Irán célba vette Dimonát

Brit lap szerint


Irán ballisztikus rakétákat helyezett indítási pozícióba, és az egyik valószínű célpont az izraeli Dimona nukleáris központja – írta meg nem nevezett védelmi forrásokra hivatkozva a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi brit lap értesülései szerint a kétezer kilométert meghaladó hatótávolságú Sahab-3B rakéták előkészítésének előzménye a Földközi-tenger felett minap végrehajtott, nagyszabású izraeli légi hadgyakorlat volt. Ez sokak szerint az iráni atomlétesítmények lebombázásának próbája volt – áll a cikkben.
A The Sunday Times forrásai szerint Irán azt tervezi, hogy bármely támadás esetén a dimonai nukleáris központra mér megtorló rakétacsapást.
E létesítményről általánosan úgy tartják, hogy itt készülnek a feltételezett izraeli nukleáris fegyverek, amelyek létét mindazonáltal az izraeli kormány hivatalosan még sosem ismerte be.
A The Sunday Times úgy tudja: George Bush amerikai elnök jóváhagyta Izrael bekapcsolását abba az infravörös műholdas figyelőrendszerbe, amely másodpercek alatt észlelné a Sahab rakéták esetleges elindítását.
Egy másik nagy vasárnapi brit lap, a The Observer azt írta: Ehud Olmert izraeli kormányfő a minap jeruzsálemi hivatalában fogadta azt a vezető katonai szakértőt, aki a francia segítséggel épülő, Osirak típusú iraki atomerőmű 1981-ben végrehajtott lebombázásának terveit is kidolgozta.
A „találkozót ismerő források” szerint Olmert azt tudakolta meg Aviam Szelától, hogy milyen hatékonyságú lenne az iráni atomlétesítményekre mért hasonló csapás.
A The Observer riportja szerint az utóbbi időszakban Izraelben járt szakértők és újságírók „azzal a meggyőződéssel térnek vissza, hogy az ország háborúra készül”.
Izraeli harci repülőgépek tavaly megsemmisítettek egy szíriai létesítményt, amely állítólag észak-koreai segítséggel épülő atomreaktor lett volna; a támadásban londoni értesülések szerint számos észak-koreai szakértő is meghalt.
A The Sunday Times tavaly szeptemberben, név nélküli forrásokat idézve azt írta: izraeli kommandósok még a rajtaütés előtt észak-koreai eredetű nukleáris alapanyagokat zsákmányoltak a később lerombolt szíriai létesítményből.
BreuerPress- MTI