Hogyan használhatók

Az AP hírügynökség
anyagai


Az AP amerikai hírügynökség irányelveket készül megfogalmazni arról, hogyan használhatják fel anyagait az internetes naplóírók és webportálok – írta a The New York Times.

Az Egyesült Államok vezető hírügynökségei közé tartozó AP – amely 1500 napilap közös tulajdonában van – első ízben állít össze „útmutatót” az anyagok korrekt felhasználásáról, hogy mikor nem sérülnek a szerzői jogok.
Bár az AP cikkei pénzbe kerülnek, az internetes naplóírók és webportálok széles körben emelnek át AP-anyagokat. A hírügynökség álláspontja szerint a „korrekt felhasználás” fontos, bár bizonytalan fogalma szerint bizonyos esetekben nem lehet megtiltani egyes részek engedély nélküli átvételét.
Az AP vezetése a napokban döntötte el, hogy összeállítja a korrekt felhasználás követelményeit. A döntést vita előzte meg: a hírügynökség a múlt héten meglehetősen kemény hangon szólított fel egy politikai magazint, hogy távolítson el weboldaláról hét olyan bejegyzést, amely AP-cikkekből átemelt, 39-79 szó hosszúságú részeket tartalmazott.
Jim Kennedy, az AP alelnöke szombaton visszakozott, közölte, hogy elsiették a levelet, átgondolják koncepciójukat. A hátraarc azután történt, hogy több ismert blogger azzal bírálta az AP-t: hátráltatja a szerte az interneten megjelenő hírek aktív megvitatását.
Kennedy közölte, hogy nem kívánnak keménykedni a blogírókkal szemben, viszont jó és pozitív megoldást kell találni. Az AP vezetői hamarosan konzultálni fognak a Média Blogger Szövetséggel, és az egyeztetések után várhatóan megfogalmazzák elvárásaikat a cikkek korrekt felhasználásával kapcsolatban. A hírügynökség azonban előre jelezte: nem támogatja az AP-anyagok átemelését, a blogozók ehelyett rövid utalásokkal vagy a linkek megadásával hivatkozhatnának az anyagokra.
Mint a The New York Times megjegyezte, az AP-útmutató csak ajánlásképpen szolgálhat, amelyet az internetes felhasználók vagy betartanak, vagy nem. A hírügynökségnek a továbbiakban el kell majd döntenie, hogy a szerzői jog megsértése miatt őt érő pénzügyi veszteségre hivatkozva jogi útra tereli-e az ügyet.
Timothy Wu, a Columbia Egyetem jogprofesszora szerint az AP-nek nem lenne sok esélye egy ilyen perben, ugyanis nehezen dönthető el, hogy egy anyag újraközléséről vagy feldolgozásáról van szó. Jim Kennedy AP-alelnök elmondta: bloggereket nem akarnak beperelni, de minden általuk alkotott tartalmat – legyen szó videóról vagy akár egy címsorról – értéknek tekintenek.
BreuerPress-MTI