki prózában és dalokban meséli el egy holokauszt túlélő szabre – Izrael szülötte – történetét.

A „Jeruzsálem” egy történet, amely Izrael fővárosáról, és a zsidók, keresztények és muszlimok spirituális fővárosáról szól. Egy városról, amit még ha fizikailag többször is megpróbáltak lerombolni, de valójában, szellemiségében ez senkinek soha még nem sikerült. A zsidóság számára Jeruzsálem soha el nem pusztult, a zsidók soha nem feledkeztek meg szeretett városukat, és mindig imádkoztak érte, álmodtak és énekeltek róla.

 

Az előadás, a történelem a legkülönbözőbb koraiból, a föld különböző országaiból származó történeteket és érzéseket idéz fel Jeruzsálemmel kapcsolatosan. Az előadás felidézi a város és a jeruzsálemi szentély építésétől és pusztulásától kezdve, a napoleoni reakción át, a város visszafoglalásáig tartó időszak érzéseit


A „Jeruzsálem” című előadást Barbara Chipurnoi ötlete nyomán Dudu Fisher írta.

Az előadás során Dudu Fisher angol nyelven mesélte el Jeruzsálem és a jeruzsálemi emberek történetét, az előadás során elhangzó tizennyolc dalt öt – angol, héber, ladino, francia és jiddis – nyelven énekelte. Az előadás zenei anyaga a klezmertől egészen a világzenéig tart. 
A zenei anyag hangszerelését Shai Bachar készítette, aki egyben az este karmestere és zenei rendezője volt.

 

 

A Jeruzsálem budapesti előadásáról készült fotoriportunk ide kattintva megtekinthető.

 

 

Barát Tamás /WHJO/ BreuerPress