Antiszemitizmusról és magyarellenességről

Fedor Gál


– Az 1989-es csehszlovák rendszerváltás ma Prágában élő legendás vezéregyénisége, a terezíni haláltáborban született Fedor Gál szerint a másságot nem tűrők aránya Szlovákiában ma sem kisebb, mint a kilencvenes évek elején, és „sok víznek kell még lefolynia a Dunán, hogy senki se akarjon bennünket bevagonírozni”.

    Gál annak kapcsán mondott véleményt a SME szombati számában az antiszemitizmusról és a magyarellenességről, a szlovákiai közállapotokról, hogy a héten zsidóztak a szlovák parlamentben.
    Csütörtökön az ellenzék Daniel Lipsic kereszténydemokrata (KDH) képviselő indítványa nyomán tett hiábavaló kísérletet a Vladimír Meciar pártjához (Néppárt-HZDS) tartozó igazságügyi miniszter, Stefan Harabín leváltására, amiért az a gyanú szerint az albán drogmaffia egyik vezetőjével cimborált. Az eldurvult vitában Meciar Lipsic „Lipstein” nevű zsidó felmenőinek genealógiáját firtatta, s ezt eltűrte Robert Fico kormányfő is. A kormányfőnek nem csak most, hanem „már korábban, és sok mindentől el kellett volna határolódnia, de nem tette meg. Mert aki az antiszemitizmusra képes, az képes a magyargyűlöletre és minden másság gyűlöletére is. Fico Meciar klónja, csak éppen fiatalabb nála” – fejtette ki Gál.
    Az egykori Nyilvánosság az Erőszak Ellen (VPN) vezetője beszélt arról, hogy miért hagyta ott azt a Szlovákiát, amelyet ma is „hihetetlenül veszélyes magatartások” és hasonló közgondolkodás jellemez. „Csúcspolitikus voltam és zsidó, ami sokakban valóban durva ellenérzéseket váltott ki.” Gál akkor és most is képtelen tolerálni azt, ha „a választójogukat gyakorló emberek olyan politikai vezetőkre voksolnak, akik a származásuk, nemzetiségük, felekezetük miatt képesek másokat nyilvánosan sértegetni.”
    Gál szerint aki ma a Szlovák Nemzeti Pártra (SNS) szavaz, az Ján Slota mellé áll, s annak magyarellenes kirohanásaival azonosul. „Aki tudni akarja, vajon hányan vannak ma Szlovákiában azok, akik képesek lennének kiüldözni a zsidókat és magyarokat, akkor ezeket kell megszámolni” – hangsúlyozta.
    Gál szerint Szlovákiában – a többségi közeg – magyarságképe alapján bárkit „büntetlenül pofán lehet csapni azért, mert magyar. Olyan viselkedésformák és magatartásmodellek vannak kialakulóban, amelyek mögött a szörnyűséges tettek elkövetésére képes alakok meg tudnak lapulni.”
    Gál felfoghatatlannak tartja, hogy egyedül a „szenvedélyek és érzelmek” túltengésével lehetne magyarázni azt, hogy „ez az ország képes egyszer Vladimír Meciart, aztán Robert Ficót szeretni”. „Márpedig öt-tíz év múlva az embereknek egyetlen jó szavuk sem lesz Robert Ficóról, aki azonban addig – amit csak lehet – mindent lepusztít” – vélte a SME-nek nyilatkozva Fedor Gál.

 

BreuerPress-MTI