Izrael attól tart, hogy Irán ellenőrzése alá vonja Libanont és a Gázai övezetet

Izrael attól tart, hogy Irán ellenőrzése alá vonja Libanont és a Gázai övezetet a Hezbollah libanoni ellenzéki mozgalom, illetve a Gázai övezetet uralma alatt tartó Hamász radikális palesztin szervezet révén – közölte vasárnap Matan Vilnai izraeli miniszterelnök-helyettes.


„A legnagyobb veszélyt számunkra az jelentené, ha Irán ellenőrzése alá vonná a Gázai övezetet vagy Libanont két általa manipulált mozgalmon keresztül. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök nemrég kijelentette, hogy Egyiptomnak a Gázai övezetnél közös határa van Iránnal. Izrael helyzete még rosszabb, mert nem csak az övezettel határos, hanem Libanonnal is” – jelentette ki a tartalékos tábornok Vilnai az izraeli közszolgálati és a katonai rádiónak nyilatkozva.
Mindazonáltal hangsúlyozta, hogy Izraelnek nem szabad beavatkoznia Libanonban, noha nyitva kell tartania a szemét, figyelemmel kell kísérnie, hogy mi történik a szomszédos országban.
A miniszter szerint Izraelnek nagyon ébernek kell lennie, miután a Hezbollah fegyveresei egy időre megszállták Bejrút egyes részeit, és fel kell készülnie arra, hogy a helyzet rosszabbra fordulhat. „De az a benyomásom, hogy a libanoniak el fogják kerülni a polgárháborút, mert volt már részük benne” – mondta.
Izrael 2006-ban háborút vívott Libanonban a Hezbollah ellen, miután a szervezet sorozatosan rakétával támadta Észak-Izraelt, és a közös határon megölt, illetve elrabolt izraeli katonákat.
BreuerPress/MTI/AFP/AP