A holokauszt áldozataira emlékeztek Kisvárdán

A holokauszt áldozataira emlékeztek Kisvárdán; a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által tartott szertartáson részt vett és áldást osztott Iványi Tibor, az egyház elnöke.


Az egyházi rendezvényen Iklódy László, a testvérközösség kisvárdai lelkésze emlékezett az észak-szabolcsi városból és környékéről a II. világháború idején elhurcolt magyar zsidókra.
Elmondta: a háború előtt a városból és térségéből 3500-3500 embert gyűjtöttek össze a kisvárdai ideiglenes táborba. A hétezer gyermekkel és felnőttel 1944. május 29. és 31. között indultak a vonatok a lágerekbe, s a deportáltak közül csak nagyon kevesen élték túl a borzalmakat.
A lelkész az MTI-nek elmondta: a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség helyi gyülekezete nyolc éve szervezi az emlékszertartást az elpusztított emberek tiszteletére.
Kisvárdán 1999 óta holokauszt-emlékhely figyelmeztet a világháború idején elkövetett népirtásra, de a gyülekezet szeretne egy másik emlékhelyet is. Terveik szerint olyan, a II. világháború idején gyártott vasúti kocsi köré alakítanák ki az emlékhelyet, amelyen egykor a zsidókat vitték a haláltáborokba. Az emlékhely megvalósítását adományokból tervezik, s már fogadják a felajánlásokat.
A legújabb kutatások szerint a történelmi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye valamikor területéről mintegy negyvenezer zsidót és roma lakost hurcoltak el a II. világháború idején. A legtöbb áldozat, több mint 17 ezer ember neve a nyíregyházi izraelita temetőben emelt emlékfalon olvasható.
BreuerPress/MTI